Larry Sanders v dresu Milwaukee

Larry Sanders v dresu Milwaukee | foto: AP

Prokletý post má mistrům vyřešit talent, jenž úzkost léčil marihuanou

Šampioni NBA mají novou posilu. Už zase. Po dlouhodobém prověřování a testování podepsali Cleveland Cavaliers smlouvu do konce sezony s pivotem Larrym Sandersem, mužem stejně talentovaným jako problematickým.

Sanders by měl vyplnit poslední místo na soupisce, které se uvolnilo ve chvíli, kdy si nedávná hvězdná posila Andrew Bogut hned v první minutě svého prvního zápasu zlomila holenní kost a sezona pro ni skončila.

V nejbližších dnech by měl Sanders projít zdravotními testy a v tu chvíli Cavaliers oficiálně vykoupí Boguta ze smlouvy.

Počítá se s tím, že Sanders bude zpočátku hrát. Co nejvíc. A tak by měl nastupovat v nižší D-League za clevelandskou farmu Canton Charge. V klubu věří, že díky tomu bude na play-off NBA připravený.

Sanders se pokouší vrátit po dvouleté absenci a skauti, kteří ho v posledních týdnech sledovali, soudí, že je trochu z formy, chybí mu timing a také část svalové hmoty, kterou míval, když ještě hrával.

Závěrečný report skautů ale vyzněl, že Sanders stojí za pokus, protože je to stále velmi atletický hráč s potenciálem - i přes všechny problémy, které měl mimo hřiště.

Dnes osmadvacetiletý Sanders během své kariéry čtyřikrát neprošel testy NBA na drogy, když byl pozitivní na marihuanu. Také se o něm říkalo, že trpěl úzkostí a depresemi a kvůli těmto problémům byl několikrát hospitalizován, až se rozhodl pro radikální řez a dočasně přerušil basketbalovou kariéru.

Během své pětileté dráhy v dresu Milwaukee, které ho draftovalo v prvním kole v roce 2010, se Sanders ukázal být jedním z nejlepších strážců koše v lize. V kariéře je jeho průměr téměř dva bloky na utkání a v sezoně 2012/2013 byl druhý nejlepším blokařem celé soutěže.

LeBron James má navíc zkušenosti se spoluhráči, kteří si v předchozích fázích kariéry procházeli osobním strádáním.

V lednu 2013 ještě v dresu Miami pomáhal James ke smlouvě bouřlivákovi Chrisi „Birdmanu“ Andersenovi, který měl dříve problémy se zákonem i s tvrdými drogami a ostatní týmy se po jeho vyloučení z Denveru báli po potetovaném pivotovi sáhnout.

Heat však Andersena dlouhodobě sledovali, a nakonec ho na doporučení LeBrona i podepsali. Andersen pak pomohl týmu jak v kabině, tak na hřišti a Heat následně i s jeho pomocí slavili druhý titul v řadě. Loni šel Andersen za Jamesem znovu, jenže za Cavaliers si moc nezahrál. Protože se zranil.

Už v Clevelandu pak James dokázal zpacifikovat problémového křídelníka J. R. Smithe, který už potrápil nejednoho kouče - ne tak v celku z Ohia. Pod LeBronovým vedením se Smith uklidnil a výrazně pomohl na cestě k loňskému triumfu.

Cavaliers potřebují každou pomoc, jaké se jim může v této části sezony dostat. V neděli padli ve čtvrtém zápase z posledních pěti, když jim ani čtrnáctibodový náskok nestačil na výhru nad Houstonem.

Od zranění Kevina Lovea mají Cavs problémy i na doskoku. Za posledních dvanáct zápasů (všechny bez Lovea) mají bilanci jen šest výher a šesti porážek a byli na útočném doskoku „přeskákáni“ o 54 doskoků. A to je problém.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž