Jeanie Bussová teď vládne LA Lakers, co na to její bratři?

Jeanie Bussová teď vládne LA Lakers, co na to její bratři? | foto: AP

Rodinná válka o Lakers: neúspěšní bratři chtěli odstavit vládkyni Jeanie

  • 0
Před dvěma lety skončila rodinná pranice o vlastnictví klubu Los Angeles Clippers až u soudu. Podobný směr teď nabírají spory v rodině majitelů městského rivala v NBA - slavnějších Los Angeles Lakers.

Minulý pátek podal právník Jeanie Bussové, spolumajitelky Lakers, návrh u vrchního soudu v Los Angeles pro dočasný zákaz styku. Zákaz míří na její dva bratry Johnnyho Busse a Jima Busse, kteří tlačili na vyloučení Bussové z pětičlenné rady majitelů sledovaného basketbalového klubu.

Návrh na zákaz styku byl krátce poté stažen, když oba bratři zrušili plánovanou úterní schůzku hlavních majitelů a vyjádřili se ve smyslu, že chtějí Jeanie podpořit v roli majitele s řídícími pravomocemi.

Největší průšvih byl tedy odvrácen, ale slyšení probačního soudu ohledně podstaty právního sporu mezi sourozenci stejně proběhne.

Kdyby se úterní schůzka konala, ve vedení Lakers by zřejmě došlo ke změně. Stanovy Lakers totiž uvádí, že pouze člen rady majitelů může být v čele klubu.

Může se však stát, že se bratři pokusí o převrat znovu a právník Bussové bude muset zachraňovat situaci.

Postava hlavního majitele je zásadní pro celou NBA. Každý klub takto definuje svého zástupce v radě guvernérů, která rozhoduje o důležitých otázkách. V NBA se jedná o nejvyšší orgán.

Autorita dcery dlouholetého majitele Jerryho Busse, který zemřel v roce 2013, je také důležitá v rámci interních jednání Lakers. Její rozhodnutí převýší všechny ostatní v klubu, má poslední slovo ohledně výměn hráčů či nových smluv.

Její bratři naopak směji jen to, co jim Jeanie dovolí. Jenže vždy existuje nějaká klička a oni se ji pokusili najít. Kdyby se jim podařilo sestru vyloučit z rady majitelů, pozice v čele by zřejmě připadla jednomu z nich. Tím by mohli zvrátit všechna předchozí rozhodnutí Jeanie, jako například vyhodit nově přijatý management.

V únoru totiž Bussová uvolnila právě Jima Busse z pozice prezidenta pro basketbalové operace, ale také se vzdala dlouholetého generálního manažera Mitche Kupchaka. Nahradila je legendou klubu Magikem Johnsonem a veleúspěšným agentem Robem Pelinkou, který zastupoval třeba Kobeho .

Nový majitel by tak mohl vyhodit pro změnu je dva.

Vzhledem k tomu, jaký má Johnson vztah s Jimem Bussem, zřejmě by u své práce šéfa basketbalového dění nezůstal, a to by na veřejnosti opravdu nevypadalo dobře. Vyhodit tak slavnou figuru po necelém měsíci ve funkci...

Johnny Buss, jenž zároveň vede ženský basketbalový klub LA Sparks, na archivním snímku se svým zesnulým otcem Jerrym.

Jeanie Bussová, spolumajitelka Los Angeles Lakers, která slavný klub v současnosti řídí.

Jim Buss na archivním snímku, kdy byl ještě prezidentem LA Lakers pro basketbalové operace.

NBA samozřejmě celou situaci ohledně Lakers pečlivě sleduje a tiskový mluvčí ligy Mike Bass se vyjádřil v tom smyslu, že by si liga nepřála, aby došlo v Los Angeles k nějakému boji o moc. Bass navíc pochválil Jeanie Bussovou jako příkladnou majitelku a řekl, že liga doufá, že zůstane u kormidla klubu.

Poslední přání Jerryho Busse však zjevně nebude naplněno.

Bývalý majitel, který klubu přinesl největší slávu, ve své závěti určil, aby právě Jeanie byla řídícím majitelem klubu až do své smrti, nebo do okamžiku prodeje klubu. Podle toho se tak Jeanie zatím chová a nehodlá se své pozice vzdát.

Zároveň si ale doktor Jerry přál rodinný smír. A tady je problém. Jeho dvěma synům nadvláda pochopitelně moc nevoní.

Bussová a její právník první pokus o puč odvrátili a samozřejmě by byli nejradši, kdyby už se o to bratři nemohli pokusit znovu.

Proto se čeká na soudní slyšení v polovině května, kde by mohl soud vydat příkaz, který potvrzuje Jeanie jako právoplatnou šéfku a zapoví bratrům další podobné pokusy.

Jerry Buss, majitel Los Angeles Lakers

Jerry Buss, bývalý majitel Lakers

Co mají někteří experti za spoušť na vedoucích místech v Lakers, jiní vnímají spíš jako naději. Johnson s Pelinkou nejsou ve svých funkcích dostatečně dlouho na to, aby se dalo určit, jestli jsou schopni pomoci Lakers zpět na vrchol.

Ale může být hůř? Kdysi slavný klub v poslední době strádá, tři sezony za sebou nebyl v play-off a letos o něj přijde zas, aktuální bilance 19 výher a 44 porážek také fanoušky netěší. Je tedy pravděpodobné, že pod novým vedením dojde ke zlepšení.

Jim Buss navíc svou velkou šanci promarnil. Basketbalová rozhodnutí pomáhal řídit od roku 2005, po otcově úmrtí jeho role ještě narostla, trápení posledních ročníků však nijak nepředešel, ani ho nepomáhal řešit.

Před třemi lety navíc slíbil, že v roce 2017 odstoupí, pokud klub nebude hrát o pozice nejvyšší. To se věru neděje.

V tuto chvíli je Jeanie Bussová první dámou klubu, pokud by však v květnu soud rozhodl jinak, mohly by být následující měsíce v NBA ještě hodně divoké.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž