Dvě hvězdičky z LA míří na litevský venkov. Problém číslo 1: angličtina

  13:45aktualizováno  15:57
Bláznivému dění kolem americké rodiny Ballových není konce. První basketbalová rodina světa už má tři členy s profesionálními smlouvami. Po letním draftování nejstaršího Lonza do Los Angeles Lakers se upsali i oba mladší bratři LiAngelo a LaMelo. Ti překvapivě dohrají letošní sezonu v litevském týmu BC Vytautas Prienai.
LaVar Ball (vpravo) a jeho mladší synové LiAngelo a LaMelo poslouchají odpovědi...

LaVar Ball (vpravo) a jeho mladší synové LiAngelo a LaMelo poslouchají odpovědi Lonza Balla coby čerstvé posily Lakers. | foto: Reuters

Devatenáctiletý LiAngelo se odhlásil z prestižní univerzity UCLA poté, co mu bylo zakázáno hrát a trénovat po incidentu s ukradenými luxusními brýlemi na turné v Číně.

Ještě o tři roky mladší LaMelo byl svým otcem LaVarem odhlášen ze střední školy Chino Hills po neshodách s tamním trenérem. Nejprve chtěl otec oba syny vzdělávat doma, ale pak se rozhodl najmout jim zkušeného agenta Harrisona Gainse a získat jim angažmá v zahraničí.

Litevský celek doufá, že se angažováním slavných teenagerů zviditelní, což by klubu mohlo pomoci z finančních potíží, ve kterých se v poslední době nachází. Kvůli problémům tým nemůže pořádně trénovat a projevuje se to na dosavadních výsledcích.

Klub již začal oslovovat americké společnosti působící v Litvě. A zveřejnil i cenu za sponzorské logo: 50 000 eur.

Jak ze Států, tak z Evropy se ale už vyrojily pochyby, jestli vzájemná spolupráce bude pro obě strany tím nejlepší možným řešením.

12.prosince 2017 v 02:02, příspěvek archivován: 12.prosince 2017 v 13:12

It's not about the money for the Ball Brothers. They have a passion to play Basketball and to experience playing as pros was the Goal. They have accomplished this mission and are excited to be playing on the same team to top it off. The Big Baller way! https://t.co/QOu6QCtMdf

BC Prienai je průměrný ligový klub z desetitisícového městečka na jihu Litvy. V této části země jen málokdo hovoří plynně anglicky a světovým jazykem prý nevládne ani padesátiletý trenér Virginijus Šeškus, což by mohl být pro oba chlapce velký problém.

Vytautas v lize podlehl v osmi z prvních dvanácti utkání. Navíc není podle expertů příliš pravděpodobné, že by oba Ballové více nastupovali. Větší šanci naskočit by měli mít ve slabší Baltické lize, kde má Prienai zatím bilanci čtyř výher a jediné porážky - ta přišla za kontumaci pro odchod týmu z utkání s Raplou. Hrdý kouč Šeškus tím protestoval proti výkonu rozhodčích.

Vedení týmu z Prienai se s agentem dohodlo na přibližné minutáži kolem 20 až 25 minut na utkání v Baltické lize pro oba Bally.

Za litevský klub hrál v poslední době pouze jediný hráč z USA, a to křídelník Brad Tinsley, který ale z klubu po měsíci odešel. Podle svých slov hlavně proto, že se nemohl dohodnout s pouze litevsky mluvícím trenérem.

Obdobně se vyjádřil také Billy Baron, jemuž trenér Šeškus před pár lety kvůli jazykové bariéře odmítal dát šanci v Lietuvos rytas Vilnius.

11.prosince 2017 v 22:44, příspěvek archivován: 12.prosince 2017 v 13:28

@Sportando Doesn’t really make sense at all. Same coach there is the one who told me during training camp (through translator) he wouldn’t play me much my rookie year at Rytas because he didn’t speak English.

Litevci to s Ballovými každopádně chtějí zkusit. „Probrali jsme to mezi hráči a trenéry a řekli jsme si, že to do půjdeme. I kouč se těší na specifickou výzvu,“ prohlásil klubový ředitel Adomas Kubilius. Experiment začne po Novém roce. Kaliforňané se mají hlásit 4. ledna.

A když to nevyjde, smlouvy mohou být po jednom měsíci ukončeny.

Klub z Prienai má arénu pro 1 700 diváků a cena vstupenek je kolem pěti eur, takže se dá očekávat, že příští duely týmu budou brzy vyprodané. Oba mladíci by se měli k týmu připojit po novém roce a zapojit se do přípravy.

Nejlepším hráčem Vytautas je v tuto chvíli syn trenéra Edvinas Šeškus, který byl v mládí považován za velký talent, ale kvůli zraněním nijak zvlášť neprorazil.

Větším talentem z obou bratrů je mladší LaMelo, kterému se předpovídala možná kariéra v NBA, což se teď možná zkomplikovalo. LaMelo hraje na pozici rozehrávače a skauti ve Státech chválili jeho driblinkové schopnosti a solidní střelbu.

Stejně jako nejstarší bratr Lonzo střílí trochu neortodoxně a po internetu koluje spousta videí, jak při utkáních běžně střílí až z poloviny hřiště. To mu v Litvě asi tolerovat nebudou.

Devatenáctiletý LiAngelo je brán za nejméně talentovaného Balla, když je ze všech nejsilnější, ale úplně mu chybí střela z dlouhé vzdálenosti. Na střední škole působil v pozici malého i vyššího křídla, ale už jen získání stipendia na UCLA se pro něj považovalo za úspěch. Mělo by pro něj být složité se v pobaltské zemi nějak výrazněji prosadit.

Litva je ale basketbalem naprosto poblázněná země a oba bratři spolu se svým otcem mohou dodat tamní lize atrakci navíc. Evropští hráči a trenéři, preferující týmové pojetí a bojovnost, se ale asi těžko budou smiřovat s přístupem rodiny Ballů k basketbalu, a tak dá se očekávat spousta pikantérií z tamní soutěže.

Jonas Valančiunas z Toronta donáší míč do koše Memphisu kolem Marca Gasola.

Volbu Ballů však pro americká média pochválil litevský pivot v torontských službách Jonas Valančiunas.

„Mají skvělou příležitost, Litva je krásná země a já jen doufám, že se jim bude líbit. Vytautas je velmi dobrý tým, takže se těším na to, jak se jim tam bude dařit. Pokud ukážou, že na to mají, dá se i z Litvy prorazit do světa. Já sám jsem v šestnácti začínal v nejvyšší soutěži, takže vím, co je čeká. Musí opravdu tvrdě pracovat a pak můžou něco dokázat. Je to velká zpráva pro tamní basketbal a uvidíme, co z toho bude,“ shrnul Valančiunas.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Velké stěhování v NHL schváleno. Coyotes najdou nový domov v Utahu

18. dubna 2024  22:57

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake...

Koubek: Vyloučení všechno změnilo, odešli jsme se vztyčenou hlavou

18. dubna 2024  22:53

Šestnáct zápasů, porážka až v tom posledním a to ještě po prodloužení. Dlouhá evropská cesta...

Dřina na začátek. Perušič se Schweinerem v Tepicu porazili Italy

18. dubna 2024  22:04,  aktualizováno  22:28

Beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner zahájili turnaj Pro Tour kategorie...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...