Opavský Milutin Djukanovič a Vlado Ilievski z Nymburka (vlevo).

Opavský Milutin Djukanovič a Vlado Ilievski z Nymburka (vlevo). | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Basketbalisté Nymburka jsou v semifinále, Ostravě nastříleli 112 bodů

  • 0
V pátek postoupily Pardubice a o den později poznala domácí basketbalová liga mužů dalšího semifinalistu. Je jím Nymburk, který sérii s Ostravou ovládl jednoznačně 3:0 na zápasy. Poslední duel skončil dokonce vysokým rozdílem 112:78.

Tým Nové huti ale favoritovi vzdoroval celý první poločas a do druhého šel se ztrátou pouhých tří bodů. V přestřelce z tříbodové vzdálenosti dokonce Ostravané Nymburk předčili s 13 zásahy proti 11 domácím, ale s výrazně menší úspěšností, protože na to spotřebovali o deset pokusů víc. Alespoň jednu trojku dalo ale osm hráčů hostujícího týmu.

Nymburk si však v celém zápase držel úspěšnost střelby z pole nad 70 procenty a exceloval zejména ve třetím hracím období, kdy nasázel soupeři 38 bodů a zlomil jeho odpor. Dylan Page byl s 24 body včetně šesti trojek nejlepším domácím střelcem, 12 a více bodů dali další čtyři jeho spoluhráči.

Ostravané měli nebezpečné střelce jen v Josephu Wilmanovi, který dal 27 bodů, a Tutu Ruachovi (22), porážkou pro ně skončila sezona.

"Tenhle zápas byl nejtěžší z hlediska koncentrace. Vedli jsme 2:0, předchozí dva zápasy jsme vyhráli velkým rozdílem, hráli jsme doma, takže to svádělo k pocitu, že práce je hotová. V útoku jsme se dokázali prosazovat, ale nemohli jsme dlouho zastavit Ostravu v obraně, střílela dobře za tři body," řekl trenér Nymburka Kestutis Kemzura. "Potřebovali jsme zahrát jednu dobrou čtvrtinu. V té třetí jsme hráli obranu konečně tak, jak jsme potřebovali," dodal.

Dušan Medvecký konstatoval, že jeho tým v prvním poločase držely ve hře přesné trojky, mnohdy z těžkých pozic. "Ale přijeli jsme v šesti hráčích, které doplnil jeden dorostenec a dva dvacetiletí. Pelikán je nemocný a do toho se nám tu zranil Zbránek. V zúžené rotaci nám došly síly a neměli jsme s nimi šanci držet krok 40 minut," konstatoval ostravský kouč.

V pátek už skončila sezóna basketbalistům Ústí nad Labem, kteří nezvládli duel na hřišti Pardubic a sérii prohráli jednoznačně 0:3 na zápasy.

Mattoni Národní basketbalová liga mužů - čtvrtfinále

Výsledek 3. zápasu

Nymburk - Ostrava 112:78 (25:24, 50:47, 88:63)
Nejvíce bodů: Page 24, P. Houška 17, Simmons a Mahalbašič po 16, Massamba 12 - Willman 27, Ruach 22, Dedek 8. Rozhodčí: Galajda, Lukeš, Nejezchleb. Fauly: 13:19. Trestné hody: 14/9 - 8/5. Trojky: 11:13. Konečný stav série: 3:0.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž