Čeští reprezentanti naslouchají národní hymně.

Čeští reprezentanti naslouchají národní hymně. | foto: ČBF / Václav Mudra

Konečně dobýt Litvu, přejí si Češi. Vrací se Auda, šanci má další debutant

  • 4
Čeští basketbalisté se v pondělí představí ve druhém utkání kvalifikace mistrovství Evropy ve Vilniusu proti Litvě a pokusí se navázat na páteční domácí výhru nad Dánskem 75:71. Litva chce napravit porážku z Belgie 65:86 a získat první úspěch do boje o šampionát.

Tým kouče Ronena Ginzburga hraje kvalifikaci s jistotou účasti na EuroBasketu, protože Česko bude v září 2021 hostit jednu ze základní skupin v pražské O2 areně. Litva, která skončila na MS v Číně devátá, musí o postup bojovat a další zaváhání by jí situaci zkomplikovalo.

Kapitán Vojtěch Hruban očekává úplně jiný zápas než proti Dánsku. „Věřím, že bude taky super atmosféra. S Dánskem to bylo ale mnohem víc o bojovnosti, tady to bude víc o basketbalu. Doufám, že zápas bude hezčí, budeme hrát mnohem líp v útoku a dáme si šanci v tom zápase vyhrát. Nikdo nečeká, že bychom jeli do Litvy pro výhru, ale stát se může cokoliv,“ prohlásil Hruban.

Sestřih ze zápasu Česko - Dánsko:

S Litvou se Češi utkali loni na konci srpna v Soulu v generálce na MS v Číně a v dobře rozehraném utkání podlehli 79:82. Na šampionátu pak ale skončili při historickém úspěchu o tři místa nad Litevci. 

„Týmy jsou úplně jiné. Byl to tehdy zápas na neutrální půdě, teď je doma požene plná hala,“ uvedl Hruban k souboji se soupeřem, s kterým čeští basketbalisté dosud pravidelně prohrávali.

Teď jdou týmy do zápasu v jiném rozpoložení, než bývalo obvyklé. I když Češi řadu opor ze šampionátu také postrádají a dostali příležitost členové širšího kádru. „Domácí vítězství s Dánskem bylo určitě důležité. Litva je bašta basketbalu. Belgie je přejela,“ řekl asistent trenéra českého týmu Petr Czudek.

„Nepřekvapilo ani tak to, že Belgie vyhrála, ale jakým způsobem. Během zápasu už to bylo o 40 bodů, což si myslím, že nečekal vůbec nikdo. Uvidíme, jak se Litva zkonsoliduje. Určitě bude chtít odčinit tak hrozný výkon,“ doplnil Czudek.

Sestřih ze zápasu Belgie - Litva:

Nejlepší český střelec z duelu s Dánskem i posledního souboje s Litvou Jaromír Bohačík očekává tuhou bitvu. 

Zápas Litva - Česko začne v 18:30 a přímým přenosem ho vysílá ČT Sport.

„Litva bude zajímavá. Ještě když budou mít dost materiálu. Oni jsou precizní v tom přenášet informace a taktické prvky na hřiště. Mají dobrý tým. I když největší hvězdy chybí, bude to velice těžké,“ prohlásil Bohačík.

Český tým vyrazil do Vilniusu v neděli ráno před Vídeň a na cestu se vydalo třináct z původně nominovaných čtrnácti hráčů. Doma zůstal jen pivot Václav Bujnoch z Opavy, který byl sice proti Dánsku na dvanáctičlenné zápasové soupisce, ale debutu se nedočkal.

Ginzburg do Litvy při nejistém startu pivota Patrika Audy, který nehrál v utkání s Dánskem kvůli zranění kotníku, vzal o jednoho hráče navíc. ¨

Doufat v premiéru může křídlo Radek Farský z Brna, který se dostal i do nominace na zápas. Po úspěšném testu Audova stavu při nedělním ečerním tréninku v Siemens Areně se nevešel na soupisku jiný pivot Luboš Kovář ze Svitav, který proti Dánsku v reprezentaci debutoval.

Nominace českých basketbalistů

Utkání evropské kvalifikace v Litvě

Rozehrávači: Vít Krejčí (Zaragoza/Šp.), Jakub Šiřina (Opava), Tomáš Vyoral (Pardubice)

Křídla: Jaromír Bohačík, Vojtěch Hruban, Petr Šafarčík (všichni Nymburk), Radek Farský (Brno), Lukáš Palyza (Olomoucko)

Pivoti: Patrik Auda (Boulazac/Fr.), Martin Kříž, Martin Peterka (oba Nymburk), Šimon Puršl (Svitavy)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž