SOUBOJ Z NBA. Joffrey Lauvergne (vpravo) ukazuje znak Partizanu srbskému křídlu Nemanjovi Bjelicovi. Ten je spjat s konkurenční Crvenou zvezdou.

SOUBOJ Z NBA. Joffrey Lauvergne (vpravo) ukazuje znak Partizanu srbskému křídlu Nemanjovi Bjelicovi. Ten je spjat s konkurenční Crvenou zvezdou. | foto: AP

Nové duo Veselý a Lauvergne. Čech a Francouz se společnými vášněmi

  • 0
Znovu po roce sáhlo Fenerbahce Istanbul k změně na pozici vysokého hráče. V souboji velkoklubů urvalo podpis francouzského basketbalového reprezentanta Joffreyho Lauvergneho. Sázka na to, že by si mohl dobře rozumět s Janem Veselým, se zdá být oprávněná.

Stejně jako Veselý před čtyřmi lety se i Lauvergne do Evropy vrací velice ochotně. Hráčskou opci na 1,6 milionů dolarů od San Antonia nevyužil a svou pozornost rychle obrátil k Evropě.

Spurs přitom v NBA patří ke klubům, které na mimoamerické hráče sázejí nejvíce - Lauvergnemu k angažmá v Texasu loni dopomohl krajan Tony Parker. Uznávaný kouč Gregg Popovich má své muže přečtené a umí jejich sílu využít, čehož si oni samozřejmě váží a ze San Antonia se jim obvykle nechce (pokud se nejmenujete Kawhi Leonard).

Ale ani hraní pod trenérskou legendou nepřimělo šestadvacetiletého rodáka z Mylhúz, aby v nejlepší lize pokračoval i pátým rokem.

Během čtyř ročníků v NBA si 211centimetrový svalovec zahrál za Denver, Oklahoma City, Chicago a San Antonio. Nepovedenější byla sezona druhá, denverská. Pak už jeho role uvadala, od 17 minut na zápas k devíti.

Světlou výjimkou byl letošní 13. únor, kdy dostal Lauvergne v sestavě San Antonia bezprecendentní šanci a proti svému bývalému klubu z Denveru se blýskl 26 body (osobní rekord) a 11 doskoky.

Francouzský reprezentant však chtěl hrát pravidelně a hodně. V NBA už by se toho patrně nedočkal, v Eurolize ano.

Lákaly ho CSKA Moskva i FC Barcelona, ale on míří od Popoviche k jiné trenérské legendě, Željku Obradovičovi. Tento tah patrně značí, že v Turecku skončí Jason Thompson, který nebyl tím pravým doplňkem pro Veselého.

Dá se očekávat, že Čech uvítá Lauvergneho v Istanbulu s otevřenou náručí. Mají toho společného až nečekaně hodně. S trochou nadsázky by se dalo říct, že si nyní mohou plánovat společný sportovní důchod.

Ač se ještě nesetkali, Fenerbahce je už třetím klubem, který mají společný. Oba hráli i za Denver Nuggets. Ale oba formovalo především působení v Partizanu Bělehrad.

Veselý tu působil v letech 2008 až 2011 a o jeho vášni pro Balkán nejsou pochyby. Stačí jen připomenout, že se loni oženil se Srbkou Natalií Miladinovičovou.

Lauvergne za Partizan nastupoval v letech 2012 až 2014 a po předchozích sezonách v Élanu Chalon a Valencii tu dostal svou první pořádnou euroligovou šanci. Finanční potíže klubu přehlížel. Fanoušci ho milovali a on se stal vůbec prvním zahraničním kapitánem.

Joffrey Lauvergne zazářil v dresu Partizanu v derby s Crvenou zvezdou:

Město a hlavně klub se mu vryly pod kůži. Doslova. Znak s rudou hvězdou si nechal Lauvergne vytetovat na paži (viz ústřední fotografie).

Loni slíbil, že se do Partizanu jednou vrátí a ukončí tu kariéru.

Před necelým týdnem se do Bělehradu podíval a dokonce se sešel se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem. A svěřil se mu, že se v jeho vlasti chystá usadit.

S Veselým si bude Lauvergne dobře rozumět.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž