Logo basketbalového turnaje 3x3 Indoor Easter Challenge, který každoročně hostí...

Logo basketbalového turnaje 3x3 Indoor Easter Challenge, který každoročně hostí Louny. | foto: zulicenaolympiadu.cz

Louny basketem hoří. Velikonoční turnaj představí Čechům i BeatBall

  • 0
Zima nejspíš neřekla poslední slovo, i tak se blíží čas, kdy se basketbalisté přesunou z tělocvičen pod širé nebe a začne se hrát 3x3. Snad už tradiční a čím dál kvalitnější „jarní přechod“ tvoří 3x3 Indoor Easter Challenge, který o velikonočním víkendu proběhne v severočeských Lounech. I když tradiční: pátý, ročník nabídne řadu novinek.

Turnaj si získal jméno nejen v České republice, jeho dosah sahá i za hranice luhů a hájů. Divákům v lounské Městské sportovní hale své basketbalové umění představí například reprezentanti Německa či Polska z posledního mistrovství Evropy.

„Paradoxem je, že zahraniční týmy se na náš 3x3 turnaj hlásí samy a po skončení akce už tvrdí, že přijedou i příští rok, což pro je pro náš organizační tým ta největší odměna. Nejlepší hráč 3x3 na světě Dušan Bulut bude letos po třech letech v Lounech chybět, protože dal přednost turnajům 1on1 v USA, což je určitě škoda, ale zase je to velká motivace pro ostatní týmy, protože vědí, že můžou bojovat o zlato,“ nemrzí Martina Jakeše z organizačního týmu absence oblíbené hvězdy.

Až doposud žádná zásadní změna v programu. Organizátoři se ale rozhodli využít volného pátečního dne a přidat turnaj dětí do 12 a do 15 let. Sportovní zápolení nadějných a nadšených basketbalistů a basketbalistek je otevřené široké veřejnosti. Slouží navíc jako start pro školní ligu v basketbalu 3x3, která po loňském úspěšném prvním ročníku zažije letos své druhé vydání.

„3x3 turnaj dětí jsme plánovali již minulý ročník, ale nakonec z toho bohužel sešlo. Po zkušenosti z loňského ročníku 3x3 školní ligy základních škol, jsme ale pochopili, že letos už musí být dětský turnaj do programu 3x3 Indoor Easter Challenge zařazen, protože máme v Lounech téměř 80 dětí, které jsou z basketbalu na jeden koš maximálně nadšené a pořád se nás ptají, kdy bude nějaký turnaj,“ vysvětluje Jakeš, že si děti vlastně řekly o možnost zahrát si jako předskokané hlavního programu.

Už v loňském roce totiž zorganizovali dlouhodobou soutěž pro školáky: „3x3 liga základních škol nám ukázala, že děti mají zájem sportovat a basketbal na jeden koš si je maximálně získal. Po loňském ročníku, kterého se zúčastnilo kolem 70 dětí ze všech lounských škol, máme již připravený druhý ročník a podle informací z jednotlivých škol bude o účast mnohem větší zájem než v minulém roce.“

Hledáte-li v České republice baštu basketbalu 3x3, pak Louny jsou jednoznačným favoritem. Ani školní ligou totiž trojkový basketbal neřekl ve vstupní bráně do Českého středohoří své poslední slovo.

Na půlku července je totiž připravený kemp 3x3, jediný svého druhu v České republice. Stejně jako v loňském roce se zde budou děti učit základům odvětví s olympijskými ambicemi pod vedení české reprezentantky a nejlepší hráčky 3x3 za loňské léto Terezy Vorlové.

„3x3 kemp byl další z mnoha projektů, který nás lákal vyzkoušet a když nám loni po skončení kempu chodily nadšené děkovné dopisy rodičů, byli jsme z toho až v rozpacích. To, že se první kemp vyvedl na výbornou, dokazuje, že letos máme v polovině března přihlášených skoro 50 hráčů a hráček z celé republiky, což je pro nás obrovská motivace, aby byl letos kemp na ještě lepší úrovni. Nechceme brát děti klasickému pětkovému basketbalu, naopak, na 3x3 kempu pracujeme hlavně na tom, abychom dětem ukázali, jak mohou pracovat na zlepšení svých individuálních činností a mohly se stát lepším a komplexnějším hráčem,“ přibližuje Jakeš další z projektů.

Účastníci basketbalového kempu v Lounech, který se konal v létě 2015. V popředí trenéři Radek Miška, Eva Skutilová, Jakub Hnátek, Tereza Vorlová a Martin Jakeš (zleva).

Jak dokazují předchozí řádky, basketbal tříčlenných minitýmů zapustil v Lounech pevné kořeny. Jako by to ale bylo místním organizátorům málo, v rámci velikonočního programu spatří světlo světa nová disciplína. Jeden míč, dva hráči, dva koše - to je ve zkratce popis BeatBallu, neboli zápasu v basketbalu 1 na 1.

„BeatBall je u nás v České Republice úplná novinka a je symbolické, že první turnaj se bude hrát právě u nás v Lounech. Jedná se o souboj 1 na 1 na dva koše na menším hřišti a speciální pravidla určitě přispějí tomu, že tento sport bude pro diváky velice atraktivní. Věřím, že o něm v budoucnu hodně uslyšíme. Hlavním důvodem této nové disciplíny je ukázat lidem, jak krásný a dynamický dokáže basketbal být, a také samozřejmě dostat basketbal do ještě většího povědomí lidí,“ těší se na českou premiéru turnaje 1 na 1.

Začátek velikonočního volna tak v Lounech jednoznačně patří basketbalu, především tomu s menším počtem hráčů na hřišti. Místo se ale najde také na charitu. Organizátoři se rozhodli připojit se k akci Každý koš pomáhá. V rámci společné charity českého basketbalu a České televize si budou moci diváci koupit button či magnet s logem KKP.

Velká březnová charitativní akce, do které jsou zapojeni fanoušci českého basketbalu a kluby Kooperativa NBL, vyvrcholí o dva dny později - na Velikonoční pondělí při Kooperativa NBL All Star Game v nedalekém Ústí nad Labem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž