Marc Gasol hovoří o svých zážitcích ze záchrany životů uprchlíků ve Středozemním moři. | foto: Reuters

Frustrace, vztek a bezmoc. Gasol na lodi zachraňuje topící se migranty

  • 31
Ročně pobírá miliony dolarů, je hvězdou NBA a září i ve španělském národním týmu. Ale teď Marc Gasol pomáhá ve Středozemním moři zachraňovat uprchlíky. Podílel se například i na úterní záchraně ženy, kterou u libyjských břehů z trosek plavidla nalodila španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms. Informoval o tom deník El País.

„Frustrace, vztek a bezmoc. Je k neuvěření, že je tolik bezmocných lidí na moři ponecháno napospas smrti. Smekám klobouk před těmi, které teď považuju za svůj tým,“ napsal na twitteru po poslední záchranné akci Gasol, basketbalista týmu Memphis Grizzlies.

V rozhovoru s listem El País Gasol uvedl, že jej v roce 2015 zasáhl snímek utonulého tříletého syrského chlapce Ajlana Kurdího. 

„Pochopil jsem se, že se musí zapojit každý z nás, aby se takové věci neopakovaly. V té době jsem potkal Óscara Campse a lidi z Open Arms,“ řekl Gasol. 

Camps posléze promluvil v basketbalovém klubu v Gironě, který Gasol založil. Hvězdnému hráči NBA se projev zalíbil. Loni dobrovolničit nemohl, protože se zúčastnil mistrovství Evropy v basketbalu, přidal se tedy až letos.

Zakladatel španělské humanitární organizace Óscar Camps po úterní záchranné akci obvinil libyjskou pobřežní stráž, že nepomohla všem migrantům z jedné lodi. Nechala podle něj na místě dvě ženy a dítě a loď potopila. Na sociální síti zveřejnil fotografie a video, na nichž jsou trosky lodi i s oběťmi. Přežila pouze jedna žena. Camps kritizoval také Itálii, že zavřela přístavy lodím nevládních organizací.

Libyjská pobřežní stráž jeho tvrzení odmítla, ale nevysvětlila, proč v troskách lodě zůstali tři lidé. Italský ministr vnitra Matteo Salvini Campsovo vylíčení událostí označil za lživé. Novinářka německé RTL, která byla na lodi libyjské pobřežní stráže, uvedla, že se záchranné akce zúčastnila a vše proběhlo velmi profesionálně.

17.července 2018 v 22:35, příspěvek archivován: 19.července 2018 v 00:40

Frustration, anger, and helplessness. It’s unbelievable how so many vulnerable people are abandoned to their deaths at sea. Deep admiration for these I call my teammates at this time @openarms_fund https://t.co/TR0KnRsrTE

„Zatímco jedna (libyjská) loď vystřihla před německou televizí ukázkovou záchrannou akci, jiná loď nechala uprostřed moře dvě ženy a dítě. Byly to dva různé zásahy,“ reagoval na twitteru italský levicový poslanec Erasmo Palazzotto, který byl v tu dobu nedaleko na palubě lodě jiné španělské nevládní organizace.

Španělská loď organizace Proactiva Open Arms s jednou přeživší a dvěma těly nyní míří na Mallorku, kam by měla doplout v sobotu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž