Pardubický basketbalista Dominez Burnett (uprostřed) se tlačí mezi Zuraba...

Pardubický basketbalista Dominez Burnett (uprostřed) se tlačí mezi Zuraba Kereselidzeho (vlevo) a Kevina Mayse z Brna. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Welsch: Stáli, nechali nás střílet. Brňané ho zaskočili, ale jen dočasně

  • 0
Odehrál jasně nejlepší utkání od svého návratu do mateřských Pardubic. Skoro 26 minut na palubovce, 17 bodů, k tomu pět asistencí při užitečnosti 21. Přesto se Jiří Welsch, česká basketbalová legenda, zmínce, že právě on „nakopl“ ve druhé části čtvrtečního zápasu s Brnem mužstvo svými koši k prvnímu trháku, upřímně podivil.

„Jak to přicházelo, tak to přicházelo. Nemám pocit, že bych něco dělal cíleně,“ prohlásil Welsch po výrazném triumfu Beksy 94:68.

Pardubice se však po přestávce musely zhluboka nadechnout ještě jednou. Třetí perioda se jim totiž hrubě nevydařila, ztratily ji o devět bodů a Jihomoravané byli najednou zpátky ve hře.

„Zaskočili nás jejich - nevím, jestli to mám nazvat zónou - 1-3-1. Stáli, nechali nás střílet a my jsme se tomu přizpůsobili. Ta čtvrtina proto nevypadala podle představ, ale nakonec je to jednoznačné vítězství, takže dobrý,“ těšilo 37letého veterána.

Co podle něho Beksu nakonec dovedlo k jednoznačnému triumfu?

„Myslím, že to byla naše dobrá obrana během tří čtvrtin - první, druhé a poslední. A určitě rychlá hra. Ať to bylo po zisku, doskoku nebo obdrženém koši, dokázali jsme hned atakovat na druhé straně. Už v poločase jsme měli tuším devatenáct bodů z protiútoků,“ konstatoval Welsch, jenž s týmem ve středu 6. prosince od 18 hodin vyzve Kolín, znovu na Dašické.

Sanders: Opakoval jsem hráčům, že musejí střílet

Byl to zápas proti týmu, který nemá co ztratit, glosoval čtvrteční vítězství 94:68 nad Brnem trenér pardubických basketbalistů Levell Sanders. Narážel při tom na fakt, že hostům na Dašické chyběl úplně nejdůležitější muž: rozehrávač Brian Sullivan, s průměrem 21,78 bodu na utkání druhý nejlepší střelec ligy za pardubickým Dominezem Burnettem.

„Soupeř přijede bez svého ústředního hráče a ostatní jsou velice hladoví...,“ podotkl Sanders. „Chtěli jsme hrát rychle dopředu a posouvat balon, což se nám ovšem ne vždy dařilo,“ pokračoval.

Po poločase, který Pardubice ovládly 49:33, tempo duelu utlumila zónová obrana Brna.

„Neustále jsem hráčům opakoval, že musíme střílet, protože jsme zůstávali volní. A také chodit na útočné doskoky, což jsme pak plnili a utkání dovedli k vítězství,“ těšilo kouče pardubické Beksy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž