I Ťien-lien během losování kvalifikace MS 2019 právě vybral Česko.

I Ťien-lien během losování kvalifikace MS 2019 právě vybral Česko. | foto: FIBA

Basketbalisty čeká v úvodu bojů o mistrovství světa Finsko či Island

  • 3
Týmy severu Evropy a jeden dosud neznámý soupeř. Čeští basketbalisté už mají jasno, s kým se utkají v první fázi bojů o postup na mistrovství světa 2019 v Číně. Los jim přisoudil Finsko, Island a vítěze jedné ze čtyř skupin srpnové předkvalifikace. Do závěrečné části kvalifikace postoupí vždy tři nejlepší celky z každé z osmi skupin.

O složení skupin rozhodlo losování v Kuang-čou, při kterém byla česká reprezentace nasazena ve druhém koši. Měla tak jistotu, že nenarazí na nikoho z posledních čtvrtfinalistů mistrovství Evropy, na kterém obsadila sedmé místo.

Kdo bude hrát?

Zatím není jasné, jak bude český tým v úvodu kvalifikace vypadat. Po zářijovém evropském šampionátu končí smlouva trenérovi Ronenu Ginzburgovi, končit by mohly i některé dlouholeté opory. NBA nebude v kvalifikačních termínech přerušovat soutěž, a tak zřejmě národnímu týmu nepomůže v bojích o šampionát Tomáš Satoranský, působící ve Washingtonu Wizards. Do zámoří by v příští sezoně mohl zamířit i druhý z klíčových hráčů Jan Veselý.

Program českého týmu ve skupině F:

  • 24. listopadu: Česko - Island
  • 27. listopadu: Finsko - Česko
  • 22. února: kvalifikant - Česko
  • 25. února: Island - Česko
  • 29. června: Česko - Finsko
  • 2. července: Česko - kvalifikant

Ve třetím koši číhaly Chorvatsko, Turecko, Izrael a Finsko, s kterým by Češi měli hrát o prvenství ve skupině.

Finsko skončilo na ME 2015 na 16. místě, jeho tým je ale v poslední době na vzestupu. Tahounem je barcelonský Petteri Koponen, velký talent Lauri Markkanen se umístí vysoko při letošním draftu NBA. V širším kádru je i Alexander Madsen, opora USK Praha.

Ze šestého koše doplnila losující čínská basketbalová hvězda I Ťien-lien do skupiny F výběr Islandu, který skončil na evropském šampionátu poslední bez jediné výhry. Byla to jeho premiérové účast. Na turnaji se představí i letos.

Posledního účastníka určí předkvalifikace. Do skupiny F poputuje jeden z vítězů čtyř skupin. V předkvalifikační skupině A by se o prvenství měly prát Slovensko, Švédsko a Bosna, ve skupině B Rakousko s Nizozemskem, ve skupině C je favoritem Makedonie a ve skupině D Portugalsko s Běloruskem.

„Je to dobrá skupina, kde budou spíše houževnatí soupeři. Podle mého názoru jsou ale Island a Finsko hratelní,“ řekl asistent reprezentačního kouče Luboš Bartoň.

„Co jsem viděl posledních pár let, tak hlavně Finsko by mělo být spolu s námi favorit skupiny. Island hrál před dvěma roky na ME v těžké skupině velmi zdatný basketbal,“ dodal jeden z nejlepších českých hráčů uplynulé dekády.

Během losování kvalifikace MS 2019 se čínské Kuang-čou vybarvilo.

Kvalifikace odstartuje dvěma zápasy v listopadu, kdy Češi přivítají Island a zamíří do Finska. Pokračovat bude v únoru duely na půdě kvalifikanta a na Islandu a v červnu příštího roku dvěma domácími zápasy s Finskem a kvalifikantem.

Z 32 celků postoupí 24 do další fáze, ve které budou od září 2018 do února 2019 bojovat ve čtyřech skupinách po šesti o 12 postupových míst na šampionát v Číně.

Ve druhé fázi kvalifikace se budou započítávat výsledky z první fáze, jelikož dojde ke sloučení dvou skupin.

Cesta na MS 2019 - program kvalifikace graficky

Tímto způsobem se hraje poprvé, dosud na MS postupovaly týmy díky umístění na kontinentálních šampionátech. „Je to všechno hodně nové. Jak to bude fungovat, se ještě uvidí. Každá změna přinese něco dobrého a něco špatného. Zatím je brzy na něco takového reagovat. Také je těžko odhadovat, co bude za půl roku,“ dodal Bartoň.

Los první fáze kvalifikace basketbalistů o MS 2019

- evropská část

Skupina A: Španělsko, Slovinsko, Černá Hora, 2. tým předkvalifikační skupiny.

Skupina B: Lotyšsko, Turecko, Ukrajina, vítěz předkvalifikační skupiny.

Skupina C: Litva, Maďarko, Polsko, 2. tým předkvalifikační skupiny.

Skupina D: Itálie, Chorvatsko, Rumunsko, vítěz předkvalifikační skupiny.

Skupina E: Francie, Rusko, Belgie, 2. tým předkvalifikační skupiny.

Skupina F: Česko, Finsko, Island, vítěz předkvalifikační skupiny.

Skupina G: Srbsko, Gruzie, Německo, 2. tým předkvalifikační skupiny.

Skupina H: Řecko, Izrael, Velká Británie, vítěz předkvalifikační skupiny.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž