Kolektiv zvítězil nad individualitami

  • 1
Praha - Těsné vítězství pražských vysokoškoláků na půdě favorizovaného Prostějova považují experti Jaroslav Kovář s Josefem Jelínkem za největší překvapení 13. kola Mattoni NBL. Klopýtnutí bronzového medailisty uplynulého ročníku ani jeden z nich nečekal, stejně jako vyrovnaný průběh brněnského derby, které pro sebe hráči A Plus rozhodli až v posledních šesti minutách.

Prostějov - USK Praha (96:97 po prodl.)

Když vysokoškoláci porazili v zahajovacím duelu tohoto ročníku Mattoni NBL Prostějov na své palubovce, hovořilo se o velkém překvapení. Po výhře Pražanů na půdě loňského semifinalisty se už však nedá mluvit o ničem jiném než o prvotřídní senzaci.

"Basketbalisté USK dokázali favorita zaskočit, stejně jako se jim to povedlo v prvním vzájemném utkání na Folimance. Překvapující je to zejména proto, že hosté dohrávali bez pěti vyfaulovaných hráčů," připomněl Jaroslav Kovář absence Krátkého, Pastýříka, Tótha, T. Hrubého a Aliče.

V úplné sestavě nedohrával ani Prostějov. Na střídačce seděli při dramatickém rozuzlení Callahan, Korytek a Czudek.

"Během zápasu se vyfaulovalo celkem osm hráčů, což se příliš často nevidí. Za zmínku stojí ještě velmi nízké procento úspěšnosti tříbodové střelby domácích (14,3% - pozn. aut.) a dále jen pět střeleckých pokusů nejlepšího střelce loňské sezony Miloše," uvedl dále Kovář.

Bývalý sparťanský kapitán má v Prostějově zcela jinou úlohu než ve svém předchozím působišti. Okolo sebe má mnohem více hráčů, kteří jsou zvyklí hrát s míčem.

"V týmu je hodně individualit, které se zatím nedokázali přizpůsobit kolektivnímu pojetí hry," domnívá se Kovář. "Pokud hru diriguje Czudek, tak to funguje dobře. Jakmile se však míč dostane k některému jinému hráči, většinou u něj také končí."

Josef Jelínek poznamenal, že Prostějov sází především na ofenzívu. "Je to ryze útočný tým. V žádném případě nespoléhá na to, že by soupeře ubránil třeba na 60 bodů. Vždy chce svého protivníka přestřílet."

A v souboji s USK narazila kosa na kámen. "Vysokoškoláci totiž vyznávají přesně opačný styl. Věří, že když dobře brání, mohou dávat jednoduché koše a právě v tom byl hlavní důvod, proč dokázali držet s favoritem krok."

Výsledek z Prostějova byl pro Jelínka pochopitelně velkým překvapením. "Ani v nejmenším bych nečekal, že Prostějov bude schopen v tomto utkání prohrát," kroutil hlavou bývalý reprezentant.

"USK je sice velice dravým týmem, ale po individuální stránce má Prostějov jasně navrch. Tentokrát však kolektivní pojetí hry zvítězilo nad individualitami."

A Plus Brno - Handicap Brno (79:64)

Brněnské derby bylo překvapivě dlouho vyrovnané. Ještě šest minut před koncem hosté vedli o jeden bod, ovšem v závěru minuli jedenáct z posledních dvanácti střeleckých pokusů, koncovku prohráli 2:18 a bylo po nadějích.

"Znovu se potvrdilo, že A Plus má v současnosti slabší formu. Oproti prvnímu vzájemnému zápasu z úvodu sezony se domácí hráči se svým městským rivalem dlouho trápili, hosté dokonce v průběhu střetnutí několikrát vedli," podivil se Kovář.

"Odpor Handicapu se domácím basketbalistům podařilo zlomit až zásluhou rozehrávače Žarkoviče."

Loňští semifinalisté se v brněnském derby dlouho nemohli prosadit hlavně na útočné polovině hřiště. "Handicap často měnil osobní a zónovou obranu, s čímž měli hráči A Plus problémy," všiml si Jelínek.

"Domácí stále hledají formu ze začátku sezony. Rozhodně nehrají v ideální pohodě, což se projevuje i na úspěšnosti střelby. Ostatní družstva to samozřejmě velice dobře vědí a také z toho dokáží těžit."

Konečný výsledek je sice pro Handicap do jisté míry krutý, ovšem Kovář míní, že porážka pro hosty není žádnou tragédií.

"Důležitější zápasy pro předposlední tým aktuální tabulky teprve přijdou. Handicap potřebuje porazit Sadskou, ve středečním důležitém utkání bude chtít zvítězit nad Ústím. Právě proti těmto soupeřům mohou Brňané pomýšlet na úspěch."

Jelínka zaráží, že příliš prostoru v poslední době nedostává Pavel Slezák. V prvních devíti zápasech letošní sezony odehrál v každém utkání průměrně téměř 27 minut, ale v posledních čtyřech duelech strávil na hřišti v průměru o devět minut méně.

"Dříve to byl ústřední střelec svého týmu, ale teď se na palubovku moc nedostává. Myslím si, že jeho body Handicapu hodně chybějí."

Děčín - Nymburk (76:85)

Severočeši jsou určitě nejpříjemnějším překvapením dosavadního průběhu Mattoni NBL a nezklamali ani v utkání s lídrem soutěže. Nymburk sice vedl v závěru prvního poločasu až o osmnáct bodů, ale čtyři minuty před koncem zápasu měl k dobru pouze jediný koš.

"Děčín po sérii vítězných utkání narazil na obhájce titulu a ten byl nad jeho síly. Přesto domácí basketbalisté znovu dokázali, že jsou schopni hrát i s největšími ligovými favority vyrovnané zápasy," uvedl Jaroslav Kovář.

S tím souhlasil i Josef Jelínek. "Myslím si, že domácí družstvo je třeba pochválit. Nymburk v posledních ligových zápasech vyhrával kdekoliv a s kýmkoliv velice výrazným rozdílem, ale v Děčíně musel hrát až do konce utkání naplno. Domácí se dokázali udržet na dostřel prakticky až do posledních okamžiků."

To Jelínka překvapilo. Očekával, že Středočeši zvítězí výraznějším rozdílem. "Herní kvalita kádru trenéra Ježdíka je mnohem vyšší. Dalo se předpokládat, že si Nymburk nenechá dva body vzít, ale myslel jsem, že své hostitele přehraje mnohem jednoznačněji."

Děčín jako obvykle táhl především rozehrávač Sanders. "Byl znovu výborný," řekl uznale Kovář. "Přitom Nymburk na něm vzhledem k šířce svého kádru může točit dva až tři hráče," doplnil Jelínek.

Sanders byl s 22 body nejlepším střelcem zápasu, navíc rozdal sedm finálních přihrávek a doskočil šest míčů. Ani to však na úřadujícího českého šampióna nestačilo.

"Ale hosté si dlouho nedokázali vypracovat takový náskok, aby utkání v pohodě dohráli. Definitivní klid jim daly až v závěru poslední čtvrtiny koše zkušeného Einikise," dodal Jelínek.

Trenér Ježdík na tiskové konferenci po utkání uvedl, že se jeho tým sešel po vánočních svátcích až dva dny před zápasem a na jeho výkonu to bylo znát. "Myslím si, že až takový vliv to na vývoj střetnutí nemělo," soudí Kovář. "Přestávku měla všechna družstva včetně Děčína, takže to bylo pro všechny stejné."

Sadská - Ostrava (89:91)

Nováček soutěže sahal po premiérovém vítězství v Mattoni NBL, ale nakonec jej ani na třináctý pokus nezískal. Těsně před koncem mu sebral naději alespoň na prodloužení dvoubodovým košem hostující Klimánek.

"Domácí hráči měli tentokrát k první výhře opravdu blízko. V první čtvrtině vedli až o patnáct bodů, ale ke své škodě stihli tento slibný náskok ještě do konce prvního poločasu prohospodařit," podotkl Jaroslav Kovář.

"Nováčka soutěže může hodně mrzet především devatenáct neproměněných trestných hodů. Výmluva trenéra Hyblera, že psychiku jeho hráčů ovlivnil pozdní příjezd týmu Ostravy kvůli sněhové kalamitě, však rozhodně není na místě!"

Hyblerova výroku si všiml i Josef Jelínek. Ani on však s koučem Sadské nesouhlasí. "Trestné hody jsou především otázkou koncentrace a s tím, jestli soupeř přijede na zápas dříve nebo později, to nemá nic společného! Domácí hráči by si spíše měli sáhnout do svého svědomí."

V každém případě je jasné, že další porážka, již třináctá v sezoně, může Sadskou hodně mrzet. "Domácí měli velkou šanci vyhrát. Dvoubodový zisk mohl být zlomem k lepším výsledkům, ale porážka je naopak asi hodně potopí," míní Jelínek.

Totožný názor zastává i Jaroslav Kovář. "Ostrava hrála bez Pospíšila, ale Sadská toho nedokázala využít. Soupeřů, proti nimž může pomýšlet na úspěch, už moc nebude."

Mlékárna Kunín - Ústí n. L. (90:64)

Domácí basketbalisté splnili povinnost a v duelu s trápícími se Severočechy si bez problémů připsali jubilejní desáté vítězství v sezoně.

"Kunín získal již v první čtvrtině dvacetibodový náskok, ale polevení v obraně ve druhé a třetí desetiminutovce znamenalo, že Ústečané obě části hry vyhráli," uvedl Kovář.

Pro vývoj zápasu to však nic zásadního neznamenalo.

"Poslední část hry opět vyzněla jasně pro Mlékárnu, která nakonec s přehledem vyhrála. Co se týče Ústí, jeho šňůra porážek už je hodně dlouhá. A že Severočeši dokáží hrát vyrovnaný zápas s Prostějovem nebo vyhrát dvě čtvrtiny v Novém Jičíně? To pro ně v podstatě nic neřeší. Ústí potřebuje vítězství a ta už dlouho nepřicházejí."

Podle Jelínkových slov vstoupili domácí hráči do utkání velice koncentrovaně. "Trenér Hummel jim určitě kladl na srdce první vzájemný zápas z Ústí, který Kunín vyhrál až po prodloužení."

Tentokrát bylo o dělbě bodů rozhodnuto mnohem dříve. Do poslední čtvrtiny sice hosté vstupovali "jen" s desetibodovou ztrátou, ale po následné šňůře 13:2 bylo jasné, že podruhé už úřadující vicemistry nezaskočí.

"Devadesát nastřílených bodů je na Mlékárnu standardní útočný výkon. Je však pravdou, že jen něco málo přes šedesát bodů na kontě ústeckého celku mě překvapilo. Svou roli určitě sehrála atmosféra, jaká v Novém Jičíně panuje a také fakt, že Severočechům se tam dlouhodobě nedaří."

Sparta Praha - Pardubice (112:82)

Utkání se předehrávalo na začátku prosince a odstartovalo sérii neúspěšných výsledků Pardubic. Hosté se na Letné drželi jen v prvním poločase. Poslední tři a půl minuty druhé čtvrtiny však Sparta vyhrála 19:7 a položila základ ke svému přesvědčivému vítězství.

"Není možné se po celou sezonu vést na vítězné vlně. Je jasné, že někdy prostě porážka přijde a je jen otázkou, zda bude nešťastná o jediný bod nebo třeba právě po jasném průběhu o třicet, jako se to stalo Pardubicím," říká Josef Jelínek.

"Na hře celého týmu se projevily zdravotní problémy Špičky, Trnky a Mujagiče. Přesto byli právě tito hráči nejlepšími střelci svého týmu, což svědčí o užším kádru Východočechů," poznamenal Kovář.

"V dresu vítězů sehrál výborný zápas Savič, jenž k 30 bodům přidal i 10 asistencí, dařilo se i Fránovi. Hostující trenér Petr dal v závěru příležitost mladým hráčům, kteří zatím nemají ligovou kvalitu a nedokázali rozjetou Spartu přibrzdit."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž