Jaren Jackson Jr. hovoří s médii při prezentaci talentů NBA Draft Combine.

Jaren Jackson Jr. hovoří s médii při prezentaci talentů NBA Draft Combine. | foto: AP

JJJ, značka kvality. Chlapci s podivnou střelbou má patřit budoucnost

  • 1
Blokuje ostošest. Na jeho smeče se kouká taky dobře. Ale Jaren Jackson Jr. je především prototypem pana spolehlivého. A proto mu patří budoucnost. Už za pár dní se bude usmívat během draftu a už za pár měsíců by se měl začít vyplácet zaměstnavateli z NBA.

Basketbalový příběh Jarena Jacksona Jr. - neboli JJJ - je přeplněný paradoxy. Snad proto se s ním ještě před rokem a půl nijak zvlášť nepočítalo, zato pár desítek hodin před čtvrtečním draftem by mu mnozí manažeři z NBA utrhali jeho dlouhatánské ruce. Tak velký je o něj zájem.

JJJ se narodil bývalé basketbalistce Terri Carmichaelové Jacksonové a (nepřekvapivě) Jarenu Jacksonovi, talentovanému křídelníkovi měřícímu 193 centimetrů, jenž celou poslední dekádu minulého století strávil v NBA. 

JJS si zahrál za New Jersey, Golden State, LA Clippers, Portland, Philadelphii, Houston, Washington či Orlando, ale nejlepšího angažmá se dočkal v San Antoniu - pobyl tu čtyři roky a zažil i mistrovské tažení na jaře 1999 (jen pár měsíců poté se mu narodil syn). 

Asi by se dalo čekat, že JJJ byl od mládí vedený k tomu, aby piloval své basketbalové umění a dnes je vytříbeným technikem. A také borcem, kolem kterého se od dětství motali skauti a manažeři. Hráčem s hvězdnými manýry, jemuž je týmovost cizí.

Jenže ono je to zcela jinak.

Jaren junior nakonec narostl na 211 centimetrů, když se vytáhl až během střední školy. Hru mu usnadňuje i mimořádné rozpětí paží - 224 centimetrů. Ale ovládnout tělo mu přece jen trvalo, ještě teď se s ním trochu pere.

A tak byl donedávna brán za surový diamant, jehož obrousit možná ani nepůjde. Vlastně ho skauti spíš přehlíželi.

V posledním roce na střední se ale všechno změnilo a Jaren začal basketbalový svět udivovat svou proměnou. Sezona v NCAA na Michigan State pak všechno jenom umocnila.

Z Jacksona je náhle draftová tutovka, ve kterém se nelze splést. Hráč, jenž  svým výkonem na individuálním tréninku pro Phoenix Suns způsobil takový poprask, že se kvůli němu ještě řada týmů pokouší získat přední pozici při čtvrteční volence.

12.června 2018 v 02:59, příspěvek archivován: 20.června 2018 v 13:17

Sources: Jaren Jackson Jr., had a monster workout for Suns on Sunday, and continues to be the long-term prospect those outside Top 4 are working to move up and select in draft. Offers to Sacramento, Atlanta and Memphis may become increasingly aggressive between now and June 21.

Letošní draft překypuje potenciálně vynikajícími pivotmany, ať už to je Deandre Ayton, Marvin Bagley III., Mohamed Bamba či Wendell Carter. Ale i mezi nimi je Jaren Jackson Jr. výjimečný. Sice je z nich nejmladší, stále teprve osmnáctiletý, ale na přechod k nejvyšší úrovni nejpřipravenější.

Hvězdy draftu NBA 2018

Ze všech pěti výše zmíněných talentů má při střelbě za tři body zdaleka nejlepší úspěšnost, bezmála 40procentní (i když střeleckou techniku po svém otci rozhodně nepodědil). 

Za poslední soutěžní sezonu zablokoval soupeřům 106 pokusů - což je víc než Ayton s Bagleym dohromady. 

Přitom odehrál nejméně minut ze všech draftových rivalů, jen 22 na utkání. Na Michigan State byl často odsouzen k pozici čtyři a k bránění mnohem menších protivníků - ale tuhle roli díky rychlým nohám zvládl. Ani v útoku se na něj příliš nespoléhalo, ve statistikách má tedy průměry jen 10,9 bodu, 5,8 doskoku (a k nim tři bloky).

Ovšem Jaren Jackson Jr. si nestěžoval. 

Je totiž ukázkový týmový hráč, který ochotně přijímá roli, jaká se od něj žádá. A přitom má mnohé fyzické předpoklady, aby se stal hvězdou.

Sestřih akcí Jarena Jacksona Jr.:

Už chápete, proč o něj jedna polovina NBA bojuje a druhé je líto, že ho nebude moci získat? V nejlepší soutěži světa ho čeká dlouhá a produktivní kariéra.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž