Kyle Hines z CSKA Moskva smečuje kolem Ondřeje Balvína z Gran Canarie.

Kyle Hines z CSKA Moskva smečuje kolem Ondřeje Balvína z Gran Canarie. | foto: Euroleague.net

Čtyřnásobný šampion Euroligy basketbalistů Hines míří z CSKA do Milána

  • 0
Šampiony Euroligy basketbalistů z CSKA Moskva po sedmi letech opouští pivot Kyle Hines, který je se čtyřmi tituly nejúspěšnějším hráčem poslední dekády prestižní soutěže. Třiatřicetiletý Američan bude nově oblékat dres Olimpie Milán. Ruský velkolub dovedl k euroligovému triumfu vloni a v roce 2016, v letech 2012 a 2013 se z prvenství radoval jako hráč Olympiakosu Pireus.

V historii Euroligy pouze čtyři hráči mají více titulů. Rekordmanem je se sedmi Dino Meneghin, následují Clifford Luyk se šesti a pětinásobní šampioni Aldo Ossola a Fragiskos Alvertis, který jediný ze zmíněné pětice hrál i v tomto tisíciletí, tedy po reformě soutěže.

Hines je dvojnásobným držitelem ocenění pro nejlepšího euroligového obránce (2016 a 2018) a letos byl zařazen do euroligového výběru All Stars tohoto desetiletí. V CSKA působil jako teprve druhý zahraniční kapitán týmu v klubové historii. 

Nyní se ani ne dvoumetrový pivot vrací do Itálie, kde v druholigovém celku Veroli zahájil v roce 2008 profesionální kariéru. Před příchodem do Olympiakosu hrál ještě v Bambergu, kde stejně jako potom v Řecku získal titul. S CSKA šestkrát ovládl mezinárodní VTB ligu.

„CSKA mi navždy zůstane v srdci a bude vždy mým domovem. Lidi si budou pamatovat ty tituly, šest účastí ve Final Four Euroligy, těžce vybojovaná vítězství... Já si budu pamatovat hlavně vztahy a přátelství, které jsem si tu s vámi všemi vybudoval,“ vzkázal Hines v prohlášení spoluhráčům, trenérům, funkcionářům či fanouškům. 

„Tohle není ten nejlepší den pro klub a fanoušky,“ konstatoval prezident CSKA Moskva Andrej Vatutin.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž