Martin Mach (vlevo) z Děčína útočí přes Dominika Heinzla z Hradce Králové.

Martin Mach (vlevo) z Děčína útočí přes Dominika Heinzla z Hradce Králové. | foto: Armex Děčín / Roman Valenta

Úkoly pro Hradec před Děčínem: Zastavit Autreyho! A pivota

  • 1
Trenéři mají jasno, teď jde jen o to, aby se jejich záměr podařilo naplnit. Basketbalisté Hradce Králové totiž ve středu v NBL narazí na soupeře z Děčína, který se opírá o několik opor. Zvlášť jednoho nezapomenou nikdy jmenovat.

„Náš výkon musíme postavit na precizní obraně, abychom zastavili Autreyho, ale i další a nenechávali jim moc otevřených střel,“ bude svým hráčům před zápasem ordinovat trenér hradeckých Královských sokolů Lubomír Peterka.

Důvod je jasný, stačí se podívat na statistiky. Americký křídelník Lamb Autrey, nejlepší střelec týmu, zapisuje průměrně téměř 16 bodů za zápas a navíc je šestým nejlepším trojkařem v celé lize. Pivot Tomáš Pomikálek na tom s více jak 15 body na zápas není o moc hůř, navíc se prosazuje i na doskoku, těch má ve statistikách průměrně šest za zápas.

„Děčín je velice kvalitním soupeřem. Na soupisce má nejen výborné české hráče, ale i ostřílené cizince v podobě právě Autreyho a Carlsona,“ upozorňuje hradecký kouč.

Královští sokoli mají svému soupeři co vracet, v prvním vzájemném zápase na severu Čech prohráli o 18 bodů 70:98. Chce se říct, že to odpovídá počtu výher, kterých Děčín zatím nasbíral osm, o polovinu víc než Hradec. Na druhé straně, i tento rozdíl znamená, že se dnes v hale v Třebši utkají sousedé v tabulce, protože Hradec je zatím devátý a Děčín jen o jedno místo před ním.

Pro Královské sokoly jde o další utkání se sousedy v tabulce, které jim los přihrál na konci základní části. Po víkendové porážce na hřišti tehdy posledního Kolína a dnešním utkání s Děčínem je ještě čekají duely s Ostravou (25. ledna) a v Brně (29. ledna), tedy s týmy, které jsou v tabulce až nimi.

Jedinou výjimkou v tomto příznivém losu je sobotní utkání 20. kola, v němž se Hradečtí představí na palubovce mistrovského Nymburka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž