Renáta Březinová (vpravo) by měla pod hradeckým košem nahradit končící Petru Kulichovou.

Renáta Březinová (vpravo) by měla pod hradeckým košem nahradit končící Petru Kulichovou. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Změna pod hradeckým košem: Kulichovou má nahradit Březinová

  • 0
Konec kariéry Petry Kulichové, která sice přípravu na novou sezonu začala, ale posléze se rozhodla, že dál hrát už nebude, má v kádru hradeckých Lvic řešení. Její místo pod oběma koši by v zápasech obhájkyň stříbrných medailí z minulého ročníku Ženské basketbalové ligy měla zaujmout Renáta Březinová

„Jsme domluveni, na konci minulého týdne s námi odehrála obě přípravná utkání s Trutnovem,“ uvedl manažer hradeckého klubu Miroslav Volejník. Lvice byly v obou utkáních jasné lepší, své ligové rivalky z Trutnova porazily na jejich hřišti 87:55 a na domácím dokonce 99:52.

Rychnovská rodačka Březinová se do Hradce Králové vrací po dvou letech, v prvním roce po odchodu z Hradce hrála za mistrovský USK Praha, v minulé sezoně působila v Polsku a v Maďarsku, ale na konec sezony se vrátila do Čech. Avšak za KP Brno si kvůli zranění a poté po předčasném ukončení celé sezony nezahrála. Třicetiletá, 191 centimetrů vysoká pivotka za sebou má několik angažmá v zahraničí ještě před sezonou 2017 - 2018, kdy se do Hradce, kde působila od šestnácti let tři sezony, vrátila poprvé..

V Hradci nyní nahradí Petru Kulichovou, která se jen pár dnů před startem nové sezony, krátce po svých 36. narozeninách, rozhodla kariéru ukončit.

Kulichová končí s basketbalem. Chci se vydat úplně jinou cestou, říká

„Hlavou se mi konec kariéry honil už delší dobu. Bohužel jsme kvůli koronaviru museli (minulou) sezonu ukončit dříve a já měla čas to všechno rozmyslet,“ uvedla mistryně Evropy a stříbrná medailistka ze světového šampionátu.

Kulichová v minulosti působila i v nejlepších českých klubech - s Brnem vyhrála v roce 2006 Evropskou ligu a později nastupovala za USK Praha. S basketbalem začínala v rodných Pardubicích ve Studánce, ligu hrála také za Trutnov. V Turecku oblékala dres Besiktase, Galatasaraye Istanbul a Ankary.

„Vzpomínám v dobrém na všechna angažmá. Všechny týmy a země, kterými jsem si prošla, mi daly hodně. S Brnem jsem vyhrála Euroligu, v Turecku jsem poznala, jaké to je žít v zahraničí, poznat novou kulturu, jazyk, přátele. A jsem moc ráda, že jsem kariéru mohla zakončit v hradeckých Lvicích,“ prohlásila hráčka, která se podílela na evropském titulu v roce 2005 a na druhém místě na domácím mistrovství světa o pět let později.¨

 „Nejraději vzpomínám na MS 2010, které se odehrálo v České republice, na to se nedá zapomenout. Celá Česká republika prožívala náš úspěch s námi a to je nezapomenutelné,“ připomíná si krásné chvíle pod koši. Kulichové se tedy už nebude týkat vstup hradeckého družstva do nového ročníku, v němž budou Lvice obhajovat stříbrné medaile, ke kterým jim končící hráčka výrazně pomohla.

Lvice měly sezonu zahájit sobotním zápasem se Žabinami Brno, ale kvůli pozitivnímu testu na covid-19 v družstvu soupeřek byl zápas odložen.

První duel nové sezony by tak měly odehrát ve středu v Chomutově, první domácí zápas mají zatím na programu hned v pátek 2. října s Ostravou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž