Indiana vyhrála šestkrát v řadě, trápící se Detroit opustil kouč Laimbeer

  7:56
Západní polovině basketbalové WNBA po necelém měsíci vévodí hráčky Seattlu Storm společně s oslabenou Minnesotou Lynx. Na východě se do čela konference - i celé soutěže - vyhoupla Indiana, která neprohrála šest zápasů za sebou. Obhájkyně titulu z Detroitu Shock zvítězily jen ve dvou ze sedmi utkání a navíc přišly o kouče Billa Laimbeera.

Indiana - New York: o míč bojují domácí Tully Bevilaquová (dole) s Shamekou Christonovou | foto: ČTK

Východní konference

Indiana Fever - 6 výher/2 porážky

Po dvou prohrách z úvodu sezony, jedné nešťastné a druhé jednoznačné, Indiana procitla a válcuje jednoho soupeře za druhým. Zásluhou šestidílného seriálu výher se Fever propracovaly do vedení ve Východní konferenci. Dvěma jasnými vítězstvími nad Detroitem "uvítaly" nového kouše Shock Ricka Mahorna, dvakrát si poradily s trápícími se New York Liberty. Ceněn je hlavně příspěvek Katie Douglasové, jež se naráz přiřadila ke žhavým kandidátkám na MVP sezony.

Chicago Sky - 5 výher/3 porážky

Smečařská královna Sylvia Fowlesová se s 8,4 doskokem dělí o vedení ligových statistik, střelecky ale táhnou Sky sedmadvacetiletá rozehrávačka Jia Perkinsová spolu se čtyřiadvacetiletým křídlem Candice Dupreeovou. Chicago je jedním ze tří týmů, které dokázaly porazit Seattle, udolaly například i Connecticut (v odvetě jim ale stejný soupeř uštědřil třicetibodový debakl).

Washington Mystics - 4 výhry/3 porážky

Skvělý vstup do sezony pro loňského propadlíka zbrzdily porážky s Phoenixem a v Chicagu, přesto tým bezpečně drží pozice pro play-off. Pivotka Crystal Langhornová vévodí s 8,4 doskokem ligovým statistikám, sedmadvacetiletá rozehrávačka Alana Beardová nastřílí v průměru těsně pod 20 bodů na utkání a v úvodu své šesté ligové sezony se drží hodně vysoko mezi kandidátkami na MVP. Týmovou pohodu kalí zranění dvojky letošního draftu Marissy Colemanové, jejíž dravý ligový úvod zastavilo už ve třetím utkání zranění kotníku. Dvaadvacetiletá hráčka bude pauzírovat čtyři až šest týdnů.

Connecticut Sun - 4 výhry/3 porážky

Matný začátek nahradily hráčky z Uncasvillu sérií tří vítězství a tradiční účastník play-off se už zase sídlí na obvyklých příčkách. Rozehrávačka Lindsay Whalenová nadále táhne tým coby dirigentka hry, se 4,7 asistencemi na zápas jí patří čtvrtá příčka v celé lize. Úlohu hlavního střelce však převzala osmadvacetiletá křídelnice Asjha Jonesová a hře toto rozdělení úloh očividně svědčí. Sandrine Grudaová, ani Anete Jekabsone-Žogoová se zatím do hry nezapojily.

Atlanta Dream - 4 výhry/5 porážek

Ve své první ligové sezoně dokázaly hráčky Atlanty zvítězit čtyřikrát v 34 utkáních. Na druhý pokus tuhle metu docílily už po osmi zápasech. Za vzestupem týmu stojí angažování dvaatřicetileté veteránky Chamique Holdsclawové, která se po veleúspěšných letech v Los Angeles předloni rozloučila s kariérou - letos už ale znovu válí v WNBA.

Detroit Shock - 2 výhry/5 porážek

Největší zklamání soutěže není obtížné určit - loňské šampionky z Detroitu tápou, prohrály čtyřikrát za sebou a situaci jakž takž zachránily až domácí výhrou 86:72 nad Sacramentem, nejhorším celkem ligy. Velký prostor dostala novicka Shavonte Zellousová - využila ho k 18 bodům.

 Neúspěchy týmu neustál trenér a zároveň generální manažer Bill Laimbeer, který rezignoval na obě funkce už po úvodních třech zápasech. Nový kouč Rick Mahorn se výhry dočkal na čtvrtý pokus.

Americká pivotka z Valosunu Brno Britany Millerová se v Detroitu neudržela. Po jediném duelu, během kterého si nepřipsala žádný bod ani doskok, s ní tým ukončil smlouvu. Dobrou zprávou pro Detroit je návrat pivotky Cheryl Fordové, která absentovala kvůli zraněnému kolenu od 22. července loňského roku.

New York Liberty - 2 výhry/6 porážek

Tradiční celek WNBA tápe dál, prohrál poslední tři zápasy. Přísnější kritiku snese jen křídlo Shameka Christonová, která dominuje většině týmových statistik včetně té střelecké. Budoucí posila USK Praha Cathrine Kraayeveldová mírně zaostává za svými kariérními statistikami v bodech (7,6 letos proti 8,9 za celou kariéru) i doskocích (3,8 oproti 4,6).

Západní konference

Seattle Storm - 6 výher/3 porážky

Seattle s Phoenixem se přetahují o pozici nejlepšího týmu na Západě, Lauren Jacksonová a Diana Taurasiová usilují o post nejlepší střelkyně soutěže. V obou případech je na tom v těchto chvílích lépe celek ze severozápadu Spojených států. Svou sílu ukázal Seattle proti špičkovým celkům ze Západu: zdolal Phoenix, ale i Minnesotu a Los Angeles.

Tým selhal až v odvetě proti Sparks, kty nastřílel pouhých 55 bodů. Jacksonová, která měla do té doby bodový průměr 24,5 na zápas, nastřílela Sparks pouze 9 bodů. Výbornou statistiku si pohoršila i rozehrávačka Sue Birdová, jež si obvykle připisuje v průměru 7,1 asistence na zápas, teď ale usěla jen dvakrát.

Minnesota Lynx - 6 výher/3 porážky

Skvělý vstup do sezony vyhoupl Minnesotu na přední příčky Západu, budoucnost tohoto vzestupu je ale ohrožena - 17. června se v zápase s Phoenixem zranila ofenzivní tahounka Seimone Augustusová. Má přetrhané vazy v koleni a sezona pro ni velmi rychle skončila. Minnesotu to ale nepoložilo, porazila New York a zvládla i odvetu proti Phoenixu.

Phoenix Mercury - 6 výher/4 porážky

Nepovedená loňská sezona se zdá být zapomenuta, bodostroj jménem Mercury znovu jede na plné obrátky. Tým nastřílí v průměru přes 90 bodů na utkání (druhá Minnesota jen 84,7). V prodlužované přestřelce proti Sacramentu dokázaly hráčky z Phoenixu stanovit rekord WBNA - 115 bodů na zápas. Celkových 219 bodů v utkání je třetím nejvyšším zápisem všech dob, v obou ofenzivnějších duelech mají Mercury rovněž prsty.

Činí se hlavně druhá, respektive třetí nejlepší ligová střelkyně Diana Taurasiová (21,1) a Cappie Pondexterová (20,4 bodů na zápas). Mercury jsou ale také nejčastěji inkasujícím týmem ligy s 89,7 body.

San Antonio Silver Stars - 3 výhry/3 prohry

Celek z Texasu přetrpěl dvouzápasovou absenci rozehrávačky Becky Hammonové, v New Yorku i v Connecticutu tým prohrál, když nastílel pouhých 61, respektive 58 bodů. S návratem Hammonové z evropského šampionátu se ale ofenziva San Antonia uzdravila a tým zvítězil nad Phoenixem i Sacramantem.

Nepříjemnou zprávu pro San Antonio má veteránka Vickie Johnsonová. Žena, která byla u historicky prvního utkání WNBA a od té doby nastřádala nejvyšší počet odehraných minut i zápasů v této soutěži, po sezoně skončí s basketbalem.

Los Angeles Sparks - 3 výhry/5 porážek

Společně s Detroitem nepříjemné překvapení soutěže. Veteránky Lisa Leslieová, DeLisha Milton-Jonesová a Tina Thomsonová se nesrovnaly s absencí mladé podkošové hvězdy Candance Parkerové a v úvodu sezony se trápí. Porazily jen týmy se slabou formou Detroit a Sacramento.

Náznak lepšího příštího přišel až v domácím utkání proti Seattlu. Při drtivé výhře 82:55 tým vedly rozehrávačky Marie Ferdinand-Harrisová (15 bodů) a Betty Lennoxová (14 bodů), v sestavě chyběla zraněná Lisa Leslie.

Sacramento Monarchs - 1 výhra/7 porážek

Ve šlépějích svých mužských kolegů z Kings se vydaly basketbalistky Sacramenta Monarchs. Zvítězily v jediném z osmi zápasů. Jejich trápení vyvrcholilo pouhými 47 body do koše Los Angeles a následnými 52 body v San Antoniu. Přitom ještě 13. června asistovaly u rekordního střeleckého zápisu Phoenixu svými 104 body.

Rozehrávačská hvězda Ticha Penicheirová chyběla čtyři zápasy vinou zranění palce a zatím marně hledá formu z předchozích let. Hamchétou Maiga-Baová je s 8 body třetí nejlepší střelkyní svého celku.

výsledky WNBA - 12.-27. června

Pátek 12. června
Indiana Fever - Los Angeles Sparks 73:61
Minnesota Lynx - Seattle Storm 71:88
Chicago Sky - Atlanta Dreams 81:73
Sacramento Monarchs - Phoenix Mercury 90:71

Sobota 13. června
San Antonio Silver Stars - New York Liberty 63:60
Phoenix Mercury - Sacramento Monarchs 115:104 po prodl.

Neděle 14. června
Connecticut Sun - Atlanta Dream 62:67
Chicago Sky - Seattle Storm 64:57

Úterý 16. června
Chicago Sky - Connecticut Sun 78:75
Sacramento Monarchs - Minnesota Lynx 83:86

Středa 17. června
Phoenix Mercury - Minnesota Lynx 104:80

Pátek 19. června
Connecticut Sun - Chicago Sky 91:61
New York Liberty - San Antonio Silver Stars 77:61
Detroit Shock - Indiana Fever 54:66
Atlanta Dream - Washington Mystics 93:81
Phoenix Mercury - Los Angeles Sparks 89:80
Seattle Storm - Minnesota Lynx 90:62

Sobota 20. června
Washington Mystics - Chicago Sky 81:72

Neděle 21. června
Connecticut Sun - San Antonio Silver Stars 71:58
Atlanta Dream - New York Liberty 81:93
Indiana Fever - Detroit Shock 82:70
Phoenix Mercury - Seattle Storm 84:93
Los Angeles - Sacramento 67:47

Úterý 23. června
Atlanta Dream - chicago Sky 98:99 po prodl.
San Antonio Silver Stars - Phoenix Mercury 91:87
Minnesota Lynx - New York Liberty 69:57

Čtvrtek 25. června
Washington Mystics - Phoenix Mercury 87:93

Pátek 26. června
New York Liberty - Indiana Fever 81:82 po prodl.
Atlanta Dream - Detroit Shock 96:86
San Antonio Silver Stars - Sacramento Monarchs 62:52
Seattle Storm - Los Angeles Sparks 69:67

Sobota 27. června
Connecticut Sun - Atlanta Dream 82:68
Indiana Fever - New York Liberty 63:54
Minnesota Lynx - Phoenix Mercury 109:80
Chicago Sky - Washington Mystics 68:63

Neděle 28. června
Detroit Shock - Sacramento Monarchs 86:72
Los Angeles Sparks - Seattle Storm 82:55

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...