Ondřej Peterka (vlevo) a Pedja Stamenkovič z Hradce Králové odpočívají.

Ondřej Peterka (vlevo) a Pedja Stamenkovič z Hradce Králové odpočívají. | foto: mmcité1 Basket Brno / Jan Russnák

Potvrzený pokrok, Královští sokoli poprvé berou dvě výhry za sebou

  • 0
Na kousek v podobě dvou výher za sebou v základní části Národní basketbalové ligy čekali hráči Hradce Králové nejdelší možnou dobu. Loni se jim to nepovedlo, letos se dočkali přesně v hodině dvanácté: po domácí výhře nad Ostravou vyhráli také v Brně, šlo o poslední dvě kola letošní základní části.

Hradec tím vstupuje do skupiny o záchranu nazvané A2 jako družstvo s nejlepší výchozí pozicí, která dává velmi dobrou naději dostat se do předkola play off. Zahrají si ho dva nejlepší týmy ze skupiny A2, jejíž dvanáctikolové boje hradečtí Královští sokoli odstartují už zítřejším domácím zápasem s Brnem.

„Tam musíme zabrat, každé vítězství bude důležité,“ uvedl po vítězství 98:72 v Brně křídelník Filip Halada. 

Borec, který přišel do Hradce minulý týden, prožil v Brně vydařenou premiéru, hned v prvním zápase v hradeckém dresu mohl slavit vítězství. „V týmu jsem necelý týden, takže se ještě seznamuju s různými akcemi, ale těší mě, jak jsme na palubovce vypadali,“ poznamenala hradecká posila, která odehrála 21 minut a k výhře přispěla devíti body.

Radost z výkonu družstva mohl mít hned na začátku. Královští sokoli za pět minut vedli po dvou trojkách Tresače 15:5, pět minut před poločasem byli po ztrátách domácích vpředu dokonce o dvacet 44:24. Rozhodnuto ale nebylo, v tabulce poslední Brno ještě do poločasu snížilo na osmibodový rozdíl a po přestávce přišla nejkritičtější chvíle Hradce. V jednu chvíli vedl už jen o tři body.

Královéhradecký trenér Lubomír Peterka během time outu

„Brno změnilo obranu na zónu, my jsme bohužel začali zmatkovat a jednoduchými ztrátami jsme domácím nabídli snížení. Tam jsem se trochu obával, protože Brňané byli pokropení živou vodou, ale ve druhém poločase jsme si to pohlídali,“ uvedl trenér hradeckého družstva Lubomír Peterka.

Hradec spoléhal na tradiční opory: Pedja Stamenkovič dokonce do statistik zapsal ceněný triple double za 11 bodů, 10 doskoků a stejný počet asistencí. „Hodně nám také pomohla dobrá střelba za tři body,“ poznamenal k tomu kouč. Hradečtí měli úspěšnost této herní činnosti přes padesát procent, v brněnském koši končilo hned 14 trojkových pokusů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž