Hrajeme o všechno, burcuje David Hájek

  11:46aktualizováno  7. dubna 9:13
Praha - Atraktivní duel třetího Prostějova s druhým Děčínem je největším lákadlem nedělního 37. kola Mattoni NBL. Domácí Orli momentálně ztrácejí na svého soupeře tři body a pokud ještě pomýšlejí na vylepšení svého současného postavení, nemohou si dovolit zaváhat. Zajímavé střetnutí lze očekávat i v Ostravě, kde Nová huť přivítá brněnský A Plus, předposlední Sadská hostí nováčka z Liberce.

BK Sadská - Kondoři Liberec
(8. 4. v 16 hodin)

Předposlední Sadská si ve čtvrtek zkomplikovala situaci domácí porážkou s BBK Brno. Hostitelé sice vedli v průběhu prvního poločasu již o devatenáct bodů, avšak ani to jim k dvoubodovému zisku a tím pádem i k téměř jisté záchraně nestačilo. Svěřenci trenéra Karla Forejta se v duelu s Libercem určitě pokusí o reparát, i když není pochyb o tom, že je čeká ještě mnohem těžší protivník, který navíc ze všech sil bojuje o co nejlepší výchozí pozici do play-off.

Předchozí vzájemné zápasy

Sadská - Liberec 83:102 (Lyle 23 - Tomaszek 21)
Liberec - Sadská 102:104 p.p. (Tomaszek 26 - Šušák 21)
Liberec - Sadská 104:78 (Johnson 23 - Lyle 27)

BK Ústí n. L. - Synthesia Pardubice
(8. 4. v 16 hodin)

Severočeši prohráli čtyři zápasy v řadě: obě utkání s posledním BBK, domácí duel s předposlední Sadskou a v minulém kole podle očekávání nestačili na Nymburk. Navíc jim kvůli zranění chybí nejlepší střelec Damien Argrett a několik dalších hráčů nastupuje navzdory zdravotním problémům. Jednoznačným favoritem jsou tedy Pardubice, byť po porážce v Ostravě nezvládly ani důležitý zápas s Prostějovem a v tabulce zákonitě klesly na pátou příčku.

"My se musíme bez klasického pivota pokusit vypořádat s výškovou převahou Pardubic (Trnka a Gamma) a opět se budeme chtít vyvarovat zbytečných ztrát, kterých jsme udělali v Nymburce zase 30," nastínil ústecký trenér Jan Šedivý základní úkoly, které postaví před své hráče. "Před domácím publikem chceme odehrát dobrý zápas."

Předchozí vzájemné zápasy

Pardubice - Ústí 117:60 (Ames 26 - Argrett 15)
Ústí - Pardubice 79:95 (Hejl 14 - Ames 18)
Pardubice - Ústí 86:64 (Mujagič 22 - Henry 23)

BBK Ives Brno - ČEZ Basketball Nymburk
(8. 4. v 16 hodin)

Brňané vyhráli na přelomu března a dubna tři ze čtyř utkání a díky tomu si udrželi reálnou naději na udržení v Mattoni NBL. V duelu s Nymburkem však rozhodně nemohou počítat s dvoubodovým ziskem - hosté totiž i v letošní sezoně suverénně kralují nejvyšší soutěži a klopýtnutí v souboji s outsiderem si v žádném případě nemohou dovolit.

Předchozí vzájemné zápasy

Nymburk - BBK 108:66 (Russell a Meeks 16 - Prater 18)
BBK - Nymburk 63:89 (Helbich 17 - Mirkovič 18)
Nymburk - BBK 99:67 (Russell 21 - Prater 22)

BK Prostějov - BK Děčín
(8. 4. v 17 hodin)

Chtějí-li prostějovští basketbalisté v závěru dlouhodobé části Mattoni NBL pomýšlet na útok na druhé místo, nemají jinou možnost, než Děčín porazit. V opačném případě by totiž na svého soupeře ztráceli už čtyři body a to by nejspíš bylo sedm kol před koncem příliš. "Zápasem s Pardubicemi pro nás začala velmi důležitá série těžkých zápasů s našimi konkurenty v boji o třetí, případně druhou příčku," předeslal domácí trenér Miroslav Marko.

"Utkání v Pardubicích se nám povedlo, vítězství nám pomohlo jak v tabulce, tak pro upevnění sebevědomí a potvrzení vítězství nad lídrem tabulky Nymburkem. Ohledně zápasu s Děčínem pro nás bude podstatné ubránit výborného Sanderse a snažit se hrát svoji hru jako proti Nymburku a Pardubicím, to znamená vysunutou obranou dostat hráče Děčína pod tlak a vyrážet do rychlých protiútoků."

Marko tuší, že jeho družinu čeká velice náročná bitva. "Děčín spoléhá rovněž na velmi dobrou hru svých pivotů, hlavně obou Houšků, které budou muset naši pivoti eliminovat. Pozor si musíme dát také na dalšího Američana Mulligana, který zahrál velmi dobře zápas v Kuníně, a momentálně v dobré formě hrajícího střelce Miloše. Nemůžu zapomenout pozvat do hlediště co nejvíce diváků, kteří pro nás v zápase s Nymburkem vytvořili fantastickou atmosféru a byli šestým hráčem na hřišti. Určitě 20% našeho výkonu dělají právě oni."

Křídelník Pavel Pumprla zdůrazňuje, že klíčem k úspěchu bude kvalitní defenziva. "Tým Děčína je postaven okolo amerického rozehrávače Sanderse, který nejen tvoří  hru, ale dává i důležité body. Zbytek týmu preferuje agresivní obranu a je pro něj charakteristická velká bojovnost," všiml si Pumprla. "Dále musíme pohlídat střelce z dálky Miloše a Mulligana a vyvarovat se zbytečných ztrát míčů. Musíme hrát svoji hru a použít jejich zbraň, což je agresivní obrana."

Generální manažer děčínského klubu Pavel Stara vyzvedl důležitost vzájemného zápasu. "Jde o šlágr kola, v němž se utká druhý tým s třetím. Bude to bitva o dvojnásobný počet bodů," řekl dokonce Stara.

"Prostějov prokazuje v posledních utkáních velmi kvalitní výkony. Porazil doma Nymburk, vyhrál v Pardubicích - to je velmi kvalitní vizitka, kterou nám soupeř poslal a my ji respektujeme. Na druhou stranu je naším úkolem k tomuto utkání přistoupit s patřičným sebevědomím a vírou v úspěch. Čeká nás bouřlivé prostředí, v kterém musíme udržet koncentraci na svůj výkon a hru. Chceme se opět opřít o kvalitní týmový výkon a kvalitní obranu. Každý náš hráč ví, co je ve hře. Toto jsou utkání, která tým i hráče posouvají dále!"

Předchozí vzájemné zápasy

Děčín - Prostějov 79:95 (Holanda 22 - Crisp 20)
Prostějov - Děčín 86:77 (Crisp 21 - Soukup 19)
Děčín - Prostějov 82:71 (Sanders 20 - Butler 22)

Mlékárna Kunín - USK Praha
(8. 4. v 17 hodin)

Mlékaře nejspíš v závěru základní části čeká boj o šestou příčku, na kterou si dělají zálusk i Ostrava a Liberec. Pokud chtějí novojičínští basketbalisté v těchto dostizích uspět, je třeba zvládat hlavně domácí zápasy.

"S USK půjde o těžký zápas. Soupeř má rychlý tým s dobrými střelci z perimetru, dobrým pivotem Andelijou a velkým bojovníkem Tomášem Hrubým," řekl na adresu nejbližšího soupeře domácí kouč Zbyněk Choleva. "Cestou k úspěchu je bez frází bojovnost a nasazení každého hráče po celou dobu utkání."

To samé si myslí i kapitán David Hájek. "Přeji si, abychom hráli se stoprocentním nasazením od začátku až do konce, a ne jen patnáct minut jako v Brně," vrátil se Hájek k předchozímu nevydařenému utkání. "Musíme si uvědomit, že to není zápas All-Star, ale hra o play-off, tedy o všechno. Každé další zaváhání nás může hodně mrzet. Věřím, že si to každý z nás uvědomí."

Předchozí vzájemné zápasy

USK - Mlékárna 85:83 (Zachrla 17 - Williams 21)
Mlékárna - USK 90:62 (Timberlake 20 - Andelija 13)
USK - Mlékárna 73:58 (Alič 16 - Williams 12)

NH Ostrava - A Plus OHL-ŽS Brno
(8. 4. v 17.30)

Oba soupeři se v letošní sezoně utkali už čtyřikrát. Brno ve své hale dvakrát jasně zvítězilo, avšak v Ostravě prohrálo jak v Mattoni NBL, tak i v Českém poháru. "Čeká nás velmi těžký soupeř, který je v tabulce nad námi a stejně jako my potřebuje vyhrát, aby si před play-off vylepšil svou pozici," uvedl ostravský kapitán Jaroslav Prášil, který už je zdravotně v pořádku a stejně jako Marek Mužík bude trenéru Rónovi k dispozici.

"Bude nám sice opět chybět Mike Mitchel, ale musíme to brát jako fakt a vypořádat se s tím. Už jsme dokázali zahrát dobře i bez něj a navíc hrajeme doma, takže to pro Honzu Stehlíka bude přece jen daleko lepší pozice."

Hráči A Plus přijedou do Ostravy s patřičným respektem. "Nová huť je doma postrachem všech favoritů a je jasné, že i v nadcházejícím utkání nás čeká těžký úkol. Pokud  však budeme o body bojovat jako ve čtvrtek s Kunínem, může to být cesta k úspěchu," věří v dvoubodový zisk asistent brněnského trenéra Libor Jeřábek.

"Musím však také dodat, že posledně nás soupeř patřičně netrestal za nízkou úspěšnost střelby z pole a nevynucené ztráty míče a rozhodně nelze spoléhat, že si něco podobného můžeme opět dovolit, aniž by se to projevilo na výsledku."

Předchozí vzájemné zápasy

Mattoni NBL
A Plus - Ostrava 107:76 (Benda 20 - Bohačík 22)
Ostrava - A Plus 85:77 (Mitchel a Bohačík 16 - Benda 21)
A Plus - Ostrava 99:56 (Benda 27 - Procházka 13)

Český pohár
Ostrava - A Plus 93:77

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Matelová chválila Hodonín, fandila ale Francouzkám. Ligu mistrů obětovala

28. března 2024  8:13

Místo pikantního souboje proti svému bývalému týmu strávila stolní tenistka Hana Matelová...

Favorit trestal zbytečné chyby. Macháč ve čtvrtfinále v Miami nestačil na Sinnera

27. března 2024,  aktualizováno  28.3

Čtyři soupeře na nabitém podniku v Miami vyřadil, pátý byl nad jeho síly. Tomáš Macháč se loučí s...

Krejčí měl smůlu při trojkách, přesto sedmi body pomohl Atlantě k výhře

28. března 2024  7:50

Basketbalisté Atlanty zvítězili v NBA doma nad Portlandem 120:106 i díky příspěvku Víta Krejčího....

Zacha asistoval u jediné trefy Bostonu, Ottawa deklasovala Buffalo

28. března 2024  7:11,  aktualizováno  7:43

Hokejisté Tampy Bay dokázali bodovat už v osmém zápase NHL za sebou. Naposledy porazili 3:1 Boston,...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...