Jandák: Ostrava je pro nás hratelný soupeř

  21:43aktualizováno  14. března 8:13
Praha - Utkání pátého Prostějova s desátým Ústím n. L. otevře dnešní program 31. kola Mattoni NBL. Nejzajímavějším duelem by však mělo být severočeské derby pod Ještědem, v němž liberečtí Kondoři přivítají druhý Děčín. Kolo bude dohráno až v pátek televizním zápasem mezi brněnským A Plus a Pardubicemi.

BK Prostějov - BK Ústí n. L.
(14. 3. v 16.30)

Hanácký celek má v dnešním duelu s Ústím co napravovat. V minulém kole totiž před svými fanoušky totálně propadl a nečekaně prohrál s nováčkem z Liberce. "Povinnost nám velí zvítězit a napravit si renomé z předešlého zápasu proti Liberci," vyhlásil jasný cíl prostějovský trenér Miroslav Marko.

"Ústí má finanční potíže a otázkou je, v jakém složení k nám přijede. Jeden z pilířů tohoto týmu, Američan Henry je zraněn, a to by nám mělo usnadnit cestu k vítězství. Hlavně se však musíme soustředit na svůj vlastní výkon a ukázat divákům, že jsme basket hrát nezapomněli."

Marko věří, že jeho tým bude mít vývoj zápasu pod kontrolou a on bude moci dát šanci co největšímu počtu hráčů. "V rotaci by se mělo objevit minimálně osm hráčů, protože bychom chtěli šetřit síly na sobotní semifinálové utkání Českého poháru proti Nymburku. To by nám mělo ukázat, jak na tom jsme v konfrontaci se silným soupeřem, jakým Nymburk je."

Severočeši se stoprocentně budou muset obejít bez zraněného Tima Henryho, nejistý je i start kapitána Dominika Feštra, jehož trápí achilovka. "V týmu Prostějova je spousta výborných hráčů a je velmi těžké se na někoho připravovat. Koš nám může dát jakýkoliv hráč," míní hostující trenér Jan Šedivý.

S jakým cílem jeho celek vstoupí do střetnutí na půdě jasného favorita? "My budeme v tomto zápase nadále zapracovávat do týmu nové hráče a chceme opět bojovat na hranici svých možností, stejně jako v předchozím zápase s Ostravou," doplnil ústecký kouč.

Antonín Pištěcký se domnívá, že velice důležitý bude úvod zápasu. "Po dvou porážkách, které se nečekaly, bude chtít Prostějov vyhrát. My musíme odolat obrovskému tlaku, který se dá na začátku předpokládat. Po domácím vítězství nad Ostravou, které málokdo čekal, však můžeme jet do Prostějova uvolněně, s chutí si zahrát a takticky se připravovat na tři důležité zápasy, které nás čekají."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Prostějov znovu prohrál, tentokrát na domácí palubovce s Libercem. Herní krize tedy ani zdaleka není zažehnána. Hráči se stále nemohou dostat do formy a v jejich výkonnosti jsou velké výkyvy. Ústí naopak určitě velmi pomohlo vítězství nad Ostravou. Hosté mohou hrát na palubovce favorita uvolněně, protože nemají co ztratit, ale při absenci Henryho to budou mít velice těžké. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Prostějov - Ústí 93:55 (Novák 23 - Henry 16)
Ústí - Prostějov 70:95 (Henry 21 - Crisp 30)

USK Praha - ČEZ Basketball Nymburk
(14. 3. v 17.30)

Pražané dokázali porazit jak poslední BBK Brno, tak i předposlední Sadskou, ale nyní je čeká soupeř z opačného pólu prvoligové tabulky. Na Folimanku totiž přijede mistrovský Nymburk, který v probíhající sezoně zaváhal pouze v Ostravě. "Nymburk je nyní takřka k nezastavení," přikývl domácí trenér Petr Treml.

"Proti Pardubicím i A Plus Brno podal výborné výkony a oba tyto zápasy jednoznačně vyhrál, což jasně ukazuje na jeho současné kvality. Nymburk kráčí po vydlážděné cestě za titulem, náš cíl bude soupeře pozastavit. Navíc zápas v Nymburce se nám příliš nevyvedl, a tak mu máme co vracet. Věřím, že pokud budeme po celých čtyřicet minut koncentrovaně bránit a nebudeme dělat hloupé chyby, tak máme šanci být důstojným soupeřem."

Obhájci titulu předvedli proti A Plus perfektní výkon a odměnou jim bylo nejen vysoké vítězství o 45 bodů, ale i volný víkend. Nyní je však čekají tři zápasy v pěti dnech, z nichž prvním bude dnešní utkání na hřišti USK. "Je jasné, že USK hraje na domácí palubovce mnohem lépe než venku a že se nás bude snažit potrápit," poznamenal nymburský stratég Muli Katzurin.

Mezi největší přednosti soupeře patří podle něj střelba z dálky. "Řada hráčů USK umí vystřelit za tři body, v týmu jsou někteří mladí, nadšení hráči. V obraně se musíme soustředit, abychom neumožnili soupeři hrát hru, na kterou je na svém hřišti zvyklý."

Očima experta

Jaroslav Kovář: USK získal dvě cenná vítězství s týmy ze spodní části tabulky, tentokrát jeho formu prověří mnohem silnější Nymburk. Hosté v posledním utkání opět ukázali svou sílu a vyrovnanost hráčského kádru, do týmu se velmi dobře zapracoval Darius Washington. V Praze se obhájci titulu musí zaměřit hlavně na obranu střeleckých opor domácích Andeliji a Aliče, ale pokud podají zodpovědný výkon a vyvarují se podcenění soupeře, měli by zvítězit. Tip: 2.

Předchozí vzájemné zápasy

USK - Nymburk 74:86 (T. Hrubý 17 - Diaz 24)
Nymburk - USK 97:49 (Russell 16 - Andelija 14)

Mlékárna Kunín - BK Sadská
(14. 3. v 17.30)

Duelem se Sadskou završí Mlékárna Kunín sérii tří zápasů s papírově nejslabšími soupeři. Předchozí střetnutí s BBK Brno a Ústím n. L. zvládla a ani tentokrát rozhodně nebude chtít klopýtnout. "Čeká nás další ze zápasů, kdy jsme favority. Abychom zvítězili, musíme podat velmi kvalitní výkon, protože v letošním ročníku není slabých soupeřů," míní novojičínský asistent Zbyněk Choleva.

Zároveň upozorňuje na skutečnost, že hosté v průběhu soutěže vhodně doplnili svůj hráčský kádr. "Sadské se osvědčily posily, hlavně Bosák a Douša. Soupeř má teď vyvážený tým jak na perimetru, tak i pod košem," řekl dále Choleva.

Kapitán David Hájek věří, že všichni hráči v novojičínském dresu přistoupí k utkání se Sadskou co nejzodpovědněji. Právě to bude podle jeho slov základ k dvoubodovému zisku. "Před víkendovou pauzou chceme jednoznačně vyhrát, porážka by byla ohromným zklamáním. Musíme si pohlídat zejména vlastní koncentraci a přístup k zápasu, které zatím nejsou podle našich představ."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Mlékárnu Kunín čeká další soupeř z dolní části tabulky a stejně jako v minulém utkání s BBK je tedy favoritem. Trenér Soče stále není příliš spokojen s předváděnou hrou, nelíbí se mu zejména individualistické pojetí hry. Sadská má za sebou sérii sedmi porážek v řadě a ani v tomto utkání nemá příliš šancí na úspěch. Tým se pod košem posílil o Doušu, který patřil v posledních zápasech mezi nejlepší střelce a spolu s Bosákem střelecky táhl Sadskou. Právě obrana těchto dvou hráčů bude pro domácí celek klíčem k vítězství. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Mlékárna - Sadská 115:71 (Timberlake 24 - Hubálek 16)
Sadská - Mlékárna 57:88 (Kubálek 15 - Timberlake 24)

NH Ostrava - BBK Brno
(14. 3. v 17.30)

Ostravští basketbalisté budou chtít v dnešním zápase zcela určitě odčinit nepříjemné zaváhání ze sobotního duelu v Ústí n. L. Na severu Čech vedli na konci prvního poločasu již o čtrnáct bodů, avšak po přestávce nadějné vedení neudrželi a srdnatě bojující domácí tým nakonec vyválčil oba body.

Nyní Nová huť přivítá ve své Čas aréně poslední tým tabulky BBK Brno a další zaváhání už rozhodně nehodlá připustit. "Brno je sice poslední, ale nedávné výsledky ukazují, že se tento tým začíná konsolidovat," upozornil domácí kouč František Rón na stoupající formu BBK.

"Myslím, že porážka v Ústí byla pro naše hráče dostatečným signálem pro to, aby i soupeře, kterému se příliš nedaří a chybí mu klíčoví hráči, nepodcenili. Brno v posledních zápasech dává hodně bodů a určitě některé týmy ještě ve zbytku soutěže potrápí. Pokud chceme vyhrát, budeme muset rozhodnout dobrou obranou na vlastní polovině."

Brněnský kouč Jiří Jandák je přesvědčen o tom, že jeho družina má na ostravské palubovce solidní naději na úspěch. "Zápas s Ostravou, který jsme odehráli doma, jsme nezvládli a budeme se ho snažit odčinit. Soupeř má kvalitní hráče na všech postech, ale Ostrava je pro nás hratelným soupeřem a my bychom chtěli zaútočit na nějaké to překvapení," řekl odhodlaně Jandák.

Jeho tým přitom musí zapracovat hlavně na obranné fázi hry. "Musíme zlepšit především obranu. V útoku je to již v pořádku, dáváme hodně bodů, ale strašně moc jich dostáváme, a to musíme změnit."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Ostrava překvapivě přišla o bod v souboji s oslabeným Ústím a opět potvrdila, že v domácím prostředí hraje úplně jinak, než na hřištích soupeřů. Navíc se zranil Bohačík, ale naštěstí pro Novou huť se do sestavy vrátil uzdravený Pospíšil. BBK prohrál vysokým rozdílem s Mlékárnou Kunín a stále se mu nedaří získat další vítězství. V dnešním zápase by mohl být zajímavý hlavně souboj amerických rozehrávačů Mitchela s Praterem. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Ostrava - BBK 101:81 (Prášil 21 - Slezák 23)
BBK - Ostrava 66:73 (Majoroš a Slezák 15 - Mužík 23)

Kondoři Liberec - BK Děčín
(14. 3. v 18 hodin)

Hodně nevyrovnané výkony podávají v poslední době basketbalisté Liberce. Po cenné výhře v prodloužení na půdě Ostravy totálně vyhořeli v domácím souboji s Pardubicemi, aby o několik dní později opět ukázali svou lepší tvář v Prostějově a senzačně tam zvítězili.

"V týmu máme pohodu, od sobotního zápasu v Prostějově v něm panuje dobrá nálada. Výhra z venku nám jistě pomůže do dalších utkání," doufá křídelník Ladislav Tóth. Minulé utkání v Tipsport aréně jeho týmu vůbec nevyšlo. Šanci ukázat se v domácím prostředí v lepším světle tak mají Kondoři nyní proti Děčínu. "Děčín je sebevědomý soupeř, navíc přijede po jasné výhře v Pardubicích. Rozhodující bude, jak se nám podaří ubránit Sanderse a jejich rychlé pivoty."

Slova chvály měl pro severočeského rivala i zkušený pivot Aleš Kočvara. "Kvality tohohle týmu jsou právě v tom slově. Myslím si, že jsou skutečně tým. Trenér Budínský si ho postavil podle svého. Má jednoho klasického lídra, který je obklopen spoustou kvalitních hráčů a ti jsou ochotni pracovat tvrdě i v obraně a pro družstvo položit duši. To je hlavní rozdíl, který vidím například při srovnání s Prostějovem, protože tam tomu tak není."

Kočvara zároveň přidal návod, jak proti Děčínu uspět. "Hrát jako oni. Co nejtýmověji. My rozhodně nejsme tak špatní, jak jsme převedli v posledních dvou domácích zápasech. A nastal čas si to dokázat!"

Podle trenéra Kondorů Jana Slowiaka se nedá příliš spoléhat na dobrou atmosféru po vítězství v Prostějově. "Předtím jsme vyhráli v Ostravě, také byla dobrá nálada, a jak to pak dopadlo. Musíme zvládnout úvod utkání a doufat, že se také z něčeho trefíme," podotkl první muž liberecké střídačky. "Musíme se s Děčínem udržet během první čtvrtiny v kontaktu, pak určitě podáme lepší výkon."

Děčín v předchozím kole velmi rázně odrazil nápor třetích Pardubic a po jasném vítězství na východě Čech si upevnil druhou pozici. "Přestože se Liberec v posledních utkáních postaral v uvozovkách o překvapivé výsledky jak v kladném, tak i záporném slova smyslu, pro nás je důležité, abychom se soustředili na vlastní výkon," předeslal děčínský kouč Pavel Budínský.

"Čeká nás těžké utkání, na které se musíme adekvátně připravit. Liberec hraje týmově, bojovně, má výbornou obranu. My však každopádně chceme potvrdit cennou výhru z Pardubic i v Liberci."

Na trenérova slova navázal generální manažer Pavel Stara. "Liberec v posledních kolech předvádí velmi nevyrovnané výkony a má tedy velmi překvapivé výsledky připomínající horskou dráhu. My se musíme připravit na takový Liberec, který vyhrál v Ostravě a Prostějově, tedy na velmi silného soupeře. Pokud to zvládneme, tak eliminujeme z našeho pohledu tu nejzásadnější věc, a to je podcenění."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Liberec překvapivě, ale zaslouženě zvítězil na palubovce Prostějova a prokázal, že má vyrovnaný a bojovný tým, který dokáže porazit i papírově silnějšího soupeře. Může být tedy nebezpečný i pro Děčín, i když to paradoxně vypadá, že Kondoři podávají na své palubovce horší výkony než venku. Z pohledu domácího týmu bude nejdůležitější eliminovat Sanderse a podkošové hráče, naopak největší nebezpečí pro Děčín hrozí od stabilně dobře hrajícího Johnsona, Krause i Černoška, který se postupně dostává do formy. Liberečtí hráči se prezentují kvalitní obranou a hosté to tedy nebudou mít lehké, nicméně jejich širší kádr by se měl projevit. Tip: 2.

Předchozí vzájemné zápasy

Liberec - Děčín 66:81 (Tomaszek 26 - Sanders 18)
Děčín - Liberec 96:71 (Sanders 20 - Landa 18)

A Plus OHL-ŽS Brno - Synthesia Pardubice
(hraje se 16. 3. v 17.50, ČT4 Sport)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Zlínské hokejisty povede Slovák Pardavý, Srdínko se chopí manažerské role

23. dubna 2024  13:04

Zlínské hokejisty povede v příští prvoligové sezoně slovenský trenér Ján Pardavý. Poražený...

Nepustil svůj Vsetín do extraligy. Baráž je nešťastná pro oba, říká Slováček

23. dubna 2024  12:58

Je odchovancem Vsetína, v baráži o extraligu se ale postavil proti mateřskému klubu. A obránce...

Slováci berou na přípravu s Českem třináct hokejistů z české extraligy

23. dubna 2024  12:52

Třináct hráčů z české extraligy má v pětadvacetičlenné nominaci na přípravné zápasy s českými...

Série 301 výher, kdo další to má? Nikdo. USK Praha drží mnoho rekordů

23. dubna 2024  12:15

Série 301 ligových vítězství v podání basketbalistek ZVVZ USK Praha, kterou v pondělním druhém...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...