MATADORKA. Čtyřiatřicetiletá Michaela Uhrová líbá trofej pro nejužitečnější...

MATADORKA. Čtyřiatřicetiletá Michaela Uhrová líbá trofej pro nejužitečnější hráčku mistrovství světa v basketbalu 3x3. | foto: FIBA

Zlatá a bronzová Uhrová jako trenérský objev roku: Je to inspirace přidat

  • 1
Michaela Uhrová se v Česku honosí jednou z největších sbírek basketbalových medailí z vrcholných akcí. Z těch, které ženský basketbal na přelomu obou století získal, jí chybí pouze stříbro z domácího mistrovství světa 2010. Zatím poslední velký triumf slavila loni v říjnu. Přesto se teď stala objevem roku. Trenérským objevem.

Bývalá reprezentační rozehrávačka totiž volně přechází na druhou stranu barikády. K vedení dětí v Čelákovicích si přibrala i roli české reprezentační trenérky v basketbalu 3x3. Právě díky úspěchům v trojkovém basketu byla v pátek Českým olympijským výborem vyhlášena ženským trenérským objevem roku.

„Znamená to pro mě opravdu hodně. Měla jsem plynulý přechod mezi hráčskou a trenérskou kariérou. To ocenění mě jen utvrdilo v tom, že bych u trénování chtěla zůstat. Inspiruje mě k tomu, abych se mu věnovala intenzivněji a jednou možná i na profesionální úrovni,“ popsala své pocity krátce po převzetí ocenění Michaela Uhrová.

V loňském roce se jí nejprve povedlo prolomit čtvrtfinálové prokletí českého basketbalu 3x3 na velkých akcích, když juniorský výběr dovedla k bronzovým medailím na mistrovství Evropy.

O pár týdnů později přišel zatím největší úspěch pro českou vlajku v trojkovém basketbalu.

Po problémech s nominací kvůli kolizi termínu se startem ligové soutěže v pětkovém basketbalu odjela se značně poslepovaným týmem na mistrovství světa ve 3x3.

V Číně dokonce musela zvládnout dvojitou roli, když byla hrající trenérkou. I přes veškeré komplikace dokázala sebe i zbývající tři hráčky naladit na vítěznou vlnu a Češky si tak dokráčely až pro historickou zlatou medaili a titul mistryň světa.

„Bronz z ME je pro mě trenérsky cennější. Je těžší koučovat mladé holky, které nemají tolik zkušeností. I čas přípravy byl kratší, navíc během zápasu sedíte v hledišti. Není jednoduché za tak krátkou dobu hráčky připravit, aby ve vyrovnané koncovce začaly plnit taktické pokyny z trojkového basketbalu,“ opatruje doma spíše medaili z bronzu.

V hlavě už ale spřádá další plány. „Blíží se další MS a s ním obhajoba. Neustále je mi připomínán náš úspěch a především rekapitulace zápasu s Amerikou. Ta po prohře s námi vypadla ze žebříčku pro letošní MS, takže se otevírá šance ostatním. Třeba i nám na obhajobu,“ usmívá se.

Zatímco v seniorské kategorii si dává vysoké cíle v podobě obhajoby zlata, v juniorské myslí zase o krok napřed: „Chci se s holkami kvalifikovat na juniorské olympijské hry do Buenos Aires. Tomu všechno podřizuji. Nominovala jsem o rok mladší hráčky s cílem uspět v Argentině.“

Český olympijský výbor anketu pořádá od roku 2007 a zástupkyně českého basketbalu v nominaci na jednu z cen nikdy nechyběly. Michaela Uhrová je ovšem první, která svou nominaci proměnila ve vítězství.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž