LaVar Ball

LaVar Ball | foto: AP

Pan Ball nekecá. Maká na projektu, který naštve celou řadu gigantů

  • 22
Zakladatel basketbalové rodiny LaVar Ball není jen kecal provokující americkou sportovní scénu. Právě přišel s projektem, který by mohl pomoci jeho synům, ale také vyřešit problém vyhovující několika velkým hráčům. Chystá se otevřít basketbalovou ligu pro absolventy středních škol, kteří nechtějí hrát zadarmo v univerzitní NCAA.

Ball svou novou ligu nazval Junior Basketball Association, měla by být plně hrazena jeho oděvní firmou Big Baller Brand.

Platy hráčů by se měly pohybovat mezi třemi až deseti tisíci dolary měsíčně. Zakladatel pro začátek plánuje deset týmů a v nich by mělo působit až 80 hráčů. Vizí je vyprodávat velké arény pro NBA v Dallasu, Los Angeles, Brooklynu a Atlantě.

„Získat hráče bude velmi jednoduché. Dává jim to šanci nastartovat svou kariéru a být vidět profesionálními skauty, přitom za to můžou brát peníze a nemusí kvůli tomu odcházet ze Států. Někdo těm klukům musí platit,“ řekl LaVar Ball v rozhovoru pro ESPN s jasnou narážkou na vysokoškolskou soutěž NCAA, která je podle pravidel amatérská a hráči nesmí dostávat odměny. Zatímco liga i její účastníci vydělávají velké peníze.

K rozjetí projektu prý Balla inspirovaly komentáře prezidenta NCAA Marka Emmerta, který se před měsícem kriticky vyjádřil k odchodu Ballových synů LaMela a LiAngela ze střední, respektive vysoké školy.

Oba synové podepsali profesionální kontrakty s litevským týmem Vytautas Prienai.

„Pan Emmert měl pravdu. Ti hráči, kteří vědí, že za rok stejně z univerzity odejdou mezi profesionály, by neměli být drženi NCAA jako rukojmí, kteří si nesmějí vydělat ani dolar. Idea je taková, že takový hráč půjde na rok hrát k nám, než by šel do univerzitní ligy,“ okomentoval nápad Ball senior.

Na podobný nápad je ta pravá chvíle. V zámoří se letos v létě osvědčila soutěž Big3, určená naopak pro hráče, kteří s basketbalem zvolna končí.

A univerzitním basketbalem mlátí obří úplatkářská aféra, do níž je namočeno mnoho velkých jmen. Zákaz platit hráčům za jejich působení v NCAA je totiž často obcházen. Několik talentů už bylo školami či soutěží potrestáno zákazem startu - Ball po nich jistě rád sáhne.

LaVarův projekt je dalším pískem do už tak skřípajícího soukolí, které převádí mladé basketbalisty z univerzit mezi profesionály.

Hráči z JBA budou propagovat značku BBB tím, že obléknou dresy z Ballovy firmy a budou nosit i obuv Big Baller Brand. Což jistě nevoní těm největším hráčům na trhu sportovního oblečení - Nike, Adidas nebo Under Armour.

Ball starší však také přiznal, že za projektem bude ještě spousta práce. Nemá definitivní dohody s arénami ani žádné hráče.

Podle Balla se JBA bude pravidly blížit NBA, takže jedna čtvrtina bude dlouhá dvanáct minut a trojková čára bude od koše stejně daleko jako v profilize.

Na logu nové soutěže je vyobrazen nejstarší LaVarům syn Lonzo, který je nováčkem v NBA v týmu Los Angeles Lakers, jak smečuje do koše.

20.prosince 2017 v 21:46, příspěvek archivován: 24.prosince 2017 v 06:55

Shout out to Lavar Ball for creating the JBA, so that high school and college players won't continue to get exploited by playing for free, while colleges rake in billions from their talents ✊ https://t.co/pTfmj3dJha

„Nikdo se nechce dívat na logo driblujícího hráče. Proto máme logo se smečujícím hráčem,“ neubránil se LaVar rýpnutí do loga NBA, na kterém je Jerry West.

K celému projektu se pozitivně vyjádřil i Lonzo, který řekl, že by se patrně takového projektu účastnil radši než strávit rok na univerzitě.

„Zřejmě bych do toho šel, kdyby to existovalo dříve. Jde jen o to rok hrát proti co nejlepší konkurenci a připravit se na přechod mezi profesionály,“ soudí dvacetiletý rozehrávač.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž