Finská hvězda Lauri Markkanen před zápasem v Českem

Finská hvězda Lauri Markkanen před zápasem v Českem | foto: FIBA / Václav Mudra

Vzteklý Markkanen. Pálil jako Nowitzki, ale v Česku zase neuspěl

  • 2
Vidět vztekajícího se Fina, už to je vzácnost. A když je to jeden z největších a nejslavnějších Finů, zážitek se násobí. Lauri Markkanen je sice nastupující hvězdou basketbalové NBA, ale v Česku se mu nedaří. Z Pardubic v pátek odjížděl kyselý, s porážkou 73:77. Jeho tým se teď bude o šanci postoupit na mistrovství světa prát s Islandem.

Češi si to na Markkanena mohli vyzkoušet před rokem v rámci přípravy na EuroBasket. Seveřané tehdy v Praze podlehli 62:83 a jejich mladá hvězda se skoro neprosadila.

Ale tehdy byl blonďatý kudrnáč jedním 213 centimetrů velkým otazníkem. V draftu do NBA se sice stal číslem sedm, úspěch však zajištěný neměl. 

Nyní Markkanen přijel coby jeden z lídrů Chicaga a člen nejlepší nováčkovské sestavy - a to v sezoně, která debutantům vyšla nadmíru. 

Kromě jiného se Markkanen do dějin NBA zapsal jako hráč, který nejrychleji docílil prvních sta trojek. Stačilo mu k tomu 41 duelů.

16.ledna 2018 v 01:19, příspěvek archivován: 30.června 2018 v 01:29

Lauri Markkanen hit 100 3-pt FG faster than anyone in NBA history. How does he stack up against other notable players? https://t.co/vUyb7zsHmN

Markkanen se osvědčil, svůj talent dokázal velice rychle prodat i na té nejvyšší úrovni. Na jeho české návštěvy se jednou třeba bude vzpomínat s nostalgií.

Domácí celek však byl na hlavní postavu soupeře velice dobře připraven a od začátku jí znepříjemňoval hru. 

Už loni na Markkanena zaklekl dvoumetrový Martin Kříž, nyní se k němu připojil kapitán Pavel Pumprla, ještě o pár čísel menší. A vysávali z něj energii.

A pokud se jim dokázal vymanit, hned u něho vypomohl pivot připravený blokovat.

Úvod Markkanena načal. Dva bloky si proti němu zapsal Ondřej Balvín, třetí stopku Čechům statistici upřeli. Pak přišel ostřejší souboj s Jaromírem Bohačíkem a vysokánský Fin pěnil. Zdaleka ne naposled. 

Hlava dole. Rozpřažené ruce. Vyčítavé pohledy. To byly časté obrázky.

Lauri Markkanen (vpravo) a Matti Nuutinen z Finska si vysvětlují herní situaci ze zápasu s Českem.

„Samozřejmě potěší, když jsem mu málem sebral míč, rozhodčí pískli faul a on seděl na zemi a nadával. Já nevím, jak se hraje v NBA, ale když se někdo hádá po takovém faulu, tak to mi připomíná jiné sporty,“ poznamenal po utkání Pumprla.

Markkanen a spol. v Česku

Mrzuté představení dobře vykreslila poslední akce úvodního poločasu. Markkanen si vzal míč, aby svůj tým spasil, ale narazil na Blakea Schilba, který ho snadno o útok připravil. 

Fin zabodl oči do palubovky a klidil se do šatny.

Ale svůj talent ukázal. Už v první desetiminutovce přetavil svou zlost v razantní smeč přes Pumprlu. Ve druhé části odpálil míč Jakubu Šiřinovi. 

Další velký talent

Na pardubický duel s Finskem se možná bude vzpomínat nejen díky návštěvě Lauriho Markkanena, V základní sestavě soupeře se objevil další velký talent - Mikael Jantunen

Nedávno 18letý člen helsinské akademie HBA-Märsky byl dokonce autorem prvních bodů hostujícího týmu, trefil trojku po Markkanenově asistenci a během svých 13 minut na hřišti rozhodně nepůsobil dojmem vyjukaného debutanta.

Finská budoucnost je i díky tomuto 204centimetrovému křídlu optimistická.

Po přestávce předvedl několik střel, které odkoukal od Dirka Nowitzkého. 

Německý patent v podobě zakončení z odskoku.

Každý z nich přišla v pravý čas pro Finsko, jedna ukončila českou bodovou sérii, další v koncovce přinesla snížení na 73:75. To měl ještě šanci, že se přes všechno trápení stane hrdinou večera.

Ale chvíli poté dostal Markkanen míč do ruky zase - a málem si ho srazil do autu. Ne, na Česko vážně nebude vzpomínat v dobrém.

Na 13 bodů potřeboval 15 střel (jen v šesti případech se prosadil), připojil k nim sedm doskoků. 

Finský pivot Lauri Markkanen (uprostřed) zablokovaný Vojtěchem Hrubanem (vlevo) brání také Ondřej Balvín.

„Pavel Pumprla s Martinem Křížem jsou MVP zápasu. Markkanena dokázali nahlodat, neměl nic jednoduchého. Ztrácel balony, přehozy na něj nám končily v rukou, měli jsme z toho body a to byl ten důvod, proč jsme uspěli. Základy útoku byly v jejich obraně,“ ocenil třicetibodový Vojtěch Hruban defenzivu svých spoluhráčů.

„Laurimu skončila sezona už před několika měsíci. Měli jsme sice jeden přípravný zápas, ale znáte to. Navíc přešel z NBA do reprezentace, a přizpůsobit se trvá. On si zvyká na spoluhráče, oni si zvykají na něj,“ hájil svou hvězdu finský kouč Henrik Dettmann. „Češi ale odvedli vynikající práci v obraně,“ dodal pochvalně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž