Kobe Bryant byl 16 měsíců po své tragické smrti oficiálně uveden do basketbalové Síně slávy. | foto: AP

Jsi největší všech dob. Bryanta posmrtně uvedli do basketbalové Síně slávy

  • 9
Legenda NBA Kobe Bryant byl 16 měsíců po své tragické smrti oficiálně uveden do basketbalové Síně slávy. Emotivní řeč při ceremoniálu v Uncasville pronesla vdova po bývalé hvězdě Los Angeles Lakers Vanessa, červené sako značící příslušnost k elitní společnosti místo svého otce oblékla jeho nejstarší dcera Natalia.

„Dokázal jsi to, teď jsi v Síni slávy. Jsi skutečný šampion. Nejsi jen MVP, jsi největší všech dob. Jsem na tebe strašně pyšná. Budu tě milovat navždy,“ oslovila svého zesnulého manžela z pódia Vanessa Bryantová, jež při havárii vrtulníku 26. ledna 2020 přišla také o třináctiletou dceru Giannu, nadějnou basketbalistku.

Bryant, kterého do Síně slávy uvedl jeho idol z mládí Michael Jordan, vyhrál v dresu Lakers pětkrát NBA. Osmnáctkrát byl nominován do Utkání hvězd a v roce 2008 byl vyhlášen nejlepším hráčem soutěže.

Michael Jordan (vlevo) a Vanessa Bryantová při uvedení Kobeho Bryanta do Síně slávy.

Při ceremonii, jež byla odložena o rok kvůli pandemii koronaviru, byly oceněny i další hvězdy nedávné minulosti Tim Duncan a Kevin Garnett. Pětinásobný šampion Duncan strávil celou kariéru v San Antoniu, jehož kouč Gregg Popovich vynechal sobotní zápas Spurs proti Phoenixu, aby mohl být u slavnostní chvíle svého dlouholetého svěřence.

Do Síně slávy byli uvedení také bývalý hráč a trenér NBA Rudy Tomjanovich, univerzitní trenéři Eddie Sutton, Kim Mulkeyová a Barbara Stevensová, basketbalistka Tamika Catchingsová a bývalý funkcionář světové federace FIBA Patrick Baumann. Ten byl do elitní společnosti stejně jako Bryant a Sutton zařazen posmrtně.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž