Liberec - Prostějov:  Ian Hanavan z Prostějova (vlevo) v souboji s libereckým Robertem Landou.

Liberec - Prostějov: Ian Hanavan z Prostějova (vlevo) v souboji s libereckým Robertem Landou. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Liberec z basketbalové mapy nezmizí, koupil první ligu od Jičína

  • 0
Kondoři zemřeli. Ať žijí Kondoři! Liberecký klub, který hrál poslední tři roky Národní basketbalovou ligu, byl sice prodán do Brna, ale pod Ještědem roste jeho nástupce. A také si vetkne do znaku největšího dravce světa. "Naším cílem je zachovat vrcholový basket pro Liberec v návaznosti na zdejší mládež," vysvětluje Roman Číla, který má k novému basketbalovému projektu blízko.

"Noví Kondoři" chtějí hrát první ligu, tedy druhou nejvyšší soutěž v zemi. A není to jen plané přání: jejich majitelé už dokonce získali licenci k účasti! Odkoupili ji od Jičína, který do ní letos postoupil.

"Ano, je to podepsané. Nabídka z Liberce přišla už týden před dohráním soutěže," prozradil David Streubel, organizační pracovník BSK TJ Jičín.

Jičínští se zachovali stejně jako před čtyřmi lety, kdy rovněž postoupili, ale ligu hrát nechtěli. "Letos jsme s postupem opravdu vůbec nepočítali.
První místo nás překvapilo a nemáme připravený kádr na vyšší soutěž," vysvětlil Streubel.

Za novým libereckým klubem stojí firma MSV Systems. Jak přesně bude vypadat hráčský kádr, kde budou Kondoři hrát a další podrobnosti budou jasné v příštích týdnech.

Tým by měl vést Dušan Bohunický, dosavadní asistent trenéra Kondorů v NBL. Klub také oslovil sedm hráčů z "kondořího" kádru.

Do Brna jich totiž odchází asi jen čtvrtina (například Černošek a Gajdošík).

Jedním z oslovených basketbalistů je i pivot Robert Landa, který už je v Liberci čtyři roky. "Zatím jsem se ještě nerozhodl, ale už mě tlačí čas. Mám ještě jednu nabídku z NBL," prozradil Landa.

"Chtěl bych zůstat, ale potřebuju záruku, že klub bude zajištěný a bude fungovat na určité úrovni." Landovi se z Liberce nechce a jak sám říká, nejradši by tady hrál nejvyšší soutěž. To však už po jejím prodeji není možné.

O Landu se zřejmě zajímají i ambiciózní ligové Pardubice, kam odchází exliberecký kouč Jan Slowiak. "Ano, už je to podepsané, jdu do Pardubic," potvrdil včera Slowiak.

Nepopřel, že by si k tamní kostře hráčů rád přivedl i posily, které si vychoval v Liberci.

Nákupem prvoligové licence se v Liberci opakuje historie stará čtyři roky – tým kolem tehdejšího mecenáše Jiřího Bláhy rovněž získal první ligu tímto způsobem. Kondoři hned v dalším roce postoupili mezi elitu do NBL. A teď skončili přesunem do Brna.

Jaký bude osud nového pokusu oživit basketbal v Liberci?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž