Zleva: Tomáš Satoranský, Maciej Lampe (oba hráči Barcelony) a Jan Veselý (Fenerbahce). Ti všichni by se mohli představit v Liberci.

Zleva: Tomáš Satoranský, Maciej Lampe (oba hráči Barcelony) a Jan Veselý (Fenerbahce). Ti všichni by se mohli představit v Liberci. | foto: AP

Veselý s Fenerbahce, Satoranský s Barcelonou. Uvidí Liberec elitu basketbalu?

  • 5
Liberec láká basketbalové klenoty. V prestižní Eurolize by se tu mohla představit i slavná Barcelona! Liberecká Tipsport arena totiž nabízí dočasný azyl basketbalovému klubu PGE Turow Zhořelec.

Polský mistr v současné době čeká na dokončení své nové haly, jejíž výstavba nabrala zpoždění. A liberecká aréna je pro svou multifunkčnost, zázemí i snadnou dostupnost pro polský klub první volbou.

Nebylo by to poprvé, co polský tým nalezne v Liberci azyl. Hrál tu evropské zápasy už v letech 2007 až 2009. Na utkání jezdily tisíce polských fanoušků a panovala tu bouřlivá atmosféra. „Turow má s libereckou Tipsport arenou zkušenosti z utkání, která zde odehrál v rámci ULEB Cupu, a to před fantastickou diváckou kulisou,“ připomněl Lukáš Přinda, šéf Tipsport areny.

Úřadujícího polského šampiona čekají v základní skupině C prestižní Euroligy elitní týmy z celé Evropy - Barcelona, Panathinaikos Atény, Fenerbahce Ulker Istanbul, Emporio Armani Milán a Bayern Mnichov.

Jejich prvním domácím soupeřem bude 23. října Fenerbahce. S Janem Veselým v sestavě! Stránky Euroligy už libereckou halu oficiálně označují za dějiště zápasu, hrát by se mělo od 20.45. 

A Češi by se mohli dočkat ještě dvou reprezentantů - s Barcelonou by přijel Tomáš Satoranský, v dresu Milána se může objevit Martin Peterka.

„Věřím, že pro liberecké sportovně založené publikum bude prvotřídní basketbal lákavou podívanou,“ dodává Přinda.

Začátkem září dostanou zástupci Tipsport areny definitivní rozhodnutí, zda bude Liberec hostit domácí zápasy polského basketbalového klubu. Libereckou multifunkční halu musí jako možné místo konání zápasů ještě schválit komise složená ze zástupců basketbalové federace ULEB. Ta navštíví 10. září Tipsport arenu, která pro tento den bude připravena v zápasovém režimu včetně nově instalované multimediální kostky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž