Clevelandský tahoun LeBron James po výhře v Bostonu.

Clevelandský tahoun LeBron James po výhře v Bostonu. | foto: AP

Nadpozemský LeBron James. NBA netuší, jak zastavit Krále

  • 3
Kdo má rád vleklá dramata, nudí se. Kdo si naopak vystačí s grandiózním vyvrcholením, ten v letošním play-off basketbalové NBA už dopředu nemůže dospat.

„Cítím se na hov..,“ popisoval LeBron James, jaké to je vletět na hřiště po devítidenní pauze.

No, ještě mnohem hůř se cítili poražení Boston Celtics - LeBronův Cleveland je v úvodním finále Východní konference na jejich palubovce pokořil výsledkem 104:117.

A Král LeBron byl nezastavitelný. Nadpozemský. „Nikdy bych tomu nevěřil, ale od chvíle, co jsem já vstoupil do NBA, je mnohem, mnohem lepší,“ řekl kouč Celtics Brad Stevens, jenž tým vede od roku 2013. „Jasně, čím jste starší, pracují za vás zkušenosti, ale takovému progresu bych ani u něj nevěřil.“

LeBron James z Clevelandu při utkání proti Bostonu.
Zakončuje LeBron James z Clevelandu, brání ho dvojice Avery Bradley (vlevo) a...
Tristan Thompson (vlevo) a LeBron James oslavují povedenou akci Clevelandu.

James si připsal 38 bodů a jeho průměry z vyřazovací fáze jsou skvělé: 34,8 bodu, 9 doskoků, 7,1 asistence, úspěšnost střelby 56 procent. A hlavně platí, že ani tahle čísla přesně nevystihují jeho celkový přínos a dominanci.

Jak píše magazín Sports Illustrated: „Na debaty o tom, zda je nejlepším basketbalistou všech dob, je pořád ještě brzy. Ale přesně kvůli takovým výkonům LeBronovo jméno do této diskuse patří. Zvlášť když si odmyslíte tituly, spoluhráče a vše další - a zaměříte se jen na způsob, jakým umí ovlivnit zápas.“

50 000 minut na hřišti

Ve Východní konferenci si Cavaliers užívají vyloženou krasojízdu. Zatím vyhráli všech devět duelů, hladce přešli přes Indianu i Toronto.

Ve druhé konferenci zvládají totéž Golden State Warriors, a tak se schyluje k velkolepému repete bitvy o titul, kterou loni ovládl právě roboticky neúnavný LeBron.

Po představení v Bostonu chvíli vydechoval v šatně, než předstoupil před reportéry - v duelu vynechal pouze šest minut. Je mu 32 let, ale známky stáří vykazují maximálně jeho doklady. Stal se teprve 18. basketbalistou dějin NBA, který v součtu základní části a play-off překročil metu 50 000 odehraných minut. Odpočinek? Díky, nechci!

„Hraje na tak vysoké úrovni, že ho proto logicky využíváme tak hodně,“ řekl kouč Tyronn Lue. Jeho svěřence-celebrity se dokonce zeptali, zda na tom byl ve své kariéře někdy ofenzivně vůbec lépe.

LeBron se chvíli rozmýšlel: „Těžko říct, neumím to posoudit. Snažím se být platný a pomáhat. Tohle byl jeden z večerů, kdy jsem byl schopný vymyslet pár akcí.“

Pár akci? Vzhledem k tomu, že dostává proti konkurenci čas na regeneraci a může se do zápasů stále opírat naplno, mu ještě síla zbývá; Bostonu to musí znít děsivě. A tak všechno směřuje k dalšímu střetu se Stephenem Currym, Kevinem Durantem a spol. K srážce tří megahvězd, podpořených skvělými parťáky.

Při téhle vizi fanoušci odpustí leccos. I „nudu“.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž