Julia Reisingerová na archivním snímku

Julia Reisingerová na archivním snímku | foto: FIBA / Václav Mudra

Nová doba, stará jména: český dres obléknou Pecková i Reisingerová

  • 8
Éra slovenského trenéra Štefana Svitka u české basketbalové reprezentace začíná sázkou na zkušenost. Do širší nominace pro listopadové duely kvalifikace o EuroBasket 2019 v Německu a doma se Švýcarskem se však dostala i devatenáctiletá Julia Reisingerová, jež měla zákaz startu na letošním mistrovství Evropy.

A návraty? Tereza Pecková, Kateřina Bartoňová, Romana Hejdová, Edita Šujanová či Kamila Štěpánová. Počítá se i s naturalizovanou Američankou Kiou Vaughnovou, která v létě přestoupila z USK Praha do Fenerbahce Istanbul.

Z výběru na letošním nevydařeném mistrovství Evropy zůstalo jen sedm hráček. Ilona Burgrová s Petrou Kulichovou ukončily reprezentační kariéru, Tereza Vyoralová je zraněná a Pavlu Švrdlíkovou s Michaelou Stejskalovou trenér Svitek nepovolal.

Svitek se ve spolupráci s asistenty Ivanem Benešem a Veronikou Bortelovou rozhodl vsadit na zkušenost a povolal většinou hráčky, které toho mají s národním týmem hodně za sebou.

Pecková odehrála sedm velkých turnajů, Hejdová s Bartoňovou po pěti a Šujanová čtyři. Poslední sice pro ni bylo mistrovství Evropy 2011, pak ji ze hry vyřadila zranění, ale nyní se ve 32 letech pokusí probojovat do finální nominace, před níž Svitek vyřadí čtyři hráčky.

„Je to o dvou zápasech, které potřebujeme vyhrát, abychom mohli postoupit. Zkušené hráčky vědí, do čeho jdou. Jsou to dobré hráčky a jejich výkony v klubech ukazují, že patří do reprezentace. Ale také chceme zapojit nadějnější hráčky,“ vysvětloval Svitek na tiskové konferenci.

„Nebyla to jen moje nominace, pracujeme jako tým, tak jsme i šestnáctku složili. Vybrali jsme to nejlepší, co je nyní k dispozici. Nechybí mi tam nikdo kromě zraněné Vyoralové. Snažili jsme se dát dohromady zkušenost a mládí,“ popisoval Svitek. „Komunikoval jsem s klubovými trenéry. Některé hráčky jsem znal. O těch, co neznám, jsem se radil i s realizačním týmem.“

První výraznější šanci dostane královéhradecká Kristýna Minarovičová, která v létě reprezentovala v basketbalu 3x3. Šanci dostala také nadějná pivotka Reisingerová, která do reprezentace nahlédla v létě 2016. Nejmladší členkou kádru je osmnáctiletá Veronika Voráčková.

Národní tým se pod vedením Svitka poprvé sejde v neděli 5. listopadu a čtyři dny bude trénovat v Praze, než se přesune do Německa k úvodnímu duelu kvalifikace hranému 11. listopadu v Saarlouis. Ve středu 15. listopadu pak v Praze na Královce přivítá Švýcarsko. Ve skupině je také Belgie. Na šampionát postoupí vítězové skupin a šest nejlepších celků na druhých místech.

Těsně před odjezdem do Německa se tým zúží na 12 jmen, čtyři hráčky se k týmu poté opět připojí a na duel se Švýcarskem může být jiná dvanáctka.

Nominace českých basketbalistek

Kvalifikace o EuroBasket 2019 - zápasy v Německu a se Švýcarskem

Rozehrávačky: Kateřina Bartoňová (Hradec Králové), Lenka Bartáková (Piešťany/SR), Petra Záplatová (Wasserburg/Něm.)

Křídla: Kateřina Elhotová, Karolína Elhotová, Veronika Voráčková (všechny USK Praha), Renata Pudláková (Slavia), Jana Hausknechtová (Žabiny), Kristýna Minarovičová (Hradec Králové), Tereza Pecková (Miškolc/Maď.), Romana Hejdová (Mondeville/Fr.)

Pivotky: Alena Hanušová (USK Praha), Edita Šujanová (KP Brno), Kia Vaughnová (Fenerbahce/Tur.), Julia Reisingerová (Sant Andria/Šp). Kamila Štěpánová (Györ/Maď.)

Trenéři: Štefan Svitek, Ivan Beneš, Veronika Bortelová

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž