České basketbalistky

České basketbalistky | foto: FIBA

České basketbalistky se v pondělí dozví, s kým si zahrají na ME

  • 0
České basketbalistky se v pondělí po poledni dozví, s kterými třemi týmy si zahrají na červnovém mistrovství Evropy a také kde bude dějiště jejich základní skupiny. Šampionát se uskuteční ve Valencii a Štrasburku, los proběhne v Národním muzeu ve španělském městě a tým trenéra Štefana Svitka je nasazený do třetího koše s Běloruskem, Černou Horou a Tureckem.

„Je asi jedno v jakém jsme koši. V každém jsou silné týmy a člověk si nemůže vybírat. Před losem víme jen, že se vyhneme třem týmům. Zrovna Černá Hora byla papírově slabší a na předchozím šampionátu nás vyřadila. Ani předtím nehrály nic moc, v zápase s námi jim padlo všechno a bylo po šampionátu,“ řekl Svitek.

Rozdělení do košů vzniklo na základě umístění na ME 2019 a podle výkonů v kvalifikaci o šampionát. Češky se na ME dostaly počtrnácté za sebou, ale předloňský turnaj jim nevyšel a skončily předposlední, patnácté. V kvalifikaci ovládly skupinu D s jedinou porážkou ze šesti zápasů a celkově byly sedmým nejlepší celkem.

Z prvního koše narazí na jednoho z kvarteta Srbsko, Belgie, Španělsko, Francie. Ve druhém koši jsou Švédsko, Rusko, Slovinsko a soupeř z kvalifikace Itálie. Ze čtvrtého koše se může Svitkův výběr těšit na jednoho ze čtveřice Slovensko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Řecko.

Nasazení pro los

Koš 1: Španělsko, Francie, Srbsko, Belgie.

Koš 2: Švédsko, Rusko, Slovinsko, Itálie.

Koš 3: Bělorusko, Česká republika, Černá Hora, Turecko.

Koš 4: Slovensko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Řecko.

Oba pořadatelské týmy si mohly vybrat před losem jeden partnerský celek, takže Španělky si do skupiny už předem zvolily Slovenky. Francie si vybrala Belgii, která je také v prvním koši, takže Belgičanky mají jistotu, že budou hrát v druhé základní skupině ve Štrasburku.

„Nemá cenu nad tím moc přemýšlet, dokud nebude skupina jasná. S přístupem, s jakým jsme šli do kvalifikačních bloků, i předvedenou hrou se nemusíme bát žádného soupeře. Každý tým, který se dostal na EuroBasket, má svou kvalitu. Hlavně si přeji, aby náš tým zůstal zdravý a dobře se připravil, a pak věřím, že budeme hrát dobrý basketbal,“ dodal Svitek.

Turnaj se bude hrát od 17. do 27. června. Dvě skupiny a dvě čtvrtfinále budou hostit Štrasburk i Valencie. Ve Španělsku potom turnaj vyvrcholí semifinálovými duely a zápasy o konečné umístění.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž