Jaromír Bohačík z USK Praha donáší míč do koše Kolína.

Jaromír Bohačík z USK Praha donáší míč do koše Kolína. | foto: USK Praha

Bohačík. Nejlepší střelec, nejužitečnější hráč a teď i zeď v obraně

  • 0
Křídelník Jaromír Bohačík z pražského USK se k tomu už musí postavit čelem. Nedlouho před koncem dlouhodobé části soutěže zcela jistě patří do užšího okruhu kandidátů na MVP sezony. Na úsvitu 7. kola nadstavbové fáze ligy basketbalistů byl jejím top skórerem s průměrem 18,4 bodu a navíc i nejužitečnějším hráčem.

„Asi šíleně. Člověk tomu pořád moc nevěří.“ Tak Bohačík odpovídá na dotaz, jak by mu znělo, kdyby někdo minulé léto vyřknul, že bude na „Muže sezony“ aspirovat a jako bonus povede i pořadí střelců. Byť se ani jedno nezdálo vůbec pravděpodobné, nyní je to realitou.

Pražané navíc pod Bohačíkovým vedením útočí na čtvrté a možná i třetí místo před play-off, což by byl největší klubový úspěch od dvou titulů z přelomu tisíciletí.

Právě výkony 24letého křídla z širšího reprezentačního okruhu, které si letos říká i o zařazení do toho užšího, stojí za tímto vzestupem nejvíc. Bohačík svou třídu potvrdil také ve třech únorových duelech proti Ostravě, Kolínu a Opavě, kdy nasbíral neuvěřitelnou užitečnost 30 na jedno utkání, což mu vyneslo ocenění pro MVP měsíce.

V uvedené sekvenci zápasů zapisoval famózní průměry 20,7 bodu, 10 doskoků, 4,3 asistence, 6,3 získaného faulů a také 1,7 bloku, což je u něj číslo snad vůbec nejzajímavější. Do února měl ve statistikách bloky pouze 3, jen za tyto tři duely však zapsal dalších 5.

„Tak zrovna tohle je opravdu náhoda. Bloky jsem nikdy nesbíral a i tohle byly výjimečné okamžiky,“ rozesměje se.

A hodně skromný zůstává i při připomenutí velkého vzdušného souboje s mnohem statnějším kolínským Medvědem Ladislavem Horákem, kdy se jeho blok dostal i do výběru nejlepších akcí kola. Když Bohačík kolínského borce zastavil, doprovodil to tehdy za ryku tribun nebývalým gestem euforie.

„Bylo to do té doby něco nepoznaného. Pro mě to byl nový zážitek, který se mi v životě mockrát nestal. A taky je nutné říct, že Láďa o mně v té situaci vůbec nevěděl, a kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby na mě byl připravený,“ říká skoro s omluvou.

Jako by mu zrovna za zády stál přísný soví kouč Mirsad Alilovič, který nikomu z týmu žádné zvednuté nosy nedovolí. „V tomhle on opravdu vyniká, takže nějaké „lítání nad Folimankou“, jak tomu říká, vážně nedopustí,“ směje se Jaromír.

A nezapomene dodat, že za svůj osobní únorový úspěch vděčí především spoluhráčům. „Doufám, že tohle je nějaký výsledek toho, jak tu společně už dva roky dřeme.“

Svým parťákům teď bude moct poděkovat i jinak. Tradiční odměnou pro MVP měsíce je čtyřtýdenní vození se v parádní limuzíně Hyundai Genesis a Jaromír už tuší, že zájem o zápůjčku v kabině bude. „Myslím, že se o to strhne rvačka,“ chechtá se.

Křídlo USK je vůbec prvním hráčem, který se za dva roky existence tohoto ocenění stal MVP podruhé. Jednu řidičskou zkušenost už tak má z loňska za sebou. I když...

„Loni v únoru jsem si to kvůli zranění nohy moc nevyzkoušel, zato přítelkyně si zařídila dosytosti. Letos si to tedy určitě užiju víc,“ přiznává. A možná opět zajede za svými nejbližšími do rodných Markvartovic, kde znovu po roce nechá ve svém „fáru“ svézt celou rodinu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž