Nymburský basketbalista Kendrick Ray (vlevo) svádí souboj s Jacksonem Kentem z...

Nymburský basketbalista Kendrick Ray (vlevo) svádí souboj s Jacksonem Kentem z Pardubic. | foto: ČBF / Václav Mudra

Nejužitečnějším hráčem basketbalové NBL je Američan Ray z Nymburka

  • 0
Nejužitečnějším hráčem Národní basketbalové ligy mužů byl vyhlášen Kendrick Ray z Nymburka, který anketu ovládl jako první Američan po čtyřech letech. V ideální sestavě bleskurychlého rozehrávače doplňují klubový spoluhráč a loňský držitel ceny Jaromír Bohačík, další český reprezentant Jakub Šiřina z Opavy a Američané Lee Skinner z Kolína a Charles Mitchell z Olomoucka.

Nejlepším koučem byl v anketě České basketbalové federace potřetí zvolen Petr Czudek z Opavy.

Čtyřiadvacetiletý Kendrick Ray zažívá první profesionální sezonu a hned se stal klíčovou postavou Nymburka, přestože většinou nastupoval až ze střídačky. V průměru hrál v zápasech jen 19 minut, i tak má průměry 14,9 bodu, 4,2 doskoku a 2,8 asistence na utkání. 

V hlasování odborníků zastínil i Skinnera, který měl sice jasně nejlepší statistiky, ale na palubovce trávil téměř dvojnásobek času než Ray.

„Je to pro mě vážně překvapení,“ řekl Ray. „Musím říct, že je to pro mě požehnání a odměna za všechnu odvedenou práci. A musím za tuhle cenu poděkovat i všem spoluhráčům, bez nichž bych to nedokázal,“ dodal.

Nymburk bude mít hodně práce, aby svou mladou hvězdu udržel. Ray totiž podobné výkony předváděl i v Lize mistrů a v zámoří se mluví o tom, že by si ho chtěly na Letní ligu pozvat i kluby z NBA. 

Kendrick Ray v Kooperativa NBL:

„Ještě se tu na mě ale nikdo podívat nebyl. Tohle se nejdřív dozví agent, i když je možné, že se ještě do konce sezony někdo ukáže. A kdyby se podařila i pozvánka do Summer League NBA, bylo by to super,“ řekl Ray. 

V minulosti takto z Nymburka zamířil přímo do NBA už Chasson Randle, o pozici v ní loni bojoval Howard Sant-Roos.

Ocenění dostal i další zástupce českého mistra Petr Benda. Zkušený pivot byl zvolen nejlepším obráncem. Opavský pivot Václav Bujnoch získal cenu za největší zlepšení, které ho vyneslo do širší nominace národního týmu. V užitečnosti skončil na 14. místě a na třetím mezi českými hráči za Šiřinou a Ladislavem Peckou.

Kooperativa Národní basketbalová liga mužů - ocenění

individuální trofeje za sezonu 2017/18

Nejužitečnější hráč: Kendrick Ray (Nymburk).
Největší zlepšení: Václav Bujnoch (Opava).
Nejlepší obránce: Petr Benda (Nymburk).
Trenér sezony: Petr Czudek (Opava).
Nejlepší sestava: Jakub Šiřina (Opava), Kendrick Ray (Nymburk), Jaromír Bohačík (Nymburk), Lee Skinner (Kolín), Charles Mitchell  (Olomoucko).
Nejlepší česká sestava: Jakub Šiřina (Opava), Jaromír Bohačík (Nymburk), Vojtěch Hruban (Nymburk), Václav Bujnoch (Opava), Petr Benda (Nymburk).
Nejlepší zahraniční sestava: Eugene Lawrence (Nymburk), Kendrick Ray (Nymburk), Garret Kerr (Svitavy), Lee Skinner (Kolín), Charles Mitchell (Olomoucko).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž