Na Poláky jsme nevletěli, lituje mladík Tůma promarněného čtvrtfinále

  10:16
Čeští basketbalisté na evropském šampionátu divize B v Bulharsku neuspěli. Svěřenci Ladislava Sokolovského toužili po návratu do divize A, čtvrtfinálová porážka s pozdějšími šampiony z Polska ale plány zhatila. Na Čechy tak zbylo šesté místo.
Český mládežnický reprezentant Jakub Tůma (v modrém) v zápase s Polskem

Český mládežnický reprezentant Jakub Tůma (v modrém) v zápase s Polskem | foto: FIBA

„Dali jsme si jasný cíl postoupit do elitní divize, což se nepovedlo. V průběhu turnaje jsme za tím šli, ale pak přišel nepovedený zápas s Polskem a sny byly pryč, takže jsme zklamaní,“ hodnotí jeden z klíčových mužů českého týmu Jakub Tůma.

Stejně jako u dívčí reprezentace do 20 let se chlapecký tým před evropským šampionátem potýkal se řadou absencí. Trenér Sokolovský postrádal třeba Marka Welsche, Jakuba Dombeka nebo Davida Chaloupku, ani tak se Češi nevymlouvali a chtěli získat jedno ze tří postupových míst do A divize.

„Nemyslím si, že by nám chyběly nějaké zásadní opory. Bylo to oslabení, ale i přesto jsme věřili, že můžeme projít do elitní divize. Šlo spíš o to, že nám chyběli vysocí hráči, a my jsme se pak museli spoléhat na hru z perimetru. Například v tom klíčovém čtvrtfinále proti Polsku, protože Poláci měli pivota vysokého 216 centimetrů a nám chyběl hráč, který by ho mohl bránit. Kvůli tomu jsme museli pod košem zdvojovat, pomáhat si a z toho plynuly volné trojky,“ popisuje hráč USK Praha.

V základní skupině vyzvali Češi nejprve trojici slabších soupeřů: Maďarsko, Arménii a Lucembursko, aby pak museli přepnout na klíčové duely s Ruskem a Nizozemskem.

„Bylo to zvláštní rozlosování skupiny. Hráli jsme tři relativně lehčí zápasy, hlavně duel s Arménií skončil výrazným rozdílem, a najednou přišel důležitý souboj s Ruskem o první místo ve skupině. Tempo hry i nasazení muselo být úplně jiné, chvíli jsme si na to zvykali a možná nás to i stálo výhru. Abych to zas jen nekritizoval, tak je lepší, když se člověk může na úvod turnaje rozehrát s papírově slabšími soupeři,“ hodnotí brzy dvacetiletý basketbalista.

Češi po úvodních třech výhrách nezvládli zápas o první místo ve skupině s Ruskem a museli zachraňovat postup do play off v závěrečném zápase skupiny s Nizozemskem.

Český mládežnický reprezentant Jakub Tůma (98) se probíjí obranou Nizozemska.

„To bylo něco neskutečného. Takový zápas jsem dlouho nezažil a v reprezentaci možná vůbec. V první čtvrtině jsme trefili skoro všechno, vedli brzo o dvacet bodů a vypadalo to, že máme zápas pod kontrolou. Druhá půle už byla z naší strany slabší, i když jsme čekali, že na nás soupeř nastoupí. Nakonec z toho nebyl úplně jednoduchý zápas a byli jsme rádi za výhru 64:49,“ vypráví nadějný rozehrávač. 

Vítězstvím nad Nizozemskem si Češi vybojovali možnost vyzvat favorita celého mistrovství, tým Polska. Veledůležitý duel v play off jim ale nevyšel a prohráli jasně 70:91.

„Na celém šampionátu jsme si říkali, že musíme do každého duelu vletět s maximálním nasazením. Bohužel zrovna v tom klíčovém zápase s Polskem se nám to nepodařilo a první půle nebyla z naší strany úplně ideální. Po přestávce jsme se zlepšili, začali hrát naši hru, zvýšili jsme nasazení a najednou jsme Poláky dotahovali. Jenže na začátku poslední čtvrtiny jsme dostali tři rychlé trojky, které nás hodně srazily dolů. Pak už nebyly síly na obrat,“ rozebírá zápas nejlepší střelec českého týmu v duelu, který Poláky potrápil 16 body.

Tím se rozplynul se o postupu a přišlo velké zklamání. Češi však museli uznat, že postupové šance se výrazně snížily už porážkou s Ruskem.

Český mládežnický reprezentant Jakub Tůma (98) v zápase s Polskem

„Po zápase panovalo v šatně velké zklamání. Na druhou stranu jsme si uvědomovali sílu Poláků, kteří byli nejlepším týmem turnaje, a nakonec po zásluze vyhráli. Rozhodující tedy zřejmě byla prohra ve skupině s Ruskem, protože kdybychom je porazili, mohli jsme jít ve čtvrtfinále na Finsko a měli bychom větší šanci na postup,“ spekuluje Tůma.

Čechy tak čekaly dva zápasy prakticky o nic, když bojovali o páté až osmé místo. Nejprve porazili domácí Bulhary, na Finy ale už neměli a skončili na šestém místě. 

I v posledních utkáních ale uměl Jakub Tůma najít pozitiva.

„V zápasech o umístění se hůř hledá motivace než třeba na duely s Polskem nebo Nizozemskem. Na druhou stranu jde o zápas na evropském šampionátu za Českou republiku, takže se musí hrát naplno. Člověk to musí vzít i z individuálního hlediska, protože v Čechách se nemůžete běžně poměřit s evropskou konkurencí. Je to prostor ke zlepšení a sbírání zkušeností, které jsme snad nasbírali,“ říká Tůma.

Ten na šampionátu zapisoval průměrně přes deset bodů, téměř pět doskoků a čtyři asistence a patřil k tahounům týmu Ladislava Sokolovského. Přes solidní čísla hledá jeden z talentů českého basketbalu ve své hře nedostatky.

„Mně se hrálo lépe proti silnějším týmům, kdy je ta motivace větší a člověk se chce ukázat proti týmům jako Rusko nebo Polsko. Proti soupeřům jako Arménie se hraje hůř, když člověk vede o padesát bodů a není o co hrát. Já osobně se musím zlepšit fyzicky. Basketbalově se mohu bez problémů porovnávat ostatními hráči na turnaji, ale fyzicky ztrácím hodně,“ vypočítává.

Po náročné sezoně teď čeká člena mužského kádru USK Praha krátká dovolená, než se vrhne zpět do basketbalového života.

„Teď se těším na dovolenou, příprava nám s USK startuje tuším čtrnáctého srpna, takže krátký odpočinek a zpátky do přípravy,“ uzavírá.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...