Geofin chce podruhé vyzrát na Nymburk

  • 3
Praha - O první vítězství nad Pardubicemi v probíhající sezoně budou v dnešní předehrávce 25. kola Mattoni NBL usilovat basketbalisté USK Praha. Oba dosavadní duely se Synthesií totiž prohráli shodně rozdílem pěti bodů. Zítra je na programu zbývajících pět zápasů včetně atraktivních duelů čtyř týmů ze špičky tabulky: Nový Jičín hostí Nymburk a Děčín přivítá Prostějov.

USK Praha - Synthesia Pardubice
(1. 2. v 18 hodin, ČT4 Sport)

Zatímco pardubičtí basketbalisté přetavili poslední dvě domácí vystoupení proti týmům z dolní poloviny tabulky v přesvědčivá vítězství, vysokoškolákům vstup do třetí čtvrtiny základní části vůbec nevyšel. Po nečekaně vysoké porážce v Brně totiž nezvládli ani následující středeční duel v Liberci, a proto by dnes nutně potřebovali bodovat naplno.

"Je těžké odhadnout vývoj či výsledek zápasu. Pardubice sice jsou na pátém místě, ale obě družstva jsou jako neřízené střely," napsal na webových stránkách USK vedoucí družstva Michal Šob. "Pardubický tým, který má na své soupisce velice kvalitní hráče, je schopen prohrát zápas, u kterého by to nikdo nečekal. Stejně jako my má problémy s tím, potvrdit roli favorita."

Pražanům se však ve vlastní hale daří. Po Novém roce dokázali před svými fanoušky přehrát Nový Jičín i Prostějov. "Domácí prostředí by mohlo být naší výhodou, ale pouze za předpokladu, že obrana bude na daleko lepší úrovni, než v posledních zápasech s Brnem a Libercem (USK dostal v těchto dvou zápasech dohromady 180 bodů - pozn. aut.). Jinak nemáme šanci na úspěch."

Geofin Nový Jičín - ČEZ Basketball Nymburk
(2. 2. v 17 hodin)

Nedávný výjezd novojičínské družiny do severních Čech nebyl tak úspěšný jako v úvodu sezony. Zatímco v prvních dvou kolech dokázal Geofin zvítězit jak v Děčíně, tak i v Ústí, tentokrát ukořistil dva body jen na palubovce posledního týmu tabulky. V sobotu jej čeká soupeř z opačného pólu - mistrovský Nymburk, který se pyšní skvostnou bilancí jednadvaceti výher v řadě! Ale pozor: pro svou jedinou porážku v této sezoně si dojel právě do Nového Jičína.

"Obhájci titulu v posledním zápase proti Děčínu předvedli, že Nymburk není jen Rančík, ale že má celkově velmi kvalitní tým," zdůraznil trenér domácího družstva Zbyněk Choleva. "My v současné době nemáme optimální formu, ale přesto jdeme do utkání s cílem zvítězit. Předpokladem bude vysoká herní disciplína a maximální nasazení."

Podle Marka Štece bude velice důležité především to, jak kvalitní výkon předvede Geofin na obranné polovině hřiště. "Nymburk je určitě dobrý soupeř, dobrých výsledků dosáhl i v ULEB Cupu. Co se týče nás, my musíme podat co nejlepší výkon, abychom uspěli. Hlavně bude záležet na naší obraně."

BK Sadská - BK Ústí n. L.
(2. 2. v 17 hodin)

Propadák. Jinak se snad ani středeční vystoupení Sadské na hřišti Pardubic nedalo nazvat. Středočeši nastříleli za třicet minut hry pouhých 31 bodů (!) a je jasné, že s takto mizernou produktivitou nemohli pomýšlet na úspěch. Chtějí-li ve své hale navázat na poslední povedené zápasy proti Liberci a Brnu, musejí se předvést v mnohem lepším světle.

"Čeká nás těžké utkání, ve kterém musíme zapomenout na špatný výkon v Pardubicích," uvedl trenér Karel Forejt, jenž by už měl mít k dispozici uzdraveného křídelníka Denise Mujagiče. "Když se Ústí daří, je schopné potrápit i favority. Nakonec i my jsme se o tom přesvědčili na vlastní kůži. Tento tým nelze ani v nejmenším podceňovat, ale naším jediným cílem je vítězství."

Jiný cíl však nemohou mít ani Severočeši. Pomýšlejí-li totiž na úprk z poslední příčky, musejí v zápasech s týmy z dolní poloviny tabulky útočit na dva body. "Sadská je v domácím prostředí velice silná, což potvrdila v posledních zápasech výhrami nad Děčínem, Brnem i posíleným Libercem. V nedávném pohárovém utkání nás navíc suverénně porazila," připomněl ústecký kouč Jan Šedivý porážku o 32 bodů.

Velkou zbraní soupeře je podle Šedivého hra na útočné polovině hřiště. "Soupeř má velikou ofenzivní sílu, projevující se velkým množstvím nastřílených bodů. Pro nás bude opět důležité zaměřit se na obranu, ve které se nám nyní vůbec nedaří. Nesmíme se se soupeřem pustit do nějaké přestřelky."

NH Ostrava - A Plus OHL-ŽS Brno
(2. 2. v 17.30)

Domácí prostředí zatím nebylo v soubojích těchto dvou týmů výhodou. Na začátku sezony Brno hodně překvapivě zvítězilo v Ostravě a v odvetě na brněnské palubovce zase jednoznačně kralovali svěřenci trenéra Róna. "Vzhledem k prvnímu domácímu zápasu, který jsme prohráli o 2 body, budeme určitě před sobotním utkáním dobře motivováni," řekl František Rón.

"Hráčům se budu snažit ukázat některé pasáže z tohoto zápasu, ke kterému jsme přistoupili velice vlažně. Na druhou stranu se nebudeme moc ohlížet zpět za zápasem v Brně, který jsme vyhráli, aby si hráči nemysleli, že vítězství se bude rodit snadno," dodal ostravský kouč.

Brňané se musejí velmi rychle otřepat z nečekané domácí porážky s Kolínem. "Ten zápas se nám nevydařil," přiznal trenér Zdeněk Hummel. "Hráčům nemohu upřít snahu i řadu dobrých momentů, ale nepokryli jsme opory nováčka, jejichž střelecké schopnosti jsou známy. Brzdit rozjetého soupeře pak bylo moc těžké."

Podobnou přestřelku jako v duelu s Kolínem (90:96) jistě nebude chtít tým A Plus v Ostravě dopustit. "Nová huť má co dohánět, ale v pohárovém souboji s Novým Jičínem potvrdila, že problémy s formou nemá," míní Hummel. "Umím si představit, co nás čeká a doufám, že tentokrát bude dobrých momentů v naší hře víc než při středečním souboji."

Kondoři Liberec - BC Kolín
(2. 2. v 18 hodin)

První utkání ze sedmidílné série zápasů v domácí Tipsport aréně Kondoři zvládli, když porazili USK Praha. Zítra je čeká další tým z dolní poloviny tabulky. "Družstvo Kolína se opírá o trio kvalitních Američanů, sestavu dále doplňují zkušený rozehrávač Velenský, střelec Šebek a pod košem Krátký. Útočně jsou velmi silní," řekl na adresu soupeře liberecký trenér Jan Slowiak. "O osudu utkání rozhodne naše obrana a přechod do rychlého protiútoku. Cestou k vítězství bude fyzicky náročný basketbal."

Křídelník Ladislav Tóth se domnívá, že by jeho tým mohl využít slabší defenzivní činnosti nováčka soutěže. "Kolín hraje na dva menší rychlé rozehrávače, na které si budeme muset dát pozor. Naopak bude slabší v obraně a toho musíme využít. Hlavní bude ubránit jejich střelbu z delší vzdálenosti a hrát rychle dopředu."

Basketbalisté Kolína dokázali v minulém kole zvítězit v Brně, což by se mělo pozitivně odrazit na jejich sebevědomí. "Liberec hraje v poslední době daleko lépe než na začátku sezony. Určitě je to dáno i změnami v kádru. Jeho herní tvář se změnila, hráči si více věří a dosahují lepších výsledků," všiml si trenér Miroslav Sodoma. "Nám by nečekaná výhra z Brna měla posílit sebevědomí. Věřím, že se to na hřišti projeví a předvedeme dobrý výkon."

BK Děčín - BK Prostějov
(2. 2. v 18 hodin)

Oba dva letošní zápasy Děčína s Prostějovem byly velmi vyrovnané, avšak pokaždé měly stejného vítěze - Orli nejprve vyhráli na severu Čech o jediný bod a v domácí odvetě uhájili těsnou výhru o dva body. "Máme Prostějovu co vracet," poznamenal generální manažer děčínského klubu Pavel Stara.

Sám však moc dobře ví, že děčínské hráče čeká velice kvalitní soupeř. "Prostějov si v posledním utkání jasně poradil s Ostravou a navíc se posílil reprezentačním křídelníkem Prášilem, takže disponuje dalším kvalitním hráčem. Hru soupeře diriguje Ames, jenž má na výběr několik hráčů, kteří jsou schopni skórovat, třeba Bojiče."

Otázkou je, zda na domácím týmu nezanechá stopy vysoká porážka z Nymburka. "To utkání jsme nezvládli podle našich představ. Udělali jsme mnoho ztrát, a to ne vždy z důvodu kvalitní hry Nymburka. Toto utkání ale musí být zapomenuto a musíme se vrátit k aktivní hře všech hráčů, jakou jsme předvedli proti Novému Jičínu. Pevně věřím, že do zápasu dáme srdíčko a předvedeme kvalitní výkon. Naším cílem je vyhrát!"


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž