Medaili jsme si v Thajsku nezasloužily, míní trenérka českých juniorek

  11:18
Svou thajskou misi na juniorském světovém šampionátu zakončily české basketbalistky desátým místem. Myslet ale mohly na mnohem lepší umístění. Vždyť ještě ve druhém poločasu proti Francii sahaly po postupu do play-off. Z bronzu se na závěr mistrovství radovaly Argentinky - tedy tým, který svěřenkyně Romany Ptáčkové předtím jasně porazily 72:60.

Romana Ptáčková | foto: FIBA Europe

"Právě utkání s Argentinou mi přišlo velmi snadné, měly jsme neustále bodový odstup. O to víc mrzí, kam až Argentina došla," říká zklamaně česká trenérka.

O zlatu a stříbru tentokrát nebylo mnoho pochyb. Američanky vrátily ve finále Španělsku porážku ze základní skupiny a zvítězily 87:71. O bronz se zbytek světa usilovně popral. "Musela bych říct, že na medaili mohlo pomýšlet celkem devět týmů, protože právě od třetího místa po jedenácté byly celky velmi vyrovnané. Ale my jsme si medaili na tomto MS opravdu nezasloužily. Určitě jsme patřily mezi osm nejlepších," zhodnotila Ptáčková.

 Česká trenérka žehrá hlavně na nedostatek týmového ducha i ztrátu zkušených juniorských reprezentantek Běhalové, Švrdlíkové a Půlpánové, které do Thajska ani neodcestovaly. "Zranění Rosenbaumové hned v prvním utkání ještě rozšířilo tuto enklávu. Když připočtu ne zrovna ideální přípravu na šampionát, tak to dohromady nedává šanci bojovat o medaile. Zázraky se nedějí často."

Klíčovým duelem pro české naděje bylo poslední ze tří osmifinálových utkání proti Francii. Češky měly postup ve svých rukou, výhra by jim zajistila druhou příčku ve skupině. Navíc v první půli zvítězily o jedenáct bodů - 40:29. Celkový výsledek? 73:58 pro Francii.

Kateřina Bartoňová (v červeném) na světovém šampionátu do 19 let proti Brazílii."Snad jsme vedly až příliš a získaly dojem, že se nemůže nic stát. Francie vytáhla agresivní osobní presink na rozehrávačky Starou a Bartoňovou. Odtrhly je herně od týmu a ztížily jim cestu ke střeleckým pokusům. Soupeř se chytil, ve druhé půli nám nasázel šest trojek, z toho dvě o desku," mrzelo Ptáčkovou.

Ještě po utkání měly Češky naději na čtvrté místo ve skupině. Litva však s Argentinou promarnila sedmibodové vedení pět minut před koncem a prohrála o tři body. Prohra pak juniorky odsoudila do bojů o deváté pořadí. V nich se Češkám nejprve podařilo zdolat Čínu 76:70.

O desáté pozici pro Česko pak rozhodla druhé turnajová prohra s Brazílií, tentokrát 70:75 po prodloužení. "Na Brazílii jsme už byly lépe připravené, více jsme si pohlídaly jejich útočný doskok. V normální hrací době jsme současně s klaksonem vystřelily úspěšně na brazilský koš, ale francouzský rozhodčí mám body nepřiznal a muselo se prodlužovat," shrnula česká lodivodka poslední vystoupení svého týmu.

Alena HanušováZ Thajska si Češky přivezly hlavně mezinárodní zkušenosti pro další kariéru. Výsledek ani samotný šampionát je však příliš nenadchl. "Musím přiznat, že se nám v Asii moc nelíbilo. Strava, těžký vlhký vzduch, všude smog. Na to všechno jsme si těžko zvykaly. Pozitivem byla přátelská povaha tamních lidí a snaha o dobrou organizaci MS," hodnotí dnes Ptáčková thajskou metropoli Bangkok. "Ale my jsme tam přijely hlavně hrát basketbal a snažily jsme se tyto okolnosti moc nepřipouštět. Podmínky měly všechny týmy stejné."

Juniorské mistrovství je přes všechnu svojí prestiž hlavně přípravou na seniorskou kariéru. Které české hráčky by podle trenérky mohly v nejbližších letech udělat díru do ligy, popřípadě do Euroligy? "Z menších hráček už do seniorského týmu nakoukla Kateřina Bartoňová. Ona má výborný přístup k tréninku i utkání, ale zatím nemá úplně vyrovnané výkony. Takovým černým koněm by mohla být Michaela Stará, i když jí chybí potřebné centimetry."

Renáta Březinová (v modrém)Z pivotek si Ptáčková všimla hlavně Aleny Hanušové a Renáty Březinové. U obou ale upozorňuje hlavně na jejich nedostatky. Vlastní svěřenkyni z Hradce Březinovou kárá za nedostatečnou tréninkovou morálku i přístup k životosprávě. "Ukázala, že i s mizernou fyzickou kondicí a nadváhou dokáže být naší jednoznačně nejlepší pivotkou. Ona byla nejlepší nejen v útoku, ale také v obraně a při doskakování. Naopak Hanušová je pokládána velký talent, ale už nikdo nechce vidět, že téměř nebrání a hlavně na doskoku je se svými centimetry podprůměrná."

Podkošový prostor se opět ukázal jako ústřední slabina českého týmu. "Nám vyhovují týmy, které nemají takovou sílu pod košem. Na Brazílii a taky Francii prostě nestačíme. Pokud se těmto týmům v obranném doskakování vyrovnáme alespoň částečně, potom jsme schopni vyhrát. Nejsme basketbalově horší než oba zmíněné celky, ale i toto mistrovství jasně ukázalo, jak začínáme zaostávat v podkošových soubojích a obecně nám chybí větší síla a důraz," shrnuje Ptáčková.

Thajský šampionát byl ale rovněž festivalem budoucích hvězd světového basketbalu. Která jména by si měli fanoušci zapamatovat do budoucna? "Jsem nadšená z některých španělských hráček. Souhlasím s volbou Marty Xargay Casademontové za MVP turnaje. Velkým talentem je i Leonor Manso Rodriguezová. Moc se mi líbila americká rozehrávačka Samantha Prahalisová."

Z podkošových hráček pak Ptáčková volí Američanku Nnemkadi Ogwumikeovou nebo dvoumetrovou Australanku Elizabeth Cambageovou.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Sedlák trest za střet s Marinčinem nedostal, Vsetínu bude chybět Jonák

19. dubna 2024  13:36

Kapitán Pardubic Lukáš Sedlák nebude dodatečně potrestaný za zákrok na třineckého obránce Martina...

Plzeň v pohárech vydělala takřka čtvrt miliardy korun, Slavia se Spartou víc

19. dubna 2024  13:26

Pokud by plzeňští fotbalisté ve čtvrteční čtvrtfinálové odvetě ve Florencii uspěli, postupem do...

Dráhaři Rugovac s Vonešem získali místo na olympiádě v madisonu a omniu

19. dubna 2024  13:24

Dráhoví cyklisté Denis Rugovac a Jan Voneš získali na posledním kvalifikačním závodě v Kanadě místo...

Darované vítězství neprošlo. Čínský atlet přišel o triumf v půlmaratonu

19. dubna 2024  13:17

Čínský běžec Che Ťie přišel o vítězství v nedávném půlmaratonu v Pekingu. Pětadvacetiletý atlet byl...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...