Hana Horáková (vpravo) v dresu Fenerbahce Istanbul

Hana Horáková (vpravo) v dresu Fenerbahce Istanbul | foto: bayanbasket.com

Horáková míří do Jekatěrinburgu. Ruský klub vydatně posiluje

  • 0
Česká basketbalistka Hana Horáková, která byla vyhlášena nejlepší Evropankou loňského roku, posílí Jekatěrinburg. Ruský klub angažoval i další hvězdy - Sue Birdovou a Anete Jekabsone-Žogotaovou.

"Podepsala jsem v Rusku kontrakt na jeden rok. Je to možná moje poslední sezona, ale to zatím nechci specifikovat. Určitě to bude další z vrcholů mé kariéry," řekla Horáková.

Jednatřicetiletá rozehrávačka se z rodinných a zdravotních důvodů omluvila z reprezentace, která se chystá na mistrovství Evropy. "Potřebuji si odpočinout a nabrat nové síly. A také se věnovat více rodině, neboť jsem byla v posledních sezonách ve stálém zápřahu. Podle smlouvy nastoupím v Jekatěrinburgu v září," dodala.

V uplynulé sezoně odehrála Horáková v Eurolize 14 zápasů se střeleckým průměrem 4,9 bodu na utkání. Fenerbahce Istanbul prohrál ve čtvrtfinále se
Spartakem Moskva. Jekatěrinburg skončil na tradičním třetím místě.

Horáková se o minuty bude dělit s ženou, kterou potkala v euroligovém čtvrtfinále, ale také ve finále mistrovství světa - americkou rozehrávačkou Sue Birdovou, dvojnásobnou vítězkou olympijských her i WNBA. V ruském velkoklubu naopak končí dirigentka francouzských mistryň Evropy Céline Dumercová.

S další posilou Jekatěrinburgu - Anete Jekabsone-Žogotaovou - pojí Horákovou ještě silnější minulost. Obě loňskou sezonu končily tureckým titulem s Fenerbahce. Paradoxně poté, co lotyšská kanonýrka přestoupila z už zmiňovaného Spartaku Moskva.

V Jekatěrinburgu pokračují podkošové hvězdy Candace Parkerová se Sandrine Grudaovou. Pokračovat ale nebude slovenská rozehrávačka Zuzana Žirková, které skončilo hostování z Dobrých anjelů Košice.

V Jekatěrinburgu se ale Horáková potká s jinými bývalými spoluhráčkami z Brna: s ruskou pivotkou Marií Stěpanovovou, její krajankou Světlanou Abrosimovovou a s Američankou Deannou Nolanovou.

U bohatého ruského celku skončil lotyšský trenér Gundars Ventra, nahradí ho kouč litevské reprezentace Algirdas Paulauskas, v českých zemích neblaze proslavený incidentem z roku 2009, kdy coby lodivod Kursku předčasně ukončil závěrečný duel přípravného turnaje v Trutnově proti USK Praha.

"Třetí místo v Evropské lize bylo pro Jekatěrinburg určitě zklamáním. Trenéři to nemají v tomto klubu snadné, neboť vedení si myslí, že jsou fotbalový Real Madrid. Ovšem Birdová určitě týmu hodně pomůže, neboť je klíčovou hráčkou na rozehrávce," poznamenal pro ČTK Milan Veverka, který Jekatěrinburg trénoval před pěti lety. Vedení ho tehdy odvolalo před závěrem sezony a nahradil jej francouzský kouč Laurent Buffard.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž