Český rozehrávač Jakub Šiřina střílí na belgický koš, zastavit se ho pokouší Manu Lecomte. | foto: FIBA

Tentokrát se společnými obědy. Bublinové deja vu pro basketbalisty

  • 1
Po pondělním přesunu z Prahy se čeští basketbalisté chystají v litevském Vilniusu na závěr kvalifikace o EuroBasket a stejně jako loni v listopadu jsou uzavřeni v „bublině“. Čeká je skoro stejný režim - jedinou změnou je, že se mohou stravovat společně.

„Devadesát procent ne-li všichni hráči mají stejný pokoj, takže takové malé déjá vu to je. Jediná změna je, že není výdejní okénko s jídlem na našem patře. Chodíme na jídlo společně, tak to je malá nepatrná změna,“ řekl rozehrávač Jakub Šiřina v tiskové zprávě České basketbalové federace.

Do konečné nominace na zápasy kvalifikace o EuroBasket ve Vilniusu proti Litvě (20. února) a Belgii (22. února) se nedostali křídelník Petr Šafarčík z Nymburka a pivot Kamil Švrdlík z Pardubic.

Český tým tedy ve Vilniusu sehraje pět z celkových šesti utkání kvalifikace na turnaj, jehož jednu základní skupinu bude v září 2022 hostit pražská O2 arena a má tak účast jistou.

Český rozehrávač Tomáš Vyoral se chystá na zápas s Dánskem.

Loni v únoru začali reprezentanti doma v Pardubicích proti Dánsku (75:71) a následně se představili ve Vilniusu proti Litvě (89:97). V listopadu tam už při pandemii v „bublině“ prohráli s Belgií (62:90) i Dánskem (90:91). Nyní je čeká v sobotu Litva a v pondělí Belgie.

Nominace českých basketbalistů

Rozehrávači: Ondřej Sehnal (USK Praha), Jakub Šiřina (Opava), Tomáš Vyoral (Pardubice).

Křídla: Vojtěch Hruban, Lukáš Palyza (oba Nymburk), Michal Mareš, Jan Štěrba (oba USK Praha), Richard Bálint, Radek Farský (oba Brno), Jaromír Bohačík (Štrasburk/Fr.).

Pivoti: Luboš Kovář, Martin Kříž (oba Nymburk), Šimon Puršl (Brno), Martin Peterka (Braunschweig/Něm.)

„Určitě tehdy nikoho z nás nenapadlo, že tady odehrajeme další čtyři zápasy. Taková je ale situace a musíme se s tím popasovat lépe než v minulém okně a pokusit se vyhrát. Je pravda, že tady trávíme hodně času. Je to takové už trošku stereotypní, ale jsem profíci, musíme to tak brát i k tomu tak přistoupit,“ podotkl Šiřina.

„Dánové zamíchali skupinu, když v minulém okně porazili domácí Litvu. Těm tak půjde o hodně. My jim to ale nechceme dát zadarmo. Chceme si napravit reputaci, kterou jsem tu minule neměli moc dobrou. Budeme chtít určitě nastoupit s lepší energií než předtím,“ doplnil Šiřina. 

Ten po listopadovém záskoku předal roli kapitána zpět Vojtěchu Hrubanovi. Křídelník Nymburka na minulé akci chyběl z rodinných důvodů po narození syna.

Český reprezentant Vojtěch Hruban (vlevo) uniká Gabrielu Lundbergovi z Dánska.

„Nějak jsme se o to neprali. Já jsem mu to předal s radostí. Vojta byl právoplatně jmenovaný kapitánem po odchodu Pampiho (Pavla Pumprly), takže předání proběhlo normálně,“ smál se Šiřina.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž