Kondoři se chtějí dotáhnout na Ostravu

  11:42aktualizováno  11:47
Praha - Atraktivní duel Nymburka s Pardubicemi, důležité utkání Liberce s Ostravou, ale také brněnské derby mezi A Plus a BBK nabídne dnešní 40. pokračování Mattoni NBL. O důležité body v něm bude usilovat rovněž Mlékárna Kunín v souboji s Prostějovem, v jehož dresu by měl podruhé po svém návratu do Česka nastoupit uzdravený rozehrávač Jan Pavlík.

A Plus OHL-ŽS Brno - BBK Ives Brno
(18. 4. v 16.30)

Brněnské derby bude rozehráno netradičně již v 16.30, neboť po jeho skončení je v hale na programu ještě finále ligy volejbalistek. Mnohem více než tato skutečnost však domácí trenéry trápí to, že jedna z opor A Plus není zdravotně v pořádku. "Lamont Roland má natržené vazy v kotníku, a to znamená vyřazení zřejmě až do konce základní části ligy," prozradil nepříjemnou diagnózu tiskový mluvčí klubu Zdeněk Hrančík.

S příznaky virózy se navíc potýká pivot Aleš Chán. "Při úzkém okruhu hráčů, kteří nesou hlavní tíhu téměř všech zápasů, znamená Rolandova neúčast citelné oslabení a nebude snadné se v zápasech, které nás ještě čekají, se s tím vyrovnat. Rovnocennou náhradu nemáme ani za Chána, pokud by do středy nebyl v pořádku," posteskl si asistent trenéra Libor Jeřábek.

Přestože se střetne pátý tým tabulky s posledním a hráči A Plus jsou tedy jasným favoritem, Jeřábek raději volí opatrnější tón. "BBK sice v sobotu proti Děčínu neobstál, ale ve všech zápasech poslední čtvrtiny základní části ligy podával mimořádné výkony. I když tým nebyl vždy kompletní, dařilo se mu v útoku, což potvrzuje průměrných 86 bodů, a to je produktivita u družstva z poslední příčky tabulky zcela nevídaná."

BBK nastoupí v kompletní sestavě, tedy i s uzdravenými Slezákem a Špičkou, a trenér Jiří Jandák je přesvědčen o tom, že jeho svěřenci dají do dnešního prestižního klání maximum. "Čas se nám hodně krátí. Do konce sezóny zbývá jen málo zápasů, ve kterých bychom mohli uspět," uvědomuje si hostující kouč vážnost situace.

"Brněnské derby má vždy zvláštní náboj a nejinak tomu bude ve středu. Určitě bychom se chtěli pokusit o vítězství, ale samozřejmě víme, že to nebude vůbec jednoduché. Hlavně nesmíme nechat hráče A Plus, aby se chytli. Od začátku zápasu musíme hrát koncentrovaně, agresivně v obraně, bez bázně a jít si za svým cílem."

Očima experta

Jaroslav Kovář: A Plus minule jednoznačně přehrál Ústí, a také v tomto utkání proti poslednímu BBK je favoritem. Pokud chce pomýšlet na čtvrté místo a dotáhnout ztrátu na Pardubice, je vítězství v brněnském derby povinností. Důležité bude ubránit hlavně Špičku, Ridla a Pratera, v útoku by domácí měli využít výškové převahy v osobě Chána. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

BBK - A Plus 69:102 (Slezák 25 - Machač 26)
A Plus - BBK 99:66 (Roland a Vrubl 17 - Špička 17)
BBK - A Plus 82:97 (Prater a Špička 16 - Chán 29)

Mlékárna Kunín - BK Prostějov
(18. 4. v 17.30)

Pro oba týmy je dnešní střetnutí velice důležité. Mlékárna Kunín usiluje o udržení své pozice v horní polovině tabulky, Prostějov zase nepřestává bojovat o druhou příčku. "Náš tým se na utkání připravoval bez Chrise Haslama, který má ze zápasu v Ostravě lehčí výron a jeho start je ohrožen. Ostatní hráči jsou v pořádku," předeslal tiskový mluvčí novojičínského klubu Milan Dvořák.

Trenér Zbyněk Choleva věří v další úspěšný výsledek, byť do role favorita obsadil soupeře. "Prostějov je favoritem, ale my chceme kvalitním výkonem opět potvrdit vzrůstající formu před play-off. Důležitý bude vstup do utkání a udržení nasazení po celou dobu zápasu," míní Choleva.

Mlékaři podle slov svého kapitána Davida Hájka stále nevzdali boj o vylepšení svého současného postavení. "Pořád cítíme šanci se dostat na pátou příčku, což nám velí vyhrát," prohlásil odhodlaně Hájek. "Jakékoliv kalkulování a podceňování se nám může vymstít, a proto musíme hrát na 100%!"

Očima experta

Jaroslav Kovář: Kunín prokázal v posledním utkání v Ostravě zlepšenou formu a zvítězil už potřetí v řadě. Prostějov má za sebou dokonce sérii devíti výher a stále ještě nevzdává boj o druhé místo. Tento duel by tedy mohl být velmi vyrovnaný. Zápas by mohl být zajímavý i z toho pohledu, že by se tito dva soupeři mohli potkat v prvním kole play-off. Hosté sice mají přece jen širší kádr, ovšem rozhodujícím faktorem by mohlo být domácí prostředí. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Prostějov - Mlékárna 87:71 (Korytek 17 - Williams 13)
Mlékárna - Prostějov 73:71 (Perinčič 15 - Czudek 18)
Prostějov - Mlékárna 96:70 (Crisp 29 - Perinčič 17)

USK Praha - BK Ústí n. L.
(18. 4. v 17.30)

Trenéři obou družstev se v poslední době potýkají se značnými problémy se sestavou. Zdecimovaní hosté už několik kol ani zdaleka nepřipomínají prvoligový tým, čemuž pochopitelně odpovídají i výsledky, nemalé potíže však mají i vysokoškoláci. V dnešním utkání je nejistý start nejlepšího střelce týmu Murise Andeliji, do zápasu pak určitě nenastoupí zraněný Admir Alič a Roman Zachrla, jenž se zotavuje po artroskopii kolena.

"Je jedno, v jakém složení Ústí do Prahy přijede. My se budeme soustředit především na náš výkon," nabádá své hráče k maximální koncentraci trenér Petr Treml. "Na určité herní situace se samozřejmě budeme snažit připravit, ale opakuji, že záleží především na nás a na tom, zda Ústí pustíme do hry. Čeká nás nyní třízápasová šňůra zápasů, které musíme vyhrát. Tento zápas by měl být odrazovým můstkem."

Očima experta

Jaroslav Kovář: USK definitivně ztratil šanci hrát play-off a motivace hráčů tedy zřejmě bude velmi malá. Ústí je hodně oslabeno, odletěl dokonce i druhý Američan Argrett a tým se musel doplnit o dorostence. Obě družstva už v podstatě nemají o co bojovat, rozhodnout by měl mnohem širší kádr vysokoškoláků. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Ústí - USK 106:99 (Argrett 30 - Andelija 23)
USK - Ústí 88:70 (Alič 22 - Henry 20)
Ústí - USK 95:86 (Henry 33 - Andelija 20)

Kondoři Liberec - NH Ostrava
(18. 4. v 18 hodin)

Severočechům se v letošním ročníku Mattoni NBL na Ostravu daří a vzhledem k důležitosti dnešního vzájemného střetnutí by si jistě moc přáli, aby svého soka porazili i počtvrté. V tom případě by totiž bodově srovnali s Novou hutí krok a mohli by i nadále reálně pomýšlet na vstup do play-off z výhodnější než osmé pozice. Stejnou motivaci však mají i hosté, takže lze s velkou pravděpodobností očekávat velice napínavý souboj.

Více o tomto utkání čtěte zde

Očima experta

Jaroslav Kovář: Liberec si pět kol před koncem dlouhodobé části zajistil účast v play-off, ale ještě se určitě bude chtít dostat z nevýhodné osmé pozice. Na Ostravu ztrácí jeden bod a v případě vítězství by se na ni tedy dotáhl. Nové huti se v letošním ročníku Mattoni NBL nepodařilo Kondory ani jednou porazit a velmi těžké to bude mít na palubovce soupeře i tentokrát. Mitchel zřejmě stále nebude moct nastoupit, jeho nepřítomnost je pro Ostravu velkým oslabením. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Mattoni NBL:
Liberec - Ostrava 76:67 (Tomaszek 17 - Prášil 28)
Ostrava - Liberec 77:89 (Mitchel 29 - Johnson 28)
Ostrava - Liberec 97:99 p.p. (Mitchel 28 - Kraus 19)

Český pohár:
Ostrava - Liberec 83:69 (Procházka 19 - Černošek 14)

BK Děčín - BK Sadská
(18. 4. v 18 hodin)

Děčínští basketbalisté zvládli první dva zápasy s papírovými outsidery s naprostým přehledem a nyní je čeká třetí duel v řadě proti týmu ze dna tabulky. "Utkání se Sadskou je dalším v řadě, kdy jsme jasnými favority, a to také chceme potvrdit nejen výsledkem, ale i předvedenou hrou," věří generální manažer Pavel Stara v kvalitní basketbalovou podívanou.

"Určitě nečekáme nic jednoduchého. Sadská stále potřebuje získat body k jistému udržení ligy a určitě se o to pokusí i u nás. Naším úkolem je tedy nic nepodcenit, plně se koncentrovat a kvalitně se na soupeře připravit. Chceme udržet současné druhé místo a hlavně výkonnost celého týmu i jednotlivců."

Hostující trenér Karel Forejt měl pro soupeře jen slova chvály a uznání. "Děčín je velezkušené družstvo, které je velmi dobře sestaveno a výborně vedeno trenérem Pavlem Budínským. V letošní lize patří ke špičce a prokazuje dlouhodobě stabilní výkonnost. Jeho kvality jsou všeobecně známé, myslím si, že Děčín bude hrát s Nymburkem o konečné vítězství."

Sadská naposledy hodně potrápila jiný tým z horních pater tabulky, pardubickou Synthesii, avšak dva body nakonec nezískala. "V minulém kole jsme sehráli jeden z dalších zápasů, ve kterých po dobrém prvním poločase nastává taktický a obranný útlum s mnoha chybami, které nás vždy dostanou do kolen. V závěru už pak nemáme na to, abychom dotáhli zápas k potřebnému vítězství," povzdychl si Forejt.

S jakým cílem pojede jeho družina na sever Čech? "Do Děčína jedeme sehrát především kvalitní utkání, ve kterém zkusíme najít sebedůvěru do posledních čtyř zápasů základní části, v nichž se musíme pokusit alespoň jednou zvítězit, což by nám zřejmě definitivně zachránilo další účast v první lize."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Děčín se po dvou utkáních proti týmům z konce tabulky opět utká se slabším soupeřem a vítězství by mu pomohlo udržet si potřebný bodový odstup od třetího Prostějova. Sadská odehrála dobrý zápas proti Pardubicím, jimž podlehla velmi nízkým rozdílem, výhoda domácího prostředí i kvalitnější kádr je však na straně děčínského týmu. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Sadská - Děčín 63:82 (Lyle 22 - Sanders 15)
Děčín - Sadská 100:68 (J. Houška 14 - Kubálek 19)
Sadská - Děčín 65:90 (Vukotič 14 - Sanders 33)

ČEZ Basketball Nymburk - Synthesia Pardubice
(18. 4. v 18 hodin)

Obhájci titulu se představí už potřetí v řadě před svými fanoušky. Tentokrát změří síly s basketbalisty Pardubic, kteří sice třikrát za sebou vyhráli, nicméně proti BBK Brno i na půdě Sadské nečekaně museli bojovat o povinné dva body až do posledních minut. "Pardubice mají samozřejmě mnohem kvalitnější tým, než ukázaly v Sadské," citovaly webové stránky nymburského klubu hlavního kouče Muliho Katzurina.

Uznávaný izraelský odborník oceňuje zejména útočnou sílu Synthesie. "Pardubice mají velmi kvalitní soupisku, hlavně jejich první pětka je velmi dobrá. Soupeř má opravdu dobrý útok a já očekávám opravdu zajímavý zápas."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Nymburk stále prochází nejvyšší soutěží bez problémů, v posledním utkání s Libercem si opět zahrála většina hráčů z lavičky. Tento duel by mohl být velice zajímavý, protože oba týmy jsou podobně typově sestaveny. Atraktivní by mohly být souboje rozehrávačů Macka a Washingtona s Amesem, křídel Sokolovského a Savanoviče s Novotným a Mujagičem a podkošových hráčů Rančíka a Nikkily s Trnkou a Gammou. Kádr domácích je však mnohem širší a v případě střídání Nymburk udrží výkonnost na stejné úrovni, což by mělo rozhodnout. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Nymburk - Pardubice 89:79 (Sokolovský a Diaz 21 - Ames 25)
Pardubice - Nymburk 69:79 (Ames 22 - Rančík 25)
Pardubice - Nymburk 82:97 (Ames 28 - Rančík 22)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Čekání na životní slalom. Sen jsem si ještě nesplnila, říká Dubovská

29. března 2024

Premium Už dlouho sní o tom, že se jednou probojuje na stupně vítězek. I před touto zimou lyžařka Martina...

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off

28. března 2024  23:18

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...