LaMelo Ball po příletu do Litvy na svou první profesionální štaci.

LaMelo Ball po příletu do Litvy na svou první profesionální štaci. | foto: AP

Nač ztrácet čas? Ball už v osmnácti chystá velké investice, občas narazí

  • 6
Ačkoliv je mu teprve osmnáct, LaMelo Ball rozhodně neztrácí žádný basketbalový čas. Nejmladší ze tří synů proslulého křiklouna LaVara Balla, krom jiného zakladatele oděvní značky Big Baller Brand, se momentálně připravuje na nadcházející draft NBA a zároveň se snaží prorazit i za hranicemi Spojených států - jako investor.

Téměř dvoumetrový rozehrávač už toho za svou krátkou kariéru zažil poměrně mnoho. Po dvou letech opustil střední školu a vydal se hrát profesionálně do Litvy, což z něj udělalo nejmladšího amerického hráče, který kdy podepsal profesionální kontrakt. 

Po roční štaci v Evropě zamířil zpět do Kalifornie, kde nastupoval v nové juniorské soutěži. Tu založil jeho otec jako alternativu k univerzitní NCAA. Ani tam však nepůsobil dlouho a druhou polovinu maturitního ročníku strávil na střední škole v Ohiu.

Ačkoliv dal Ball už ve třinácti letech slovo slavné UCLA, v jejím dresu se nikdy neobjevil a raději se upsal týmu Illawarra Hawks, který působí v australské lize NBL. 

Zámořské hvězdě se dařilo, klub se ale potýkal s finančními problémy. LaMelo tak přišel s velkým krokem - australský oddíl chtěl koupit. Nejprve se zdálo, že vše půjde hladce. Poté ale do hry vstoupil kontroverzní manažer, který Balla vyšachoval ze hry, velké mladíkovy plány o působení v Austrálii se rozplynuly.

To nejlepší od LaMela Balla v australské lize:

Licenci totiž nakonec získal Bryan Colangelo, bývalý generální manažer Philadelphia 76ers. 

Ačkoliv LaMelův obchodní manažer označil v dubnu koupi Illawarry za „hotovou věc“,  australská soutěž cukla a nakonec učinila krok jiným směrem. Nedávno vydala prohlášení informující o prodeji právě Colangelovi a jeho parťákům, australskému investorovi Dorrymu Kordahiovi, jenž měl dříve podíl v konkurenčním Sydney Kings, a americkému developerovi Michaelu Proctorovi, který se už dlouhá léta pohybuje kolem zámořského basketbalu.

„LaMelo Ball ukázal, jak moc velký vliv může mít naše soutěž v globálním měřítku,“ cení si provozovatel australské profiligy Larry Kestelman. „Bryanova vize byla nejlepší volbou, co se týče dlouhodobého plánu, který dovede Hawks k úspěchu. Vybrat nového vlastníka nebylo jednoduché,“ pokračoval Kestelman.

Colangelo má sice bohaté zkušenosti z manažerských pozic v NBA, ale taky pokaženou pověst. V nejlepší lize světa se staral o týmy Phoenix Suns, Toronto Raptors a již zmíněné Sixers. Dvakrát obdržel cenu pro nejlepšího manažera NBA, z křesla ligy ho ovšem dostal skandál s falešnými účty na sociální síti Twitter.

Bryan Colangelo

Colangelo byl obviněn z provozování nejméně pěti falešných účtů, na kterých se navážel do hvězd organizace Bena Simmonse, Joela Embiida nebo Markelleho Fultze. Na přispívání se měla podílet i Bryanova manželka. Ačkoliv sám Colangelo veškerou vinu odmítá, jeho žena se k činům přiznala. Tvrdí, že její manžel neměl o falešných účtech žádné tušení. 

Nový vlastník australských Hawks se dodnes zapřísahá, že o kauze nic neví, z pozice generálního manažera však sám rezignoval. 

V Austrálii může začít znovu, do NBA má nejspíš dveře zavřené - a nezachrání ho, že je synem vlivného šéfa americké basketbalové federace Jerryho Colangela (v minulosti mu patřily - krom jiných - kluby Phoenix Suns v NBA, Phoenix Mercury v WNBA a Arizona Diamondbacks v baseballové MLB). 

Teď má Colangelo junior pečovat i o mládežnický program Next Stars, který do Austrálie už několik let přivádí mladé talenty s budoucností v NBA. Programem prošel právě i nejmladší Ball, který získal cenu pro nováčka roku. 

Kestelman i Colangelo poděkovali LaMelu za zájem i odvedenou práci a popřáli mu štěstí v podzimním draftu. Kestelman dodal, že „doufá v budoucí spolupráci s nadějným rozehrávačem“.

Rozšíření osobního byznysu mimo americké hranice se LaMelu zatím nepovedlo, ovšem nemá důvod smutnit. Už má před sebou nové vize.

Adept na pozici draftové jedničky před nedávnem podepsal smlouvu se sportovní agenturou Roc Nation Sports, kterou vede hudební ikona a vášnivý fanoušek sportu Jay-Z. Mezi klienty slavného rappera patří například Kevin Durant či Kyrie Irving, agentura ale zastupuje i hráče amerického fotbalu, baseballu nebo ragby. 

Teď Roc Nation reprezentuje i všechny tři slavné bratry - smlouvu totiž podepsali i starší Lonzo a LiAngelo.

„Šlo o rodinné rozhodnutí,“ řekl LaMelův manažer Jermaine Jackson. „Agentura se teď stala naší širší rodinou. Jay-Z dal dohromady skvělý herní plán. Basketbal se chystá na spoustu změn. Tihle lidé přijdou s něčím úplně novým,“ nechal se slyšet.

Bratrské rozhodnutí schvaluje i hlava rodiny LaVar. „Pokud vše půjde tak, jak má, tento krok bude mít velký vliv,“ řekl. 

Roc Nation Sports se má postarat o obchodní a reklamní nabídky a podle informací by měla nejstaršímu Lonzovi už brzy zaručit smlouvu na vlastní řadu basketbalové obuvi.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž