SLAVNÉ TŘIADVACÍTKY. Dresy LeBrona Jamese z jeho prvního clevelandského období...

SLAVNÉ TŘIADVACÍTKY. Dresy LeBrona Jamese z jeho prvního clevelandského období a Michaela Jordana z počátku jeho působení v Chicagu. | foto: Reuters

Jordanův dres vyšel na sedm milionů, k LeBronovým rekordům má daleko

  • 1
Stále mu patří tituly nejlepšího i nejbohatšího basketbalisty historie, ale tentokrát bude Michael Jordan mrzutý. Jeho dresy se v aukcích prodávají za nižší částky než ty, které oblékl LeBron James. Ale stovky tisíc dolarů létají v obou případech.

Od úterka je na světě nový nejdražší dres Michaela Jordana. Spokojeného dražitele vyšel v aukci na 288 tisíc dolarů, tedy mírně přes sedm milionů korun. 

Černý komplet Chicago Bulls pochází ze sezony 1996/97, v polovině dubna v něm Jordan v utkání NBA pomohl k jasnému vítězství nad rivalskými Detroit Pistons 108:91. Moc se mu nedařilo, dal „jen“ 18 bodů.

Předchozí Jordanův rekord vydržel tři roky, červený dres amerického národního týmu s číslem 9 z olympiády v Los Angeles 1984 vyšel na bezmála 274 tisíc dolarů (6,8 milionu korun). 

Letos v dubnu se mu přiblížil podepsaný kousek z kolekce Dream Teamu. Barcelonský poklad - opět s devítkou - vyšel na 216 tisíc dolarů (5,3 milionu korun). Původně ho Jordanova nadace v září 1992 vydražila za 17,5 tisíce dolarů (430 tisíc korun).

Jenže v polovině května byl také prodán kousek, který měl na sobě Jordanův (rádoby?) následník LeBron James. Za sportovní oděv z listopadu 2003 byl zájemce ochoten vydat lehce přes 371 tisíc dolarů (9,5 milionu korun). 

Tričko a kraťasy pocházejí buď z duelu Jamesových Cleveland Cavaliers s Miami Heat, v jehož barvách se po NBA právě rozkoukával Dwyane Wade, anebo ze souboje s Indiana Pacers. I LeBron byl tehdy, v osmnácti letech, v NBA nováčkem.

Ta suma je přitom stále daleko od Jamesova osobního a zároveň historického maxima. Za dres z letošního Utkání hvězd NBA v Chicagu (při kterém se vzpomínalo na Kobeho Bryanta i jeho dceru Giannu) byl anonymní boháč ochoten vydat 630,3 tisíce dolarů (15,5 milionu korun). 

James, Jordan, Erving...

V únorové aukci se přihazovalo celkem 231krát.

Pro dobrou věc byly tehdy zpeněženy všechny úbory ze slavnostního zápasu. LeBronův klubový spoluhráč z LA Lakers Anthony Davis byl druhý nejžádanější (110 tisíc dolarů/2,7 milionu korun), Domantas Sabonis z Indiany se stal dost nečekaným číslem tři (40,6 tisíc dolarů/přes milion korun).

Nejenom sportovní vybavení Michaela Jordana a LeBrona Jamese vyjde jejich fandy hodně draho. Jejich předchůdce Julius Erving - tedy jeho memorabilie - atakuje dvousettisícovou hranici. Na 190,4 tisíce dolarů (4,65 milionu korun) vyšel sběratele před pěti lety podepsaný dres Virginia Squires (liga ABA) s číslem 32. 

Ervingovo vybavení z Utkání hvězd ABA 1976, ve kterém ovládl historicky první soutěž ve smečování, se před necelou dekádou prodalo za 188,3 tisíce dolarů (4,6 milionu korun).

Julius Erving jako famózní smečař v roce 1976:

V této superhvězdné společnosti se ale neztratil ani bezmála stoletý zelený exemplář Celtics, který kdysi patřil Joemu Lapchickovi. Připomínka českého Američana a jedné z velkých hvězd 20. let minulého století stála loni v listopadu neznámého nadšence 151,7 tisíce dolarů (3,7 milionu korun).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž