Metta World Peace (uprostřed) zazářil za LA Lakers proti New Orleans. Radují se...

Metta World Peace (uprostřed) zazářil za LA Lakers proti New Orleans. Radují se z toho i Julius Randle (vlevo) a Thomas Robinson. | foto: AP

Nové tváře Lakers: World Peace, kouč Kardashianových a turecký teenager

  • 0
Jeden z nejslavnějších klubů světa Los Angeles Lakers během tohoto roku totálně přestavěl týmový management, rekonstrukce ikonické značky z rodiny NBA však pokračuje i v nižších patrech. Do zlaté a purpurové se „obléklo“ několik pozoruhodných jmen.

Lakers hojně využívají svých bývalých hráčů. Už druhou sezonu v roli hlavního trenéra načíná v klubu bývalý křídelník Luke Walton, syn hvězdného pivota Billa Waltona. Generální manažer Rob Pelinka byl ještě donedávna agentem Kobeho Bryanta a na vrcholku pyramidy je nyní coby prezident klubu legendární Magic Johnson.

Na koho se chtějí spolehnout?

Jednou z nejdůležitějších posil je Jason Rosenfeld. Ten ještě loni šéfoval přímo v kancelářích NBA oddělení basketbalových analýz a jeho přechod k Lakers překvapil, jeví se však logicky. Právě tým z Los Angeles byl v minulosti kritizován, že nedostatečně využívá moderních technologií a statistik ke zlepšení výsledků. Rosenfeld by měl Lakers přiblížit trendu, který započal v Houstonu generální manažer Daryl Morey.

Gunnar Peterson, osobní trenér řady celebrit včetně sester Kardashianových, se stal atletickým trenérem LA Lakers.

Mnohem známější, hlavně pro čtenáře bulváru, je osoba Gunnara Petersona. Tento osobní trenér pečuje o rodinu Kardashianových; nejvíce spolupracoval s Kim, která je manželkou rappera Kanye Westa.

Peterson v Lakers od léta zastává pozici kondičního trenéra a měl by vylepšit jednu nemilou bilanci: v minulé sezoně skončil tým z LA na šesté příčce v počtu utkání, které jeho hráči vynechali kvůli zranění.

Novým trenérským asistentem se stal Miles Simon. Jedenačtyřicetiletý odborník byl hvězdným vysokoškolským hráčem na univerzitě Arizona a zvládl i jednu sezonu v NBA za Orlando, načež strávil několik let v Evropě a Číně.

Po hráčské kariéře se Simon stal televizním analytikem při přenosech z NCAA a talentům se věnoval i jako trenér. Kromě jiného vedl americké výběry na exhibici mladých hvězd Nike Hoop Summit a díky tomu má o nastupující hráčské generaci, na kterou teď Lakers chtějí vsadit, velmi dobrý přehled.

Antawn Jamison z LA Lakers útočí na koš LA Clippers přes Lamara Odoma.

Jak už bylo výše napsáno, Lakers se nebáli angažování svých bývalých hráčů. Jedním z několika nových skautů je dvojnásobný účastník Utkání hvězd NBA a vítěz ceny pro náhradníka roku Antawn Jamison. Ten v týmu působil v nevydařené sezoně 2012/13, kdy byl v týmu pivot Dwight Howard.

Novým asistentem u farmářského týmu South Bay Lakers v G-League byl jmenován hvězdný obranář i někdejší skandalista Metta World Peace neboli Ron Artest, který s Lakers slavil titul před sedmi lety a na jaře v jejich dresu uzavřel hráčkou kariéru. Teď by se měl věnovat individuálnímu rozvoji klubových nadějí.

Ve svém skautingovém oddělení mají Lakers i nového rekordmana NBA. Teprve devatenáctiletý turecký mládenec Can Pelister bude z domovského Istanbulu přinášet informace o jihu Evropy. Pelister je vůbec nejmladším člověkem, když kdy v NBA dostal šanci na podobné pozici.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž