Isaiah Thomas (vpravo) ještě v dresu Bostonu bojuje s Kyriem Irvingem, donedávna clevelandským. | foto: Profimedia.cz

Výměna hvězd v NBA: Irving míří do Bostonu, Thomas posílí Cleveland

  • 197
Dvě rozehrávačské hvězdy NBA si vymění místa. Kyrie Irving se dočkal nového angažmá, ze stínu LeBrona Jamese se pokusí vystoupit v Bostonu. Do Clevelandu za něj míří malý velký muž poslední basketbalové sezony Isaiah Thomas.

Cavaliers spolu s Thomasem získají křídlo Jaeho Crowdera, mladého chorvatského pivota Anteho Žižiče a první volbu v příštím draftu, která původně patřila Brooklynu.

O chystaném supertradu jako první informoval Shams Charania. V řádu hodin ho však potvrdili čelní představitelé Clevelandu i Bostonu.

22.srpna 2017 v 23:59, příspěvek archivován: 23.srpna 2017 v 07:17

Cleveland and Boston engaged in active trade discussions centered on Kyrie Irving and Isaiah Thomas, league sources tell The Vertical.

Irving, který je hlavní postavou aktuální výměny, po uplynulé sezoně požádal vedení Clevelandu o změnu týmu - a nyní se dočkal.

Nejlepší nabídku za jednu z výrazných postav NBA učinil Boston, jenž byl v uplynulé sezoně hlavním rivalem Clevelandu ve Východní konferenci. V základní části ho překonal, v play-off však nestačil 1:4 na zápasy.

Irving, olympijský vítěz z Ria de Janeiro, mistr světa z roku 2014 (a nejužitečnější hráč turnaje) a také autor vítězného koše sedmého finále NBA 2016, kterého Cavaliers draftovali jako jedničku v roce 2011, mění coby profesionál dres poprvé v kariéře.

„Vyměnit pětadvacetiletého hráče, který má za sebou takovou minulost a je takovou ofenzivní zbraní, je naprostá vzácnost. Máme za to, že to nejlepší má teprve před sebou,“ pochvaloval si Irvingův příchod Danny Ainge, prezident Celtics.

LeBron James se s bývalým parťákem Kyriem Irvingem rozloučil velkoryse:

23.srpna 2017 v 04:39, příspěvek archivován: 23.srpna 2017 v 11:31

That's the only way to be to the kid! Special talent/guy! Nothing but respect and what a ride it was our 3 years together Young Gode #Filayy https://t.co/wKYmYsmdgG

Slavný Boston sice ve skončené sezoně NBA uspěl nad očekávání, přesto během léta takřka rozpustil svůj tým - kádr nyní postaví kolem Irvinga, křídla Gordona Haywarda, kterého získal z Utahu, a pivota Ala Horforda. Sekundovat jim budou obranář Marcus Smart, podkošový hráč Marcus Morris a mladíci Jaylen Brown s Jasonem Tatumem.

Rozehrávač, obranář, talent a volba v draftu

Druhý ze zásadních postav výměny je osmadvacetiletý rozehrávač Isaiah Thomas, který strávil v Bostonu dva a půl roku a předtím nastupoval za Sacramento a Phoenix.

Pouze 175 centimetrů vysoký hráč má za sebou velkolepou sezonu. S 28,9 body na zápas byl nejlepším střelcem ve Východní konferenci, navíc přidával 5,9 asistence. V závěru ročníku jej však limitovalo zranění kyčle, ze série s Clevelandem nakonec odstoupil a patrně nebude zdravý ani na začátku tréninkového kempu Cavaliers.

V týmu finalistů NBA z posledních tří sezon učiní Thomas rozehrávačskou dvojici s Derrickem Rosem, klíčové však bude, jak si na hřišti sednou s Jamesem. V zámoří se pak přetřásá myšlenka, že by tým mohl doplnit ještě další hvězdný matador Dwyane Wade, který se stal přebytečným pro Chicago Bulls.

Výraznou posilou pro Cleveland bude Crowder, sedmadvacetiletý hráč je specialistou na neviditelnou práci v obraně, v minulé sezoně navíc přispíval 13,9 body na utkání.

Ante Žižič v zeleném dresu Bostonu během utkání Summer League NBA.

Jae Crowder (vlevo) v dresu Bostonu se prosazuje přes LeBrona Jamese z Clevelandu.

Teprve dvacetiletý silový pivot Žižič se chystá na svou premiéru v NBA. V dresu euroligové Darüssafaky Istanbul však naznačil velký potenciál a Clevelandu by mohl pomoci především na doskoku a při obraně vlastního koše.

Volba v draftu 2018, kterou původně disponovali Brooklyn Nets, by pak Clevelandu měla zajistit jednu z předních příček a tedy i další velký basketbalový talent.

Cavaliers zároveň po výměně výrazně ušetří. Na dani z luxusu (překročení platového stropu) měl klub z Ohia zaplatit 78,4 milionu dolarů, aktuální účet však činí „pouze“ 49,3 milionu.

A jedna pikanterie na závěr: Irving, čtyřnásobný účastník Utkání hvězd NBA, se na známé palubovce objeví velmi brzy. Nepřátelsky naladěnému publiku v Clevelandu bude poprvé čelit už 17. října v zahajovacím duelu nového ročníku.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž