Monika Verlíková (vpravo) z KP Brno brání Marielle Giroudovou z Fribourgu.

Monika Verlíková (vpravo) z KP Brno brání Marielle Giroudovou z Fribourgu. | foto: FIBA

Lekce, co bolí. Brněnské basketbalistky se učí hrát evropsky

  • 1
Plánovaly se pobít o postup a nasát nové herní prvky. Už po dvou duelech Eurocupu však basketbalistky brněnského KP tuší, že na první cíl mohou zapomenout.

„Pro mladé hráčky je to obrovský přínos, ale po výsledkové stránce jsme čekali víc,“ přiznává prezident klubu Richard Foltýn poté, co Královopolanky utrpěly dvě bolestivé porážky. Německému Wasserburgu doma podlehly o 22 bodů, ve švýcarském Fribourgu padly o 20.

„V prvním případě proti nám nastoupil hodně kvalitní soupeř a nedokázali jsme se srovnat s tlakem, který na nás vyvíjel a na který nejsme z naší soutěže zvyklí. Šlo o aklimatizaci na evropský styl, který bychom sami chtěli praktikovat,“ přibližuje trenér David Zdeněk. 

„Úroveň Fribourgu byla markantně nižší, ale nedokázali jsme proměnit jednoduché situace - a i kvůli nezvyklé sestavě jsme se dostali do nepohody. Soupeř navíc trefil několik velmi těžkých střel, což nás sráželo.“

V druhém případě Brňanky doplatily také na kupu zranění, přesto to pro ně byla drsná lekce. A to navíc příští týden zajíždí do Benátek, které jsou z celé skupiny nejsilnější...

Ani mučivé porážky však brněnské nadšení pro Evropu neutlumily. „Můžeme se hodně naučit. V české lize člověk hrává většinou proti soupeřkám, které zná od mala a ví, do které strany najíždí, jak střílí nebo nestřílí. Když potkáte hráčku, kterou jste nikdy neviděli, musíte její chování poznat na hřišti,“ popisuje pivotka Veronika Remenárová, která je jako Slovenka jedinou cizinkou v Králově Poli.

I proto jsou pro rozvoj basketbalistek „studijní“ výjezdy za hranice nezbytné. „Šli jsme do toho s tím, aby měly hráčky konfrontaci s evropským basketbalem a viděly, kde je třeba přidat nebo kde by naopak mohla být naše silná stránka. Obě utkání ukázala, že jsme schopni konkurovat, ale zatím jenom v některých pasážích. Je třeba vydržet hrát celých 40 minut ve vysokém tempu a absolutní koncentraci, v tom zatím máme rezervy,“ oznamuje Zdeněk. „Jsme si vědomi, že hlavně na perimetru máme hodně mladé hráčky. Proto dostávají příležitosti a věřím, že se budou zlepšovat.“ 

Výher si Brňanky užívají alespoň v tuzemské soutěži, kde uspěly čtyřikrát po sobě. „Teď kvůli zraněním nemáme potřebnou rotaci, ale i to je pro nás zkouška a výzva,“ hlásí Zdeněk.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž