Joe Tsai | foto: AP

Brooklyn Nets míří do asijských rukou. Za rekordních 77,5 miliardy

  • 7
Tchajwanský podnikatel Joe Tsai se stane jediným majitelem basketbalových Brooklyn Nets. Celkově za ně zaplatil 3,35 miliardy dolarů (přes 77,5 miliardy korun) a dá vzniknout novému rekordu v rámci amerického sportovního trhu.

Tsai si brzy dokoupí 51 procent Nets za 2,35 miliardy dolarů (přes 54 miliard korun). Transakci ještě musí schválit Rada guvernérů NBA, to by však měla být pouhá formalita. Pětapadesátiletý miliardář už v klubu od loňska vlastnil 49 procent a měl předkupní právo na zbytek akcií.

Nový supertým

Durant, Irving a Jordan posílili Nets

Změna majitele by měla být dokončena během příštího měsíce.

Spoluzakladatel a spolumajitel největšího čínského internetového prodejce Alibaba Tsai získává většinu od ruského podnikatele Michaila Prochorovova. Od něj si pak za další miliardu koupí i většinový podíl v hale Barclays Center.

Tsai před několika měsíci získal i ženský basketbalový celek New York Liberty, působící v WNBA (od Jamese Dolana, majitele NY Knicks a NY Rangers). Patří mu také klub Long Island Nets z farmářské basketbalové soutěže G League.

Miliardář Tsai má velké slovo také v organizaci NBA China, přes kterou americká basketbalová liga řídí své aktivity v nejlidnatější zemi světa.

Jeden z nejbohatších Rusů Prochorov, který v posledních prezidentských volbách neúspěšně kandidoval proti Vladimiru Putinovi, se díky koupi New Jersey Nets v roce 2010 stal prvním vlastníkem týmu NBA, který nepochází ze Severní Ameriky. O dva roky později přestěhoval klub do Brooklynu.

Dosavadním rekordem při koupi klubu v jedné ze čtyř nejznámějších severoamerických soutěží (NBA, NHL, MLB a NFL) byla částka 2,2 miliardy dolarů, kterou shodně zaplatili David Tepper za celek amerického fotbalu Carolina Panthers a Tilman Fertitta za basketbalové Houston Rockets.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž