James Dolan (uprostřed) prožívá zápas svých New York Knicks.

James Dolan (uprostřed) prožívá zápas svých New York Knicks. | foto: AP

Miliardář z Manhattanu vyléčil koronavirus a daroval nakaženou krev

  • 1
Leckomu to asi připadá jako dar danajský. Zvlášť když je jmění Jamese Dolana odhadováno na 1,5 miliardy dolarů - a další miliardy má uložené v Madison Square Garden, basketbalových New York Knicks a hokejových New York Rangers. Ale jeho krevní plazma má po vyléčení z koronavirové nákazy také svoji cenu.

Čtyřiašedesátiletý byznysmen oznámil světu vítězství v souboji s covidem-19 ve středu 23. dubna. A také zveřejnil své další kroky. 

Rozhodl se nemocnici při univerzitě Duke a lékařům z NYU Langone Health věnovat svou krevní plazmu. A zároveň se zařadil do registru dárců k dalšímu případnému odběru.

Krev vyléčených pacientů je totiž cenným zdrojem vědeckého poznání, mohla by se stát klíčem k nalezení léku na aktuální metlu lidstva. 

Zároveň je nyní plazma přeživších podávána nemocným, jejichž tělům by měla pomoci vyvinout si vlastní protilátky.

Dolan patřil mezi první vlnu Newyorčanů nakažených koronavirem, nemoc oznámil už na konci března. A měl štěstí v neštěstí, s žádnými vážnými potížemi se potýkat nemusel.

Coby majitel nejcennějších klubů ve světě basketbalu i ledního hokeje se zároveň zaručil, že až do konce května nepřijdou zaměstnanci Madison Square Garden o peníze. Do fondu na jejich podporu ostatně už v březnu poslal milion dolarů ze svého a další milion přes svou nadaci.

Pravda, 25milionovému daru na boj s koronavirem od Steva Ballmera, majitele LA Clippers, se jeho příspěvky jenom těžko vyrovnají. Na druhou stranu - „vyplatit se“ z pomoci by možná bylo pohodlnější než cesta, jakou Dolan zvolil.

James Dolan je u fandů Knicks nepopulární postavou, v posledních měsících před koronavirovou pauzou v NBA byl na sociálních sítích často vyzýván, aby Knicks prodal. To však zjevně nemá v úmyslu.

Nelibost vůči Dolanovi vystoupala do té míry, že se z jeho nemoci někteří uživatelé sociálních sítí radovali. Až se je rozhodla umravnit někdejší jednička draftu NBA Andrew Bogut.

Na celý New York udeřil koronavirus nebývale tvrdě. Odhady počtů obětí v největším městě Spojených států se pohybují mezi 10 000 až 15 000, potvrzených nakažených je kolem 150 000.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž