Kidd a O´Neal kralují trhu s volnými hráči

  • 9
New York - Od včerejšího dne (1.července) jsou Jason Kidd, Jermaine O´Neal a další oficiálně volnými hráči ("free agents") a přetahovaná o největší hvězdy může začít. Dnes vám nabídneme seznam nejžádanějších volných hráčů letošního léta a samozřejmě i několik zajímavosti jako přídavek.

Komentátor ESPN David Aldridge včera uveřejlnil svůj seznam "Top" volných hráčů, který stručně vystihuje, o co se bude během léta mezi kluby NBA "hrát" - některá jména v něm však (možná trochu překvapivě) chybí, jako například Scottie Pippen:

"Neomezení" volní hráči (tedy po skončení smlouvy a bez jakýchkoli omezení):
1. Jason Kidd (New Jersey)
2. Jermaine O'Neal (Indiana)
3. Gary Payton (Milwaukee)
4. P.J. Brown (New Orleans)
5. Gilbert Arenas (Golden State)
6. Alonzo Mourning (Miami)
7. Radoslav "Rašo" Nestěrovič (Minnesota)
8. Brad Miller (Indiana)
9. Juwan Howard (Denver)
10. Karl Malone (Utah)

"Omezení" volní hráči (jejich dosavadní klub může vyrovnat finanční nabídku jiného týmu a hráče si tak udržet)
1. Elton Brand (L.A.Clippers)
2. Andre Miller (L.A.Clippers)
3. Richard Hamilton (Detroit)
4. Corey Maggette (L.A.Clippers)
5. Kenny Thomas (Philadelphia)
6. Lamar Odom (L.A.Clippers)
7. Jason Terry (Atlanta)
8. James Posey (Houston)
9. Brian Scalabrine (New Jersey)
10. Jumaine Jones (Cleveland)

Na závěr ještě desítka "nejhodnotnějších" volných hráčů (vzhledem k finančním požadavkům)
1. Speedy Claxton (San Antonio)
2. Michael Olowokandi (L.A.Clippers)
3. Lucious Harris (New Jersey)
4. Stephen Jackson (San Antonio)
5. Derrick Coleman (Philadelphia)
6. Kenny Anderson (New Orleans)
7. Jon Barry (Detroit)
8. Jim Jackson (Sacramento)
9. Eric Piatkowski (L.A.Clippers)
10. Gary Trent (Minnesota) 

Právě o veterána Scottieho Pippena (Portland), který se do seznamu nevešel, má zájem jeho bývalý tým Chicago Bulls, s kterým získal 6 titulů NBA. "Myslím, že by si zasloužil ukončit svou kariéru tam, kde začala," prohlásil nedávno generální manažér a bývalý Pippenův spoluhráč John Paxson, který se ho chystá kontaktovat v nejbližších dnech a má mu co nabídnout - k výjimce z platového stropu (4,9 miliónů dolarů) budou Bulls moci zřejmě přidat dalších 1,8 miliónů, protože dostanou další "zdravotní výjimku" za Jaye Williamse, který po motocyklové havárii vynechá minimálně celou příští sezonu. O Pippena má však zájem několik dalších týmů, mimo jiné i Los Angeles Lakers, jejichž kouč Phil Jackson by velmi rád posílil obranu svého týmu na perimetru.

Kouč Dallas Mavericks Don Nelson prodloužil smlouvu s týmem o další tři sezony, stejně jako jeho asistent Del Harris. Nelson, třetí nejúspěšnější kouč historie NBA, pokud jde o počet výher, měl s majitelem Markem Cubanem a Mavericks smlouvu do roku 2006 pro pozici generálního manažéra - nyní tedy do stejného termínu prodloužil i smlouvu trenérskou a nadále bude vykonávat obě funkce souběžně.

Dallas Mavericks, stejně jako Denver Nuggets, mají vážný zájem o pivota Alonza Mourninga, který se do NBA vrací po roční pauze způsobené onemocněním ledvin. Majitel Dallasu Mark Cuban i generální manažer Denveru Kiki Vandeweghe za ním dokonce nezávisle na sobě odletěli do Miami. Oba tyto týmy mají zájem i o Jasona Kidda, a protože Kidd a Mourning jsou velmi dobrými přáteli, nepochybně i tato vazba může hrát případnou roli.

Zatímco Dallas může nabídnout především možnost hrát o titul, Denver naopak může nabízet perspektivu a především peníze - ze všech týmů NBA má nejvyšší rezervu pod platovým stropem (cca 18 - 22 miliónů dolarů). Nejžádanější volný hráč letošního roku Jason Kidd se v příštím týdnu chystá navštívit dva texaské týmy - prvním bude podle očekávání San Antonio a druhým Dallas. Poslední návštěvou pak bude cesta do Denveru a Kidd žádnou další cestu neplánuje - už před časem potvrdil, že v úvahu pro něj připadají kromě prodloužení smlouvy s New Jersey právě jen tyto tři týmy.

Druhým nejžádanějším volným hráčem je bezesporu podkošová opora Indiany Jermaine O´Neal. O něho má velký zájem šampión ze San Antonia, ale Pacers chtějí O´Neala stůj co stůj udržet a O´Neal nedávno naznačil, že podle všeho v Indianě zůstane. Pacers však chtějí pro příští sezonu udržet i oba jmenovce Millery - pivota Brada Millera a ostrostřelce veterána Reggieho Millera, kterým také smlouvy vypršely. Pokud chce generální manažer Donnie Walsh udržet všechny tři a vyhnout se překročení platového stropu, nepochybně se dají v Indianě očekávat "výrazné" letní trejdy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž