Jerry Sloan (vpravo) vedl Utah Jazz i při finále NBA v roce 1998, bohužel pro...

Jerry Sloan (vpravo) vedl Utah Jazz i při finále NBA v roce 1998, bohužel pro něj stál na druhé straně Michael Jordan a Chicago Bulls. | foto: Robert Hanashiro-USA TODAY/File PhotoReuters

Odešel Jordanův předchůdce i velký poražený, elegán Jerry Sloan

  • 3
Jerry Sloan byl jednou z prvních hráčských legend Chicago Bulls. A v Utah Jazz vše ještě přebil svými trenérskými úspěchy. Tým dovedl v letech 1997 a 1998 do finále NBA - jenže proti němu stáli právě Bulls a Michael Jordan. Trenérský elegán strávil poslední léta v ústraní, v pátek 22. května zemřel. Ve věku 78 let podlehl Parkinsonově chorobě a dalším onemocněním.

Sloan trénoval Utah jako hlavní kouč celkem 23 let (1988-2011) a dvacetkrát tým dovedl do play off. 

„Jerry Sloan bude navždy synonymem Utah Jazz. Ztělesňuje klub stejně jako John Stockton a Karl Malone,“ uvedl klub ve zprávě o úmrtí kouče, jemuž byla Parkinsonova nemoc diagnostikována v roce 2016.

Před působením na lavičce strávil Sloan úspěšnou hráčskou kariéru v NBA. V 60. a 70. letech hrál deset let právě za Chicago a jeho číslo 4 bylo jako první v historii Bulls vyřazeno z užívání.

V Chicagu také Sloan v předjordanovské éře trénoval. Paradoxně právě tento klub připravil o možnost dosáhnout na titul. 

John Stockton (vlevo) a Karl Malone (vpravo) se smějí na tiskové konferenci s trenérem Jerrym Sloanem. Ti tři psali dějiny klubu Utah Jazz.

Konferenční triumfy z let 1997 a 1998 nicméně stále zůstávají největším úspěchem v historii týmu Jazz, který na trenérovu počest vyvěsil ke stropu haly číslo 1223 představující počet jeho vítězných zápasů. Jen Lenny Wilkens, Don Nelson a Gregg Popovich jsou úspěšnější.

V roce 2009 byl Sloan uveden do Basketbalové Síně slávy ve Springfieldu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž