Vladimír Sismilich (vpravo) obchází kanadskou legendu Michaela Linklatera v...

Vladimír Sismilich (vpravo) obchází kanadskou legendu Michaela Linklatera v zápase kvalifikace MS v basketbalu 3x3. | foto: FIBA

Humpolec, pak mladší generace. Šanci bojovat o Tokio má u Kruka i Šiška

  • 0
Z Indie do Rakouska? To je pro trenéra reprezentantů v basketbalu 3x3 Michaela Kruka vítaný přesun. Olympijská kvalifikace změnila nejen datum, ale také dějiště. Pro český tým to znamená výraznou úlevu v už tak dost komplikovaném boji o účast na hrách v Tokiu, které byly také kvůli koronaviru odloženy.

Indie přišla o březnový kvalifikační turnaj kvůli pandemii koronaviru, která měla za následek i přeložení olympijských her z letošního léta na příští rok. Nově bude český výběr o místo v Tokiu usilovat od 26. do 30. května na historickém náměstí Grazu neboli Štýrského Hradce.

„Z geografického hlediska je to pro nás jedno z nejlepších možných řešení, protože nemusíme absolvovat žádné náročné přelety. Jestli tomu dobře rozumím, tak pořadatel se zároveň stává účastníkem turnaje, čímž nám přibyl silný soupeř v podobě Rakušanů,“ uvedl Kruk v tiskové zprávě.

„Na druhou stranu Indové pro nás byli velká neznámá, tak aspoň víme, proti komu stojíme,“ uvedl kouč, jehož výběr původně neměl v kvalifikaci vůbec startovat a dostal se do ní až poté, co z bojů o olympiádu byly kvůli administrativní chybě vyřazeny české ženy.

Češi se o startu v kvalifikaci dozvěděli loni v prosinci, pouhé dva měsíce před původním březnovým termínem. Přesunutí na příští rok tak Krukovi přišlo vhod kvůli dostatečnému času na přípravu, ale také proto, že turnaj v Rakousku nebude kolidovat se závěrem sezony klasického basketbalu.

Podle Kruka je ale s ohledem na pravidla FIBA nepravděpodobné, že by tým rozšířil někdo z hráčů české ligy. „Reálně jde asi jen o Ondru Šišku. Nedokážu si moc představit, že by neabsolvoval nic z naší přípravy a zapojil se až na poslední chvíli. Všechno je ale možné, uvidíme,“ prohlásil.

Reprezentační trenéři Zbyněk Choleva (vlevo nahoře) a Michal Kruk na turnaji české Tour v basketbalu 3x3 v Lounech. S číslem 13 člen stříbrného týmu Ctirad Klimánek.

Základem týmu je ostřílený tým Humpolec Bernard - obvykle hrající ve složení Roman Zachrla, Ondřej Dygrýn, Vladimír Sismilich a Jan Kratochvíl. Kruk dále sází na mladší hráče: Daniela Zacha, Martina Nováka, Adama Urbánka, Lukáše Bukovjana, Vojtěcha Vejvara, Kevina Týmla či Daniela Kačera. 

V Grazu se uskuteční také kvalifikace žen, které stejně jako muži budou usilovat o tři volná místa v Tokiu. Obou turnajů se zúčastní dvacítka týmů. Podle původního rozlosování se měli čeští basketbalisté utkat s Mongolskem, Polskem, Brazílií a Tureckem, FIBA ale zatím neupřesnila, jestli se budou skupiny losovat znovu.

„Za ty roky už jsem několikrát zažil, že se FIBA rozhodla na poslední chvíli změnit své rozhodnutí. Zatím ohledně soupeřů počkáme a uvidíme, jak se to vyvine,“ prohlásil Kruk.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž