Český basketbalista Jiří Welsch piluje střelbu na tréninku.

Český basketbalista Jiří Welsch piluje střelbu na tréninku. | foto: ČBF / Václav Mudra

Další sezona: Welsch má důvod, proč ještě hrát. Vrací se do Pardubic

  • 4
Ještě nejméně jeden ročník si bude basketbal užívat přímo z palubovky. Dosavadní reprezentační kapitán Jiří Welsch se dohodl na smlouvě v Pardubicích, za které před jedenadvaceti lety v nejvyšší české soutěži debutoval.

Už dvakrát se pardubické vedení pokoušelo Welsche zlákat. Napotřetí to vyšlo. Sedmatřicetiletý borec, který donedávna působil v mistrovském Nymburce, podepsal s pardubickou Beksou smlouvu do konce roku.

„Jsem moc rád, že se vracím do klubu, v němž jsem strávil velkou část své mládežnické kariéry a kde jsem v šestnácti letech dostal příležitost vykročit do světa mužského profesionálního basketbalu,“ okomentoval svůj návrat nyní již bývalý reprezentant Jiří Welsch.

„Beksa je jeden z nejambicióznějších klubů u nás a působí v něm řada lidí, kteří mi jsou osobně velice blízcí. Těším se na spolupráci při naplňování sportovních cílů i cílů, které má v pardubické komunitě,“ dodal basketbalista.

Velkou radost z dohody neskrýval ani Martin Marek, generální manažer BK JIP Pardubice.

„Rozhodujícím faktorem bylo, že má Jirka stále velkou chuť a vnitřní motivaci hrát. Sám u jednání zmiňoval, že k nám nechce přijít dohrát svoji kariéru, ale chce hrát o co nejvyšší umístění a pomoci našemu klubu k co nejúspěšnější sezoně,“ prohlásil Marek.

K angažmá druhého Čecha v NBA výrazně přispěl fakt, že se Pardubice spálily s náhradou za původně zamýšleného prvního rozehrávače Trevina Parkse - jeho americký krajan Daiquan Walker totiž v této roli totálně zklamal a spíš vysedával na střídačce.

„Očekávali jsme od něj daleko větší produkci na obou polovinách hřiště, než byl v našem dresu schopný demonstrovat, a proto jsme se rozhodli ukončit s ním spolupráci,“ vysvětlil Marek.

Welsch přináší na post rozehrávače zkušenosti, s jakými se nemůže měřit žádný jiný basketbalista v tuzemské nejvyšší soutěži. Holický odchovanec je postupně nasbíral v Pardubicích, pražské Spartě, slovinské Olimpiji Lublaň, klubech NBA (Golden State, Boston, Cleveland a Milwaukee), dále ve španělských klubech Unicaja Málaga a Estudiantes Madrid, belgickém Charleroi a konečně v Nymburce, s nímž vybojoval posledních pět titulů.

„Je to univerzální hráč na perimetru s vysokou basketbalovou inteligencí, který, jak věříme, nám pomůže s organizací hry na obou polovinách hřiště,“ uvedl manažer Marek. Rozumí se samo sebou, že Welsch bude rovněž důležitým vzorem pro mladé hráče v oddíle, pokud jím nebyl už dříve. Ti jej teď budou mít z první ruky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž