REKORDMAN. Basketbalista Kareem Abdul-Jabbar bojuje s leukémií.

REKORDMAN. Basketbalista Kareem Abdul-Jabbar bojuje s leukémií. | foto: Profimedia.cz

Kolik mi zbývá času, ptal se doktorů. Basketbalová legenda má leukémii

  • 4
Za celých dvacet let basketbalové kariéry ho srazilo jediné zranění - zlomené zápěstí. O to větší šok basketbalový dlouhán Kareem Abdul-Jabbar připravil, když v pondělí prohlásil: Mám leukémii.

Bodovému rekordmanovi NBA lékaři diagnostikovali myeloidní leukémii, nejčastěji se vyskytující typ nemoci. Žije s ní už skoro rok.

"První reakce? Přepadl mě strach, myslel jsem si, že rakovina znamená vždy to jediné - že mám před sebou poslední měsíc života," vzpomínal na verdikt doktorů v rozhovoru pro list New York Times. "A to byla i moje první otázka. Kolik mi ještě zbývá času."

V hlavě má totiž zakotvené černé vzpomínky. Rakovině už podlehl Abdul-Jabbarův děda i strýc.

"A můj otec málem taky," vzpomínala dvaašedesátiletá legenda basketbalových palubovek. Prognóza je ale povzbuzující. "Mám dobrou šanci žít dál bez drastických změn v životním stylu," tlumočil názor odborníků.

Šestinásobný šampion NBA s Los Angeles Lakers, který v týmu působí jako konzultant, si za příklad v boji bere bývalého spoluhráče Magica Johnsona. Ten zase zápasí s virem HIV

"Nikdy jsem nepatřil mezi lidi, kteří odkrývají svoje soukromí," přiznal šestkrát nejužitečnější hráč ligy. "Ale tohle je situace, kdy můžu pomoct k záchraně životů. Je mojí povinností hovořit o nemoci."

Přitom 218 centimetrů vysoký hráč býval introvertem. Když utichl potlesk, stal se z něj učenec a intelektuál. Napsal několik historických bestsellerů a dokončuje dokumentární film. Jeho sedmá kniha na pulty dorazí za dva roky.

"Můj stav není nezvratný, cítím naději. Stále můžu vést plnohodnotný život, radovat se s dětmi, psát, koučovat," plánoval. "Budu stále sám sebou. Nemůžu toho jen tak nechat."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž