Radující se Lukáš Kotas na archivním snímku

Radující se Lukáš Kotas na archivním snímku | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Euforie se zopakovala, raduje se pardubický Kotas z nymburského skalpu

  • 0
Objevil se v základní pětici pardubických basketbalistů a při svém pobytu na palubovce se rozehrávač Lukáš Kotas blýskl třemi přesnými trojkami. Po skalpu Nymburka v podobě ligové výhry 81:77 zářil radostí.

„Když jsme ho porazili v minulé sezoně, bylo to pro mě poprvé po jedenácti letech. Euforie byla velká a nyní se to zopakovalo. Jsme všichni hrozně rádi, protože nad Nymburkem se nevítězí každý den. Je vidět, že v lize zkrátka vládne, ale my jsme teď hráli dobře a celý zápas neměli výraznější hluché místo. Ve čtvrté čtvrtině jsme sice nějakou dobu nemohli dát koš, ale zase jsme kvalitně bránili. V koncovce to bylo trochu o štěstí, nicméně z naší strany to byl super zápas,“ liboval si Kotas.

Přesto, Nymburk se v závěru dostal o bod vpřed. Neměl jste obavu, že zápas ztratíte?
V tu chvíli jsem se trochu bál. Ale není to tak, že bych si říkal, že to prohrajeme. Věřil jsem, že to zvládneme. Spíše to tedy byla nervozita.

V závěru jste už byl na lavičce. Měl jste tam nervy o to větší?
Rozhodně, protože na střídačce si to všechno uvědomujete. Na hřišti se soustředíte na hru a hlavou vám to tolik neprochází.

Nepustili jste Nymburk do trháku. Byl to základ úspěchu?
Mají skvělé hráče, kteří když se dostanou do většího náskoku, získají sebevědomí a poté hrají s velkou lehkostí. V tomto jsme je potřebovali zastavit. Více nám neodskočili, takže hráli pořád pod určitým tlakem a neprezentovali se tak, jak umí.

Jak podstatné byly trojky, které jste vždy dali v pravý čas?
Jednoznačně jsme si střelbou z dálky moc pomohli. Padalo nám to tam v důležitých chvílích, což nebývá pravidlem. Tentokrát to vyšlo.

Dá se říci, že ve vypjatých koncovkách už těžíte ze zkušeností, které jste načerpali v evropském poháru?
Pomáhá nám to v těžších utkáních, ovšem s Nymburkem je to vždycky speciální a chceme se vytáhnout. Nyní nám to tam až na pár drobností všechno zapadlo. Dařilo se nám téměř ve všech činnostech.

Jiří Welsch hovořil o tom, že u Pardubic převažuje víra, že Nymburk mohou porazit. Souhlasíte?
To je přesně to, v co nás nabádal trenér, abychom byli přesvědčení, že můžeme uspět. To byl klíč k vítězství. Kdo to jde jen zkusit, brzy se dostane do velkých problémů. Pak není co řešit. My jsme ale hráli od začátku naplno s koncentrací. Nedělali jsme ani tolik chyb.

Měl jste dlouhou zápasovou pauzu. Cítíte se proto do hry více nažhavený?
To ano, zejména když už jsem v pokročilém stádiu kariéry. Kdo ví, kolik zápasů proti Nymburku ještě budu hrát, zvláště takovýchto. Utkání jsou pro mě svátek a řadil bych je na úroveň v evropských pohárech. Když se navíc povedou, je to opravdu úžasný pocit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž