A ulice jsou tu tak čisté! Chicagský rodák našel v Česku zalíbení

  18:40
Když cizinec setrvá v české kotlině tři roky, a k tomu ještě na jednom místě, nemůže zůstat nepoznamenán místními podmínkami a obyčeji. V případě lídra kolínských basketbalistů Leeho Skinnera to platí absolutně. Třeba oblíbenou kachnu, guláš nebo svíčkovou by prý mohl i třikrát do týdne.
Lee Skinner v dresu Kolína

Lee Skinner v dresu Kolína | foto: Geosan Kolín / Adam Hruška

„V Česku se mi fakt líbí. Třeba to, jak je tu čisto, po ulicích se neválí moc odpadků,“ ocení podkošová opora kolínských Medvědů.

„A lidi se tu chovají mile. Když něco potřebuju, můžu je požádat o pomoc a vlastně nikdy jsem se tady nedostal do žádného sporu. Já bych tedy stejně moc nerozuměl, i když při hovoru spoluhráčů už něco i pochytím,“ pochlubí se pětadvacetiletý Američan, který načichl i jinou zvyklostí místních profesionálních sportovců - posezením na kafi.

„Kafe během dne, to jsem nikdy neprovozoval, ale teď chodíme po tréninku, nebo i před ním,“ usmívá se Skinner, jehož nejčastějšími společníky jsou asistent kouče Filip Rytina a dva ostravští rodáci - rozehrávači Adam Číž a Petr Šafarčík. S oběma spoluhráči vyráží i do Prahy, anebo spolu „paří“ videohry. „Celkově jsem za tu zkušenost tady vděčný,“ říká a nemyslí to jako frázi.

Skinner se navíc umí odvděčit i jinak než slovy. V lednu to bylo prostřednictvím supermanských výkonů na basketbalových palubovkách v Kooperativa NBL. Protože chyběl při utkání v Nymburce, zaznamenal osobně dokonalou bilanci pět vítězství bez jediné porážky, když čněl především průměrem v efektivitě, jejž měl ohromných 32!

Pomohly mu k němu průměry 18,6 bodu, 13,4 doskoku (z toho 3,8 v útoku), 4,2 asistence, 4,2 získaného faulu, 2,6 získaného míče a 1,4 bloku za více než 37 minut. Navíc minul jen pět z 26 trestných hodů a hned ve čtyřech utkáních zapsal double-double, tedy dvojcifernou hodnotu ve dvou různých statistikách.

U Skinnera jeho čísla zejména na doskoku, kde nyní vládne lize (průměr 10,6), docela udivují. Na pozici menšího pivota měří totiž jen 198 centimetrů. Jenže minulé léto na sobě hodně zamakal a výsledek se dostavil. Aktuálně vede ligu v užitečnosti o míle před druhým Charlesem Mitchellem z Olomoucka.

„V létě jsem se zaměřil na celkové zlepšení, abych byl schopný dávat víc bodů a měl i lepší fyzické předpoklady. To, že jsem nejlepší v lize na doskoku a v efektivitě, není pro mě po tom, co jsem pro to dělal, velké překvapení, ale určitě to je ohromný úspěch,“ zůstává nohama na zemi.

Ve třicetitisícovém Kolíně se za tři sezony stal už dobře známou figurou. „Spřátelil jsem se se spoustou lidí, na ulicích potkávám hodně fanoušků, „lajkují“ mě na Facebooku, někdy mi i napíšou a po zápasech se hodně fotím,“ vypočítává Skinner.

Dostal už někdy od příznivců ve městě i pozvání na kafe nebo pivo? „Už jsem takovou nabídku dostal. Beru to ale tak, že spíš já bych měl pozvat ty fanoušky, za podporu, jakou od nich máme celou sezonu, protože jsou super,“ obrací situaci Američan, který po jednom důležitém vítězství s kolegy otestoval i hlavní kolínskou diskotéku. „Chovali jsme se ale slušně,“ ubezpečí.

Utkání hvězd NBL: Lee Skinner z Mladých pušek a jeho tetování

Basketbalista, pocházející z jihozápadního předměstí Chicaga, si také pochvaluje klidnější tempo na místních silnicích, neboť například s Prahou zatím zřejmě neměl tu čest. „Jezdí se tu pomaleji než v Chicagu. Když se tam teď vracím na léto, tak ani neřídím a nechávám to na kamarádech. Frčí to tam moc rychle. Tady se cítím bezpečně, nebojím se, že bych měl nehodu, což je pro mě super.“

Super pro něj nejspíš je i blízkost hlavního města, kde si před koncem minulé sezony našel přítelkyni Annu. Z Buharska. A právě tam byl za svou novou láskou král NBL i minulé léto. A podle videa na Facebooku to vypadalo, že si to náramně užíval.

„Jo, bylo to skvělý. Vyrazil jsem tam, než jsem nastoupil přípravu v Kolíně. Nejdřív jsme zůstali ve Varně, což je nádherné místo s krásným pobřežím i mořem, a pak jsme se vydali na rodinný výlet do Sozopolu. Nikdy jsem ještě neviděl tak krásnou vodu jako tam, ani na plážích v Miami. Výborné bylo i jídlo, takže východní Evropu můžu jen doporučit,“ převtělí se do agenta virtuální cestovky.

Ale zpět na basketbalové palubovky - tam po nedávném domácím zápase s Nymburkem dostal Skinner i jeden nevšední úkol od kouče Pavla Beneše. Vlastně ho spíš dostala jeho partnerka. „S Nymburkem jsme sice prohráli, ale já zahrál dobře a trenér mi tak nařídil, že teď musím Annu brát na všechny domácí zápasy, protože pak vždycky hraju líp. A když hraju líp já, hraje podle kouče líp i celý tým. Takže Anna na naše utkání chodí a já jsem za to moc rád.“

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Z Arizony bude Utah něco. Coyotes se mohou do pěti let vrátit

19. dubna 2024  20:57

Hokejový klub Arizona Coyotes bude mít v NHL po změně majitele a stěhování do Salt Lake City i nové...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Podhráský vyhrál v Riu rychlopalbu, Přívratský byl druhý v třípolohové střelbě

19. dubna 2024  16:12,  aktualizováno  20:32

Sportovní střelec Martin Podhráský vyhrál soutěž v rychlopalné pistoli na světové olympijské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...